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statute defines the criteria for approval. In any event, your question raises no issue of 
state law cognizable by this office. 

QUESTION NO. 8: 

Me. Public Laws 1969, c. 499, § 6 states in part: 
" ... [W] hen the Legislature is not in session, the Governor and Council may 

authorize the commission to advance planning funds authorized by subsections 2 
and 3, not in excess of $50,000 to any one municipality or quasi-municipal 
corporation." 
Does this language mean that under subsection 2, $50,000 could be advanced, and an 

additional $50,000 could likewise be advanced under subsection 3? 

ANSWER NO. 8: 

We decline to answer Question No. 8 because it does not appear from the statute that 
an answer would in any way be of assistance to the EIC in performing its statutory 
duties. The authorization to the EIC to make the advance would come from the 
Governor and Council. They would be the only parties called upon to decide the 
question you have asked. 

CROSS REFERENCES 
Eligible planning costs, see opinion dated December 12, 1968. 
Grants for unspecified "planning" not authorized, see opinion dated October 3, 

1968. 

William T. Logan, Jr., Commissioner 

SYLLABUS: 

ROBERT G. FULLER, JR. 
Assistant Attorney General 

December 16, 1969 
Education 

The State Board of Education has no jurisdiction or control over the State Principals' 
Association. 

FACTS: 

The State Principals' Association is a nonstock corporation organized February 21, 
1952 under what is now 13 M.R.S.A. § § 901-986. The purposes set forth in the 
certificate of organization, which has not been amended, read as follows: 

"To promote the best interests of the secondary schools of Maine; to 
encourage cooperation, professional efficiency and good fellowship among its 
members; and to regulate all interscholastic activities in secondary schools." 
Apparently prior to 1952 there was an unincorporated association. From 1921 to 

1967 a member of the Department of Education served as Executive Secretary. Since 
1967 the Association has paid for a full-time Executive Secretary. 

It is fair to state that the Department of Education exercises no control over the 
Association. It is common knowledge that the Association is concerned with so-called 
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extracurricula activities of public secondary schools. 

QUESTIONS: 

1. Does the State Board of Education have any jurisdiction and control over the 
policies and activities of the State Principals' Association? 

2. Does this Association have the legal right to operate in accordance with its 
constitution and bylaws? 

ANSWERS: 

1. No. 
2. Yes. 

REASON: 

We must look into the statutes to see if any governmental agency is given power to 
supervise and control this type of corporation. We are constantly aware of governmental 
supervision or limitation of the activities of corporations. The legislature has the 
authority to give supervision or some control of private corporations, within well defined 
limits, to a governmental agency. 

We must look at the education laws (20 M.R.S.A.) to see if such a corporation is 
within the jurisdiction of the State Board of Education. We can find nothing in Title 20, 
Education, which gives the State Board any jurisdiction or control over extracurricula 
activities of students in the public schools. As a matter of fact, the statutes appear to 
contain little or no reference to such activities in the public schools. 

Even those sections devoted to the powers and duties of superintendents (20 
M.R.S.A. § 161) and school committees (20 M.R.S.A. § 4 73) do not even hint at the 
existence of extracurricula activities in public schools. 

Lacking any reference to such activities, we must conclude that the first question 
shall be answered in the negative. The second question, insofar as it relates to jurisdiction 
and control by the State Board of Education, is answered in the affirmative. 

Donaldson Koons, Chairman 

Incompatibility of offices 

SYLLABUS: 

GEORGE C. WEST 
Deputy Attorney General 

December 16, 1969 
Environmental Improvement 

Commission 

A member of the Environmental Improvement Commission maintammg a private 
engineering practice, employed by a municipality, and appointed under 38 M.R.S.A. § 
36 l to represent municipal interests, is not disqualified from serving on the commission, 
but must disqualify himself from participating in proceedings before the commission 
which involve his employer or his clients. 
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