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"No license from the Commission shall be required of any municipality, sewer 
district or other quasi-municipal corporation to dispose of any sewage from 
outfalls or facilities existing on the first day of September, 1959." 
This exception clause applies only to municipalities and quasi-municipal 

corporations. 
The above-designated language "to dispose of any sewage from outfalls or facilities 

existing ... " cannot be narrowly construed to mean only domestic sewage. Industrial 
waste carried through sewers operated by municipal and quasi-municipal corporations on 
September 1, 1959 would likewise fall within the broad umbrella of the exception 
clause. 

Samuel S. Silsby, Jr. 

PHILLIP M. KILMISTER 
Assistant Attorney General 

October 21, 1968 
Dedimus Justice 

Nonresident Taking Oath as Trustee of the University of Maine 

SYLLABUS: 

A Trustee of the University of Maine is not required to take the oath of office set 
forth in Article IX, Section 1, of the Constitution of the State of Maine. 

FACTS: 

A nonresident of Maine was commissioned as a trustee of the University of Maine by 
the Governor and Council on May 15, 1968 under P. & S. 1967, c. 229. In taking the 
oath prescribed under the Constitution of the State of Maine, Article IX, Section 1, the 
question was raised whether said oath applied in his case, declaring that he was a citizen 
of the United States, but not of the State of Maine. The terms of P. & S., 1967, c. 229 
do not provide that trustees must be residents of the State of Maine. 

QUESTION: 

Is a Trustee of the University of Maine appointed to any judicial, executive, military 
or other office under this State? 

ANSWER: 

No. 

REASON: 

Certainly we can eliminate the areas of judicial, executive and military offices 
without great discussion. A trustee of the University holds no judicial or military office. 
Executive must relate to one of the three departments of state set forth in Article Ill. 

This leaves "other office under this State" as the only basis for requiring an oath. 
What is an "office" as the word is used in the Constitution of the State? As stated in 
Opinion of the Justices, 3 Me. @ 483. 
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"We do not perceive any reason why the term 'office' should receive a 
construction in one section different from that which seems proper and natural in 
another." 
Another quote from the same Opinion of the Justices indicates the meaning of 

"office" as that word is used in the constitution. 
"We apprehend that the term 'office' implies a delegation of a portion of the 

sovereign power to, and possession of it by the person filling the office; and the 
exercise of such power within legal limits, constitutes the correct discharge of the 
duties of such office. The power thus delegated and possessed, may be a portion 
belonging sometimes to one of the three great departments, and sometimes to 
another; still it is a legal power, which may be rightfully exercised, and in it5. 
effects it will bind the rights of others, and be subject to revision and correction 
only according to the standing laws of the State. An employment merely has none 
of these distinguishing features. A public agent acts only on behalf of his 
principal, the public, whose sanction is generally considered as necessary to give 
the acts performed the authority and power of a public act or law. And if the act 
be such as not to require such subsequent sanction, still it is only a species of 
service performed under the public authority and for the public good, but not in 
the execution of any standing laws, which are considered as the rules of action 
and the guardians of rights. By giving this construction to the term 'office,' the 
meaning of the first section of the ninth article and fourth part of the 
constitution appears plain, and the word office therein contained becomes 
intelligible as to the extent of its import. 

"An office being a grant and possession of a portion of the sovereign power, it 
is highly proper that it should be guarded from abuse as far as possible; and to this 
end, that every person holding an office should be under the obligation of the 
oath in that section specified. It appears then, that every 'office,' in the 
constitutional meaning of the term, implies an authority to exercise some portion 
of the sovereign power, either in making, executing or administering the laws." 
We do not perceive that a Trustee of the University of Maine is clothed with the 

power to "exercise some portion of the sovereign power" of the State. He is no different 
from a director or trustee of any nonstock corporation receiving public funds. See P. & 
S.L. 1967 c. 154 "Charitable Institutions." 

We must bear in mind that the University of Maine is only a legislative chartered 
nonstock corporation. 20 M.R.S.A. § 2252 (enacted 1945) which, in substance, states 
that the University of Maine is an agency of the State for the purpose for which it was 
established does not change the status of the University. 

The case of Orono v. Sigma Alpha Epsilon Society 105 Me. 214 ( 1909) has not been 
overruled. 20 M.R.S.A. § 2252 was not enacted to change that decision. The legislature 
would not wait 35 years to do that. Had it wished to change the decision it would have 
done so at the next session in 1911. (See opinion dated April 30, 1945, attached hereto, 
giving purpose of enactment of the statute. Also note the difference between Trustees of 
the University of Maine and members of the State Board of Education.) 

We conclude that a Trustee of the University of Maine does not hold an "office under 
this State" and consequently is not required to take the oath set out in Article IX, 
Section 1, of the Constitution. 

GEORGE C. WEST 
Deputy Attorney General 
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