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December 16, 1968

Kelth L. Crockett, Asst. Comm. of Ed. Education
Division of Field Services
John N. Kelly, Asst. Atty, General Attorney General

Schoel Bus Seating Requlrements

SYLLABUS 3

Buses certified by the Public¢ Utilities Commission and
used for -the transportation of school children to and from school
are not "schoel buses” under 29 M.R.S.X, §201l. However, all
buses used to transport school children to and from school, whether
or not they are certified by the Public Utilities Commission, must
provide a minimum of one linear foot of seating space for each
child under 29 M.R.8.A. §2011. .

Responsibility for campliance with 29 M.R.5.A, §20l11 requiring
one linear foor of seating space for each pchool child rests with
the muniecipality and with the person or corporation providing
such transportation.

There is ne statutory provision prohibiting buses certified
by the Public Utilities Comnission and used for transporting school
children to and from school from displaying scheol bue markings
und’r 29’ H.R.B.l. 520110

EACTS:

Certain buses employed for the transportation of school children
to and from mchool and licensed by the Public Utilities Commission
have allegedly not complied with the requirements under 29 M.R.8.A.
$2011 that one linear foot of seating spaca for each child be
provided.

This Office received a request from Keith L. Crockett, Assistant
Comnissioner of Education, for an opinion as to whether the
requirements of 29 M.R.S.A. §2011 apply to the said buses.

QUESTIONS »

1. Does the requirement in 29 M.R.S.A, §2011, that a conveyance
used te transport children to and from school must provide at least
one linear foot of seating space for each child transported, apply
te buses operated by a motor carrier having a certificate of public
convenience and necessity issued by the Public Utilities Commission =
under Title 35 when such buses are used to transport school children?



Keith L. Crockett
Page 2 _
December 1€, 1968

2.. Do the requirements of Title 20 M.R.8.A. $3561 place the
responsibility on the scheol committee to provide adeguate seating
space for school children tramsported to and from school?

3.  Axs buses certified by the Public Utilities Commisalon under
Title 35 that are ueed to transport scheol children to and from
school prohibited fromarrying the visible markings of a school bus
and vaing flashing lights desoribed in Title 29 M.R.S,A, §20117

1, Yes. . "
2. ‘Imsufficient facts th mmsver. .
-3y - Mo e

EEAS QNS s

Question #1. Title 29 M,R.B.A.. §2011 outlines the requirements
for markings on school huses and other mguirements for school buses,
In the first parmgraph of that section the term "school bus® is
defined. However, the last sentende of the first paragreph states
‘as’ follows: o S

 "Buses cperated by a motor carrier having m
©  certificate of public convenlence and necassity
issued by the Public Utilities. Commission under
~Title 35, Sections 1501 teo 1518, which comply
with the requirements of the Commission shall
not be regarded as ‘schtol buses®.”

‘Paragraph t.hr:;aa'- 6&' ; 5201:1 | ‘kai:u k'S #ﬁlibws $

"No municipality and no person or corperation
employed by a municipality te convey children
to and" from school may use a conveyancs which
provides less.than one. lingar feot of seating

space for each such child.".
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The above santence requiring one linear foot of seating
space for each child transported does not limit the requirsment
to “school buses."” - Therefore, the requirement applies to any
conveyance used to transport school children to and from school
whether the conveysnce qualifies as a "school bus® under the first
paragraph of §2011 or whether it i{s a conveyanee certified under
the Public Utilities Commission unde® Title 35 referred to in the
last sentsnce of the first paragraph of §2011. - Therefore, all .
vehicles used te transport sehool childven to and from school .
must comply with the requirement that one linear foot of seating
-spage be provided for each schoo} #hild transported. |

. Ousstion #2¢  Insufficient facts are atated in. tha requesting
memorandum to determine who would have the final responsibility '
for policing the one linear foot seating requirement.

Suastion #3: No provismien is mada in the applicable sections
of Title 29 M.R.8.A, Chapter 11 prohibiting buses certified by the
Public Utilities Commispion and used for the transportation of
school chiidren to and fram school diram displaying school bus’
markings designated wnder 29 M.R,8.A. §2011.

JOHN N. KELLY _
Assistant Attornsy Geseral
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