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STATE OF MAINE 

REPORT 

OF THE 
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For the Years 

1967 throush 1972 



ANSWER: 

No. 

OPINION: 

The creation of the so-called "super university system" by the enactment of P.L. 
1967, c. 229, did not completely revise the charter of the University of Maine. The 
duties of the Trustees as delineated in Chapter 532 of the Private and Special Laws of 
1865, which Act created the University, remain largely unchanged. 

P. & S., 1865, c. 532, section 8 reads in part as follows: 
"Sec. 8. The trustees shall appoint such directors, professors, lecturers and 

teachers in the college, and employ such other persons therein from time to time, 
as the means at their command may permit for the accomplishment of the objects 
enumerated and described in the fourth section of the act of congress. Every 
officer and every person employed shall hold his office or employment at the 
pleasure of the trustees. They shall, as soon as may be, arrange and make known 
the several courses of instruction which they will undertake at the outset of the 
college, and shall enlarge and improve the same whenever practicable, subject to 
the limitations prescribed by congress .... " (emphasis supplied) 
It is readily apparent, without underestimating the importance of the role of the 

teacher in the university system, that a professor is an agent or an employee whose 
services may be dispensed with by the trustees at anytime when the interests of the 
institution so demand. 

Were a professor to be appointed to the Board of Trustees, a clear conflict of interest, 
or incompatibility of office, would exist. Generally speaking, two offices are 
incompatible when the holder cannot in every instance discharge the duties of each. For 
a more detailed discussion, see Howard ii. Harrinxton, 114 Me. 443, 96 A. 769 (1916). 

Both the statutory language which creates the office of trustee and describes the 
duties of said office, and well established common law doctrine, compel us to answer 
your inquiry in the negative. 

The Honorable Kenneth M. Curtis 
Governor of Maine 
State House 
Augusta, Maine 

Dear Governor Curtis: 

PHILLIP M. KILMISTER 
Assistant Attorney General 

June 6, 1969 

A question has arisen relative to the eligibility of Elmer W. Campbell for the office of 
Bank Commissioner. Mr. Campbell has retired from the First-Manufacturers National 
Bank of Lewiston and Auburn, Maine. The bank has a fully vested employee pension 
plan qualified under section 401 (a) of the Internal Revenue Code and administered by 
First Bank's Trust Department under a Declaration of Trust dated June 5, 1964. Mr. 
Campbell was employed by the bank for •nore than 40 years and is entitled to pension 
benefits under the plan. He will receive pension payments from this plan. 
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Our statutes, section 1 of Title 9 in the third paragraph provides: 
"During his term of office the commissioner ... shall not be an officer, 

director ... in any financial institution or National bank ... or receive, directly 
or indirectly, any payment or gratuity from any such institution .... " (Emphasis 
supplied) 
The question is therefore raised as to whether or not the receipt of the pension from 

the First-Manufacturers National Bank of Lewiston and Auburn, Maine is a payment or 
gratuity from a National bank. 

We answer in the negative. The language of the statute contemplates a payment or 
gratuity from a bank for a current service being rendered to that institution. A pension is 
a payment for past services rendered and a recognition of long years of service. It is not a 
payment or gratuity for a present service and, therefore, does not bring the recipient 
within the prohibitions of the statute. 

Richard L. Bailey, Accountant 

Intra-departmental Transfer of Funds 

SYLLABUS: 

Respectfully, 

GEORGE C. WEST 
Deputy Attorney General 

June 17, 1969 
Treasury 

A transfer of funds from one account to another within a department may be made 
by the Governor and Council when recommended by the department head and the State 
Budget Officer. 

FACTS: 

The office of the Treasurer of State has in its Debt Retirement Appropriation 
(Account) some surplus funds. The Interest on Bonded Debt Appropriation (Account) 
has not sufficient funds to meet interest payments which will become due on some 
temporary loans. 

QUESTION: 

May funds be transferred from the Debt Retirement Appropriation (Account) to the 
Interest on Bonded Debt Appropriation (Account) both being within the office of the 
Treasurer of State? 

ANSWER: 

Yes. 
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