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set at 46%. Prior to the issuance of bonds by the district, the directors borrowed funds 
to meet construction expenditures as they became due; and this was done by the district 
in anticipation of receiving state aid. Had the lump sum payment plan remained in the 
statutes, the district would have issued bonds totaling $1,080,000 representing 54% of 
the $2,000,000 total cost figure of the school; and the State would have paid the district 
$920,000 representing 46% of the cost of the project. 

QUESTION: 

Whether or not the interest paid on the district's temporary borrowing prior to its 
sale of bonds is reimbursable as a capital outlay expenditure? 

ANSWER: 

Yes. 

REASON: 

According to the provmons of 20 M.R.S.A. § 3457, school administrative districts 
are to report capital outlay expenditures to the Commissioner of Education, which 
expenditures shall include " * * * the amount of interest to be paid each year and the 
rate of interest * * * . " On the basis of all the reports on file in the office of the 
Commissioner of Education, state aid for school construction is paid to eligible 
administrative units, " * * * including principal and interest payments * * * . " The 
language of the Maine Statutes relating to public education intends that the amount of 
interest paid on temporary borrowing by a school administrative district be reimbursable 
as are other capital outlay expenditures. 

It is true that the subject school administrative district was obligated to fund 54% of 
the cost of the project ($1,080,000) and that the State, according to the appropriate 
Maine Statutes relating to state aid for school construction, was responsible for funding 
the remaining 46% of the project ($920,000). However, capital outlay expenditures are 
defined in the statutes relating to public education, and we find no basis in the law for a 
determination that capital outlay expenditures may be the district's "share" at one time, 
and the State's "share" at another time. 

In the event that state aid is paid to this particular district recognizing that the 
district has incurred interest due to temporary borrowing, then this extent of payment 
of state aid re interest will be no different from the manner in which state aid has been 
paid for interest on borrowing for school construction in the past; as well as for interest 
on borrowing for present school construction. 

Honorable Louis Jalbert 
House of Representatives 
State House 
Augusta, Maine 

JOHN W. BENOIT, JR. 
Assistant Attorney General 

January 16, 1969 

Re: Transferability of Longevity and Sick Leave Credits 
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Dear Representative Jalbert: 

The following opinion is written in response to your inquiry. 

SYLLABUS: 

When a former unclassified employee is employed as a classified employee after a 
break in State service, there is a basis in law for denying the transfer of sick leave credits. 
The first longevity step will be earned after 5 years of continuous service in the classified 
position provided there is 8 years combined employment in unclassified and classified 
positions. 

FACTS: 

The following fact situation was presented to this office for a ruling: 
An employee of Gorham State College was granted a leave of absence, without 

pay. During the leave period, the employee's position was abolished, thus placing 
employee on layoff status. 

Same employee subsequently employed at Baxter School for the Deaf and was 
denied longevity and sick leave credits of approximately 18 years of State service. 
In fact, the employee became a NEW State employee in the classified service 
according to Personnel Law and Rules as interpreted. 
On the basis of the foregoing facts, the question was posed, "Is there basis in law for 

denying the transfer of longevity and sick leave credits from unclassified State service 
into classified State service?" Also an inquiry was made as to the transfer of vacation 
credits. 

Subsequent to the given facts, these additional facts have been ascertained: 
1. At the time the employee requested a leave of absence effective December 

26, 1964, the Gorham State Teacher's College (now Gorham State College) agreed 
to grant the leave of absence. 

2. On January 8, 1965, the Education Department by written memorandum 
informed the Administrative Assistant of Gorham State Teacher's College (now 
Gorham State College) that a leave of absence may not be given for the 
convenience of an employee and it was necessary to terminate the employee's 
services. 

3. Within a very short time thereafter, the Administrative Assistant orally 
informed the former employee, who at the time he was so informed was an acting 
postmaster for the Town of Gorham, that a leave of absence was no longer 
possible and that his services were effectively terminated. 

4. Payment was made for the accumulated vacation time administratively 
granted. 

5. On September 28, 1967 the former employee began work at a classified 
position for the Baxter School for the Deaf. 

QUESTION: 

Is there a basis in law for denying the transfer of longevity and sick leave credits? 
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ANSWER: 

See Opinion. 

OPINION: 

Employees of Gorham State College are in the unclassified service, 5 M.R.S.A. § 711, 
subsection 8, as amended. A member of the unclassified service does not ~arry benefits 
under the Personnel Rules. However, longevity increases were afforded to both classified 
and unclassified employees pursuant to Chapter 202 of the Private and Special Laws of 
1963. The longevity required for a first longevity increase is a total of 8 years' 
employment with the last five years continuous service, and for the second longevity 
increase a total of 15 years' service with the last 10 years continuous. 

Under the present fact situation there was a break in State service. A classified 
employee when there is a break in service would not, upon re-entering the classified 
service, be entitled to hi~ longevity steps he had earned under a longevity policy 
approved by the State Personnel Board on October 17, 1963. The ninth paragraph of 
this policy states: 

"Any employee receiving longevity steps will lose such eligibility upon a break 
in service. The reemployment rate cannot exceed the maximum regular step for 
the class of employment." 
However, after 5 years he would be entitled to his first longevity step. 
Section 3 of Chapter 202 of Private and Special Laws of 1963 (the act givmg 

longevity to State employees) requests the authorities responsible for establishing wage 
rates of unclassified employees not subject to determination by the Governor and 
Executive Council, to consider similar and equitable treatment as they conclude is 
appropriate. Therefore, if similar treatment were given to the unclassified employee, he 
would not be eligible to retain the longevity he had previously earned. However, after 5 
years he would be entitled to his first longevity step, just as would a classified employee. 

In respect to sick leave credits, the Personnel Rule, Section 11.8, fourth paragraph, 
provides: 

"A former state employee who is reappointed within four years of his 
separation from the service under the provisions of the personnel law and these 
rules, with probationary or permanent status, may have his previously 
accumulated and unused balance of sick leave revived and placed to his credit 
upon approval of the new appointing authority." 
Pursuant to this paragraph a classified employee can only obtain credit for 

accumulated and unused sick leave with the approval of the new appointing authority. 
Therefore, there is a basis in law for denying the transfer of sick leave credits. 

To: Ernest H. Johnson, State Tax Assessor 

Respectfully, 

JEROME S. MATUS 
Assistant Attorney General 

January 17, 1969 
Bureau of Taxation 

Subject: Treatment of Joint bank accounts for inheritance tax purposes. 
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