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Glen R. Hansen, D.M.D, Secretary 

Supervision of Dental Hygienist 

SYLLABUS: 

May 19, 1969 
Board of Dental Examiners 

The practicing of dental hygiene as part of the formal training of a dental hygienist 
requires the presence of a licensed dentist. 

FACTS: 

A school of Dental Hygiene employs three dental hygienists to serve as instructors 
and schedules licensed dentists on a volunteer basis to be present whenever the students 
practice dental hygiene on patients. 

QUESTION: 

Does Maine Dental Law require a licensed dentist to be present when students 
practice on patients? 

OPINION: 

Yes. 

REASONS: 

32 M.R.S.A. § 1095 states: 
Dental Hygiene shall mean the treatment of human teeth by scaling, polishing, 

planing and removing therefrom calcareous deposits, and by removing 
accumulated accretion from directly beneath the free margins of the gums; the 
making of x-ray exposures of teeth and surrounding tissues; the clinical 
examination of the teeth and surrounding tissues for carious lesions, periodontal 
pockets and other abnormal conditions; the obtaining and recording of basic 
medical and dental histories and information; the instruction of patients in proper 
tooth care; the application of fluoridies or other substances beneficial in the 
control of caries; the application of desensitizing agent; the polishing and 
smoothing of rough edges of restorations, and the cementing of facings and 
panties outside of a patient's mouth; provided that nothing in Maine Revised 
Statutes shall be so construed as to effect the practice of medicine or dentistry 
nor to prevent students of a dental college, university or school of dental hygiene 
from practicing dental hygiene under the supervision of their instructors; and, 
provided that nothing in Revised Statutes shall be construed to authorize any 
dental hygienist to perform any operation in a patient's mouth without general 
supervision of a dentist within a dentist's office, a public or private institution, or 
for the Department of Health and Welfare. (Emphasis supplied.) 
As long as the acts which the students perform are not acts amounting to the practice 

of dentistry, but are acts that a student may perform under conditions indicated in the 
provisions of§ 1095 above, i.e., under supervision of their instructor, they are proper. 
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However, the instructors, being licensed Dental Hygienists, must have general 
supervision by a licensed dentist when performing any operation in a patient's mouth. 

GARTH K. CHANDLER 
Assistant Attorney General 

To: Ernest H. Johnson, State Tax Assessor, Bureau of Taxation 

Subject: Insurance Premium Tax 

SYLLABUS: 

May 19, 1969 

THE INSURANCE PREMIUM TAX APPLIES TO AN INSURANCE COMPANY 
THAT SELLS INSURANCE SOLELY THROUGH THE MAIL ON RISKS LOCATED 
OR RESIDENT IN MAINE; IS NOT LICENSED; AND HAS NO AGENTS, 
REPRESENTATIVES, EMPLOYEES OR PLACE OF BUSINESS IN THE STATE OF 
MAINE. 

ASSESSMENT MAY BE MADE FOR PREMIUMS COLLECTED AND NOT TAXED 
IN PRIOR YEARS. 

FACTS: 

The insurance premium tax is administered under sections 2511 through 2522 of 
Title 36 of the Revised Statutes. Imposition of the tax is provided in 36 M.R.S.A. § 
2513: 

Every insurance company or association which does business or collects 
premiums or assessments including annuity considerations in the State ... shall, 
for the privilege of doing business in the State, and in addition to any other taxes 
imposed for such privilege annually pay a tax upon all gross direct premiums 
including annuity considerations, whether in cash or otherwise, on contracts 
written on risks located or resident in the State for insurance of life, annuity, fire, 
casualty and other risks at the rate of 2% a year. 
A question has arisen regarding the taxation of unlicensed insurance companies and 

more particularly unlicensed companies that are doing business from locations outside 
the State solely by mail. 

QUESTIONS: 

1. Does the insurance premium tax apply to an insurance company if it is not 
licensed by the Insurance Department, 'has no agents, representatives, or place of 
business in the State of Maine, but sells insurance solely through the mail on risks 
located or resident in Maine? 

2. If such a company is liable for the insurance premium tax, can assessment now be 
made for premiums collected in prior years? 

ANSWERS: 

1. Yes. 
2. Yes. 
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