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STATE OF MAINE 

REPORT 

OF THE 

ATTORNEY GENERAL 

For the Years 

1967 throush 1972 



William E. Gautreau, Director 
Licensing Division 

Interpretation of Sec. 301, Title 28 

SYLLABUS: 

September 16, 1969 
Liquor Commission 

The reference.in 28 M.R.S.A. §301 to "school" is to an entire campus. 

FACTS: 

The Maine State Liquor Commission has asked the Office of the Attorney General 
for an interpretation of certain portions of 28 M.R.S.A. § 301. 

QUESTION: 

Whether the reference in 28 M.R.S.A. §301 to "school" is to an entire campus or to 
buildings individually. 

ANSWER: 

The reference is to an entire campus. 

REASONS: 

The pertinent portion of 28 M.R.S.A. § 301 reads as follows: 
"No new hotel, restaurant, tavern or club licenses shall be granted under this 

Title to new premises within 300 feet of a public or private school, school 
dormitory, church, chapel or parish house in existence as such at the time such 
new license is applied for, measured from the main entrance of the premises to 
the main entrance of the school, school dormitory, church, chapel or parish house 
by the ordinary course of travel, except such premises as were in use as hotels or 
clubs on July 24, 1937 .... " 
In Smith v. Ballas, 335 Ill. App. 418, 82 N. E. 2d 181 (1948), the statute in question 

read: 
"No license shall be issued for the sale at retail of any alcoholic liquor within 

100 feet @f any church, school, hospital, home for aged or indigent persons or for 
veterans, their wives or children or any military or naval station; .... ". 
The Court held that the reference in the statute to "school" meant within 100 feet of 

the school grounds; not merely a school building. In 28 M.R.S.A. § 301, there is a 
reference to "school dormitory" as well as to "school", whereas the reference in the 
Illinois statute is only to "school". It appears that the additional reference in the Maine 
Statute was meant to include situations in which an off-campus dormitory was involved. 

Therefore, it is concluded that the reference to "school" in 28 M.R.S.A.§301 refers 
to an entire campus. 

WARREN E. WINSLOW, JR. 
Assistant Attorney General 
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