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STA TE OF MAINE 
Inter-Departmental Memorandum Date October 10' 1968 

E. L. Walte~, Executive Secretar~ Maine State Retirement System To________ _________ Dept _ ___________ ___ _ 
)' 

'°rom Harry N. Starbranch, Assistant De Attorney General pt. _______________ _ 

Subject _ _ R_e_t_i_r_e_d_ P_e_r_s_o_n_s_ R_e_s_t _o_r _e_d_ t_o_ S_e_r_v_i _c_e_. _ ____ ____________ _ 

) 

SY.LLABUS: 

. A ~erson ~estored to employment who is di·awing a retirement 
allowance is permitted to _earn up to the "'average final compensation" 
that was used to compute his retirement allowance. 

Title·s M.R.S.A. § 1128 .does not constitute authority to adjust 
the "average final compensation" defined in 5 ;t-t.R.S.A. · § · 1001, sub-. 
section 3 • 

. . A person must be a retiree· on the effective date of any adjust-. 
merit to.retirement aliowance made pursuant to_S M.R.S.A. § 1128 in 
.order to be eligible for such adjustment. 

FACTS: 

The Board of Trustees of·the Maine State Retirement System 
has presented the following facts to this Department: 

11Un¢i,er presen:t· practice when a person_ who is 
drawing· retirement allowance, which may or 
may. not include certain c·ost-of-living ad­
justments (Section_i128), is restored to 
employ he is-permitted to earn up to the 
difference between the annual.· retirement 
allowance currently being ·paid, 

0

includi.ng 
adjustme·nts, . if any,· and the average highest 
compensation which was used to compute the 
retirement allowance; and th~ ~esultant 
difference-is that amount which the indi­
vidual may earn in any one year from the 
date of said ree~ployment.n 
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QUESTIONS: 

The:·. fol1owing ques'J;:ions were asked by the Board: 

1. "The Board would like your opinion-as to 
whether or not it :ts · felt .. that this metho.d 

. . ' 

2. 

3. 

is.proper. 

' ' ' 

"The Board asks also if ·the amounts granted 
by -~~- percentage adjus.tments may· _be excluded 
·when the cpmputations are made, that is, to 
subtr.act the ·base:.r~tireme~t allowance from 
the average highe13t: compensation which would­

.. : result .iri a· iaJ+ger earnable· amount.: 
. . . . . ' \ ··r . 

"Further the Board asks .. if .it ·woul-d have· the . • I 

power to apply the. per·centage of any adjust­
·ment granted to· .the avera·ge highest comp~nsa-· 
tion, thus increas.~ng th is figure. so that 
afte~ the subt~action there would result . ( . . 
a ·gre_ater earnable ·.amount. 

; • I • 

4. ."'Does the s1:atute. give the right, or· do~s the 
Bo~rd have the pow~r-to allow.adjustments to 
a pers6I?, who.had retired,:had received.an 
adjus~ent in retireme~t, · allowance·, had 
cancelled h.is ~etiremen:t a1·1owance, .- had 
become reempl9yed· in a covered position 

ANSWERS: 

and ·had· subsequently retir_ed at which time 
the s~corid retirement.allowance is computed 
on the ·base'· 'formula and is. paid ' exclusive .·of any 
·adj\,lstments · which· the ·person had previously en- · 
joyed?" 

1. No~ 

2. This-questi_on is moot due to··the answer to.Question·_-#1. 

3. No. 

4. .No .• 

• 
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REASON AS TO QUESTION #1: 

On March 7, 1968, .. this Department· ruled that a person who is 
drawing a retirement allowance is permitted to earn up to. the "average 
final compensation" that was .used to compute his retirement allowance 
{5 M.R.S.A. § 1123}. The P+Ocedure that is presently being followed 
by the Board of Trustees in which such a person is permitted to earn 
only up to_ the difference between the retirement allowance being paid 
and his average final compepsation is therefore not :1n .accordance with 
the law. 

REASON AS TO QUESTION #3: 

l:n light of our answer to Question #1, Question #3 is deemed 
to be modified as follows: 

The Board ~sks if it would have the power to apply 
the percentage of any adjustment granted to the 
average final compensation, thus increasing this 
figure? 

Title 5 M.·R.S .A. § 1128 only provides that the adjustments. in 
question shall be.made to the retirement allowance itself. No mention 
is made of the term "average final compensation" which is computed in 
accordance with 5 M.R.s .A_. § 1001, subsection 3. Consequently, the 
"average final compensation", which is used· in the computation of· 
the retirement allowance, cannot be modified pursuant to the pro­
visions of 5 M.R.S .A. § 1128. ~ince there is no authority for 
changing ·the "average final compensati·on", ·it must remain the 
same, assuming that -it.is properly computed. 

REASON AS TO QUESTION #4:· 

Title 5 M.R.S.A. § 1128 provides that the percentage adjust­
ments listed therein shall become effective on the ·first day of the 
month following the effective date of the act,· which was the. first 
day of the month following September 3, 1965. The effective date of 
the listed percentage·adjustments was therefore October 1, 1965. 

'lb~ aforementioned section further provides that on all future 
general adjustments made to active State employees the same percent 
increase or decrease shall be applied to all retirees. 

✓ 
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Thus, the aforementioned adjustm~nt that was effective on the 
first day of October, . 1965 cannot be allowed at a later date nor· can 
any other_genera1 adjustment be allowed as to a retiree if he was not 
in the status of a retiree at the date of such general adjustment. 

HNS/eh 

HARRY N. STARBRANCH 
Assistant Attorney General 


