
 
MAINE STATE LEGISLATURE 

 
 
 

The following document is provided by the 

LAW AND LEGISLATIVE DIGITAL LIBRARY 

at the Maine State Law and Legislative Reference Library 
http://legislature.maine.gov/lawlib 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Reproduced from scanned originals with text recognition applied 
(searchable text may contain some errors and/or omissions) 

 
 



STATE OF MAINE 

REPORT 

OF THE 

ATTORNEY GENERAL 

For the Years 

1967 throush 1972 



R. W. Macdonald, Chief Engineer 

Storm Drainage 

SYLLABUS: 

September 17, 1969 
Water & Air Environmental 
Improvement Commission 

Discharge of purely storm water drainage by a municipality into a water course does 
not require a license from the Water & Air Environmental Improvement Commission 
pursuant to 38 M.R.S.A. §413. The Commission has no authority in this situation to take 
other action unless there is sufficient evidence of a classification violation to allow the 
Commission to make an order for enforcement under 38 M.R.S.A. § 451. 

FACTS: 

The Town of Sanford is contemplating discharging a considerable amount of purely 
storm water drainage into Great Work's Brook. The Water & Air Environmental 
Improvement Commission considers that since storm drainage contains a substantial 
amount of sediment there is a danger of pollution from this sediment as well as from 
bacterial accumulation from ground wash. 

QUESTION: 

Whether the Water & Air Environmental Improvement Commission has the authority 
under Maine law in this situation to: 1) require a license of the Town for this discharge; 
2) take other action. 

ANSWER: 

1) No. 
2) See Opinion. 

OPINION: 

38 M.R.S.A.§413 relates to the standards necessary for requiring a license from the 
Water & Air Environmental Improvement Commission. Pertinent portions of 413 reads 
as follows: 

"No person, firm, corporation or municipality or agency thereof shall 
discharge into any stream, river, pond, lake or other body of water or watercourse 
of any tidal waters, whether classified or unclassified, any waste, refuse or 
effluent from any manufacturing, processing or industrial plant or establishment 
or any sewage so as to constitute a new source of pollution to said waters without 
first obtaining a license therefor from the commission .... " (Emphasis supplied) 
It does not appear that purely storm water drainage is" ... waste, refuse or effluent 

from any manufacturing, processing or industrial plant or establishment or ... sewage" 
so as to require that the municipality obtain a license from the Commission. 

With respect to other action, it appears that the Commission cannot withhold 
approval of the plans for a system of the type proposed. 
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Paragraph 7 of 38 M.R.S.A. 361 reads in part as follows: 
"The commission shall consult with and advise the authorities of 

municipalities, persons and businesses having, or about to have, systems of 
drainage or sewerage except purely storm water systems, as to the best methods 
of disposing of the drainage or sewage with reference to the existing and future 
needs of the municipality, other municipalities, persons or businesses which may 
be affected thereby . 

. . . Municipalities and sewer districts shall submit to said commission for its 
advice and approval the plans and specifications for any proposed new system of 
drainage, sewage disposal or sewage treatment, except purely storm water 
systems and any alterations in existing facilities ..... " (Emphasis supplied) 
Under Paragraph 7, the Commission has no authority to consult and advise 

municipalities about systems of drainage or sewerage which are purely storm water 
systems. The same rule applies to submission of plans and specifications for proposed 
new systems. 

The Commission is not barred from enforcement action if the situation develops to a 
point where there is sufficient evidence of a classification violation. In such case the 
Comrnis11ion may make an appropriate order for enforcement under 38 M.R.S.A. § 451. 

Allen G. Pease, Administrative Asst. 

SYLLABUS: 

WARREN E. WINSLOW, JR. 
Assistant Attorney General 

October 1, 1969 
Executive 

A Council Order for the purpose of expending funds must show on its face the source 
of the funds to be used. 

FACTS: 

On Tuesday, September 30, I 969, you telephoned and requested a written opinion 
answering a question relating to the purchase of an aircraft. The aircraft is for use of 
various state departments and the Governor. The matter was being considered by the 
Governor and Council at a special meeting that afternoon. The Council Order to be 
considered reads as follows: 

"ORDERED, That the State Purchasing Agent be and hereby is authorized to 
accept the bid of Central Maine Flying Service, Inc., of Old Town, Maine, the low 
bidder, and to contract with the said firm in the net amount of $76,900.00 for 
delivery of a new State Executive Aircraft, a 1969 Piper Navajo Airplane, 
effective October I, 1969. 

ST A TEMENT OF FACTS 
"Section 12 of Title 6 of the M.R.S.A. states in part that 'The Director shall 

have the care and supervision of such planes as may be owned by the State for the 
use of its departments and agencies and shall provide adequate hangar facilities 
and be responsible for the maintenance, repair, upkeep and operation of such 
planes, ................. ' 

"The present aircraft was originally acquired under the Federal Surplus 
Property Program in 1960, converted from military to civilian use, and has been 
in continuous operation since. The Director feels that it should be replaced at this 
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