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Submarine cable in great pond - permit requirements 

SYLLABUS: 

Where the laying of a submarine cable in a great pond involves no dredging and 
disposal of dredged material, no permit is required under 12 M.R.S.A. § 514 (3) (B) 
(Supp. 1968). A public utility wishing to lay a submarine cable in a great pond must 
obtain an easement, permitting such use, from the legislature. 

FACTS: 

A public utility plans to lay a submarine cable beneath the waters of a great pond. It 
appears that the project involves no dredging and disposal of the dredged material. The 
utility has applied to the Forest Commissioner for the permit described in 12 M.R.S.A. 
§514 (3) (B) (Supp. 1968). 

QUESTION: 

Is such a permit required? 

ANSWER: 

No. 

OPINION: 

The permit described in the reference statute allows 
" ... dredging in great ponds and for disposal of the materials thereby 

removed which are not classified as minerals under the mining law ... " 
Since such dredging and disposal are not contemplated as part of the cable project, 

no permit is required. However, the utility must obtain an easement from the state in 
order to lay the cable on the bottom of the great pond, since this land is the property of 
the state. Such easements have, in the past, been granted by the legislature. See, e.g., Me. 
Private and Special Laws 1969, c. 49. 

OJ.arles L. Booth by, Executive Director 
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SYLLABUS: 

Although the point has never been squarely decided in Maine, case law would appear 
to indicate that an artificially impounded body of water having a surface area in excess 
of 10 acres is not a "great pond" within the meaning of the Colonial Ordinance of 
1641-47. 

QUESTION: 

Is an artificially impounded body of water having a surface area in extent of 10 acres 
a "great pond" within the meaning of the Colonial Ordinance of 1641-47? 

ANSWER: 

The cases indicate that it is not. 

OPINION: 

This question appears never to have been squarely presented to a court of last resort 
in either Maine or Massachusetts. However, there are dicta in both jurisdictions 
indicating that the term "great pond" means only a body of water whose surface area, in 
its natural state, exceeds 10 acres. 

In Commonwealth v. Tiffany, 119 Mass. 300 (1876), the court stated: 
"But the term 'great pond', as used in the Body of Liberties, Art. 16, 25 Mass. 

Hist. Coll. 219; in the colony ordinance of 164 7; Anc. chart, 148, 149; and in St. 
1869, means a pond of a certain area created by the natural formation of the land 
at a particular place." 119 Mass. 300, 303. 
In Robinson v. White, 42 Me. 209, (1856), the Maine court, in construing a deed 

description, appeared to distinguish between natural and artificial ponds in excess of ten 
acres for conveying purposes. Said the court: 

"Where land is bounded upon a lake or pond, if it is in its natural state, it 
would seem that the grant extended only to the water's edge. (Citation omitted) 

Where the pond is an artificial one, 'it would be natural to presume,' remarks 
SHAW, C.J. in Waterman I'. Johnson, 13 Pick. 261, 'that a grant of land bounding 
upon such a pond, would extend to the thread of the stream upon which it is 
raised, unless the pond had been so long kept up to become permanent, and to 
have acquired another well defined boundary." 42 Me. 209, 218. 
Whittlesey cites the Tiffany case and several Maine cases as authority for the 

statement " 'Great pond' means a pond of the area specified in the Ordinance, or 
subsequently otherwise defined by statute, and created by the natural formation of the 
land." Whittlesey, Law of the Seashore, Tidewaters and Great Ponds, 45. Only Tiffany, 
however, actually supports this statement. 
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