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QUESTION: 

Does the term "wages" as defined in Title 26 M.R.S.A. § 663, subsection 5 include 
compensation paid to an employee in any form other than legal tender of the United 
States, checks on banks convertible into cash on demand, or the reasonable cost to the 
employer who furnishes such employee board or lodging? 

ANSWER: 

No. 

REASON: 

A plain reading of the definition of "wages" set forth hereinabove clearly reveals that 
the term "wages" only includes compensation paid to an employee in the form of legal 
tender or checks convertible into cash with the one exception that the employer may 
include the reasonable cost for furnishing board or lodging to the employee. 

It is significant that the five examples set forth above either directly or indirectly 
constitute expenses of the employer that are being passed on to the employee. 
Consequently, they cannot reasonably be held to be deductions at the request of the 
employee. 

Where the employer computes the minimum wage and then proceeds to deduct from 
wages, items that are really expenses to the employer, he is doing indirectly what cannot 
legally be done directly. Deductions that merely pay the expenses of an employer, as in 
the examples set out above, cannot be deducted from the wages of the employee if such 
deductions bring the total wages below the minimum legal level. 

Dura S. Bradford, Deputy Treasurer 

Legality of Negotiated Bond Issue 

SYLLABUS: 

HARRY N. STARBRANCH 
Assistant Attorney General 

September 16, 1969 
Treasury 

Absent specific legislative action, a bond issue may be negotiated with the approval 
of the Governor and Executive Council for any term of years not exceeding that stated 
in the bond issue Act. 

FACTS: 

The 102nd Legislature at a Special Session proposed a bond issue in the amount of 
$1,500,000 to develop the Allagash Waterway. The bond issue was ratified by the people 
at a special election. During the intervening years most of the bonds have been issued 
until there is presently a balance of $250,000 not issued. The Act, P. & S. L. 1965 
Chapter 277, places a limit of 5% on this bond issue. The present bond market is such 
that any bids for bonds would run over 6%. 
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The Treasurer of State has negotiated a sale of the $250,000 in bonds with a local 
bank which will buy them at 5% covering a period of 5 years. 

QUESTION NO. I: 

May bonds be sold by negotiation without public bids? 

QUESTION NO. 2: 

May the balance of the Allagash Waterway bonds be sold with maturity dates within 
5 years? 

ANSWER NO. I: 

Yes. 

ANSWER NO. 2: 

Yes. 

OPINION: 

We note that P. & S. L. Chapter 277 in section 2, carries the usual language "The 
Treasurer of State is authorized, under the direction of the Maine State Park and 
Recreation Commission, with the approval of the Governor and Council to issue bonds 
from time to time .... " There is no language in section 2 which indicates that bonds 
must be sold by competitive bid. 

We look at section 4 which states in part, "The Treasurer of State may negotiate the 
sale of such bonds by direction of the Maine State Park and Recreation Commission with 
the approval of the Governor and Council." 

It must be understood that the legislature in enacting bills does not duplicate 
language unless it has some purpose. The first quotation from section 2 authorizes the 
issuance of bonds. The second quotation from section 4 authorizes the State Treasurer 
to "negotiate" the sale. It does not indicate in what way a negotiation must be carried 
on. It simply authorizes the Treasurer of State with the approval of Governor and 
Council to negotiate the sale of bonds. Therefore, we must conclude that if the Governor 
and Council approve a Council Order authorizing the sale of bonds on the basis 
negotiated by the State Treasurer, such an order is legal. 

As to the question regarding the 5-year term, we note that the second paragraph of 
section 2 reads in part, "such bonds shall be dated, shall mature at such time or times 
not exceeding 20 years from their date .... " This language merely places a limitation on 
the length of time within which the bonds must mature. In the present instance, the 
bonds will mature serially within 5 years which is less than 20 years and, therefore, 
within the time stated in the Act. 

A search of the Maine Revised Statutes does not reveal any general law which would 
prevent the procedure being used in this instance from being legal. 

GEORGE C. WEST 
Deputy Attorney General 
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