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STATE OF MAINE 

REPORT 

OF THE 
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For the Years 

1967 throush 1972 



Austin H. Wtlkins, Commissioner 

Public reserved lots 

SYLLABUS: 

November 5, 1969 
Forestry 

The Forest Commissioner has no power under 30 M.R.S.A. § 4162 to authorize the 
use of a public reserved lot as a municipal dump. 

FACTS: 

The Selectmen of a municipality wish to make use of a public reserved lot as a 
municipal dump and have applied to the Forest Commissioner for permission to do so. It 
appears that such use has heretofore been made by the municipality. 

QUESTION: 

May the Forest Commissioner authorize the use of a public reserved lot as a 
municipal dump? 

ANSWER: 

No. 

OPINION: 

The powers of the Forest Commissioner with respect to public reserved lots appear at 
30 M.R.S.A. § 4162. Under this statute, the Commissioner may under the direction of 
the Governor and Council sell timber and grass rights; lease campsites, mill privileges, 
dam sites, flowage rights and the right to set poles and to establish utility service; grant 
mining rights and the right to build and maintain public roads; and with the permission 
of certain officials sell timber and grass stumpage, and gravel for certain limited uses. No 
power is given to the Commissioner to grant a right to maintain a municipal dump on a 
public reserved lot. 

The fact that the municipality has made use of the lot as a municipal dump is of no 
legal significance. Such use amounts to a trespass on state land; and causes no rights to 
accrue to the municipality as against the state. 

E. L. Walter, Executive Secretary 

SYLLABUS: 

ROBERT G. FULLER, JR. 
Assistant Attorney General 

November 11, 1969 
Maine State Retirement System 

Only persons who are in fact rece1vmg a retirement allowance that had been 
computed on the basis of a 5-year average highest compensation are entitled to a 
recomputation of benefits under the new subparagraph (5) of Section 6 of the Public 
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Laws of the State of Maine (1969), Chapter 415. 

FACTS: 

The new subparagraph (5) of Section 6 of the Public Laws of the State of Maine 
(1969), Chapter 415 states in part as follows: 

" ... each person who is receiving a retirement allowance which had been 
computed on the basis of a 5-year average highest compensation shall be entitled 
to a recomputation of benefits based upon a 3-year average highest compensation 
but not less than an increase of 2% on the basic retirement allowance .... " 
The Executive Secretary of the Maine State Retirement System in a memorandum 

dated October 21, 1969 relates in part as follows: 
"There are 88 persons, former teachers, who had retired prior to the date that 

the two Systems were merged on July 1, 194 7, and who had retired on length of 
service, that is 25, 30 and 35 years at minimum dollar amounts, and were not 
retired 'on the basis of a 5-year average highest compensation.' Further, there are 
13 persons who are drawing retirement allowances now and who retired under 
Council Order and also did not retire 'on the basis of a 5-year average highest 
compensation.' " 

QUESTION: 

Is the adjustment referred to above available to the 88 persons whose retirement 
allowance had not been computed on the basis of a 5-year average highest compensation? 

ANSWER: 

No. 

REASON: 

The above-quoted wording states in part that "each person who is rece1vmg a 
retirement allowance which had been computed on the basis of a 5-year average 
highest compensation shall be entitled to a recomputation of benefits." (Emphasis 
supplied.) 

The words "each person who is receiving a retirement allowance" is modified by 
the wording "which had been computed on the basis of a 5-year average highest 
compensation." Consequently, only persons who are in fact receiving a retirement 
allowance that has been so computed are eligible under the hereinabove-quoted 
wording to a recomputation of benefits of not less than an increase of 2% on the basic 
retirement allowance. 

Under these circumstances, the 88 persons described under FACTS whose retirement 
allowance had not been computed on the basis of a 5-year average highest compensation 
would not be eligible for a recomputation based upon the wording of the statute 
quoted above. 

HARRY N. STARBRANCH 
Assistant Attorney General 
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