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FACTS: 

The state legislature has recently reclassified upward several bodies of water (e.g., C 
to B-2) and in connection with the reclassification has provided that no discharge to the 
reclassified waters shall be deemed in violation of the new classification if such 
discharger takes certain steps by certain dates so that the discharge will meet the new 
classification. See, for example, 38 M.R.S.A. § 451 (1) (Supp. 1967). In connection with 
these legislative timetables you ask two questions: 

QUESTION NO. 1: 

If a discharger fails to fully perform its timetable obligations on the date required by 
statute, what is the procedure for enforcing compliance? 

QUESTION NO. 2: 

Does the Commission have the power to extend or modify timetable schedules? 

ANSWERS: 

1. See Reason. 
2. No. 

REASON: 

The Commission must first give notice to and hold a hearing with the parties affected 
by the reclassifications, and issue to them special orders requiring such operating results 
as are necessary to achieve the interim goals of the timetable. See 38 M.R.S.A. § 451 (1) 
(Supp. 1967). If the goals are not achieved, then the Commission must take 
administrative action under 38 M.R.S.A. § 451 (2) (Supp. 1967). The procedure under 
this section, briefly, involves notifying the discharger of the alleged violation, 
summoning him in, hearing evidence, and, if the violation is found to exist, issuing an 
administrative order compelling compliance. If the order is not complied with within the 
time specified, the Commission must notify this department which must then seek 
judicial relief. 

The Commission has no statutory authority to extend the dates of compliance with 
existing timetables. However, it does have the authority, after notice and hearing, to 
compel a discharger to meet an accelerated compliance schedule. See 38 M.R.S.A. §451 
(1) (Supp. 1967). 

Henry Mann, Chemist 

ROBERT G. FULLER, JR. 
Assistant Attorney General 

October 7, 1968 
Water and Air Environmental 

Improvement Commission 

Sections 414 and 451 of Title 38 of the Revised Statutes. 
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SYLLA BJ/: 

A timetable for classification standards applicable to waters classified on or after 
January 1, 1967 operates prospectively and does not amend or retroactively affect other 
previously existing timetables applicable to bodies of water classified prior to January 1, 
1967. 

Municipal and quasi-municipal corporations which discharge sewage from outfalls 
existing on September 1, 1959 into unclassified bodies of water need not obtain a license 
as a condition precedent to the discharge of said sewage. 

FACTS: 
The 103rd Legislature enacted legislation (P.L. 1967, c. 475) which set forth a 

timetable applicable to polluters located on bodies of water classified or reclassified on 
or after January 1, 1967. Prior to the enactment of P.L. 1967, c. 475 the Legislature had 
established timetables applicable to several classified bodies of water. You ask in essence 
whether the timetable set forth in P.L. 1967, c. 4 75 repeals or changes the terms of 
previously existing timetables. 

Your second major question concerns the interpretation of the statutory language 
contained in 38 M.R.S.A. § 414 (2) entitled "Unclassified waters". The phrasing of your 
question sufficiently sets forth the factual situation upon which your question is based. 

QUESTIONS: 

1. Does the legislative timetable established by the terms of P. L. 1967, c. 475 repeal 
the terms of previously established legislative timetables? 

2. Does the exception clause contained in 38 M.R.S.A. § 414 (2) apply only to 
municipalities and quasi-municipal corporations? 

ANSWERS: 

1. No. 
2. Yes. 

REASON: 

The legislative timetable set forth in 38 M.R.S.A. § 451 as amended by P. L. 1967, c. 
475 applies to those who contribute pollution to bodies of water classified or reclassified 
on or after January l, 1967 by the Legislature. Other statutory time schedules imposed 
by the Legislature upon designated bodies of water classified prior to January 1, 1967 
are not affected by the terms of section 451 as amended. 

There is no implied repeal of the terms of previously established timetables brought 
about by the enactment of P. L. 1967, c. 475. It is perfectly logical for the Legislature to 
establish certain time schedules for pollution abatement applicable to waters classified or 
reclassified post January 1, 1967, and to leave intact by express statutory language, 
timetables applicable to bodies of water classified or reclassified prior to January l, 
1967. 

The language of section 414 of Title 38 governing licensure of waste discharge into 
heretofore unclassified bodies of water is clear both as to general license provisions and 
exceptions thereto. Words used in statutory language should be given their plain, 
ordinary meaning. 

The exception clause of Section 414, subsection 2, reads as follows: 
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"No license from the Commission shall be required of any municipality, sewer 
district or other quasi-municipal corporation to dispose of any sewage from 
outfalls or facilities existing on the first day of September, 1959." 
This exception clause applies only to municipalities and quasi-municipal 

corporations. 
The above-designated language "to dispose of any sewage from outfalls or facilities 

existing ... " cannot be narrowly construed to mean only domestic sewage. Industrial 
waste carried through sewers operated by municipal and quasi-municipal corporations on 
September 1, 1959 would likewise fall within the broad umbrella of the exception 
clause. 

Samuel S. Silsby, Jr. 

PHILLIP M. KILMISTER 
Assistant Attorney General 

October 21, 1968 
Dedimus Justice 

Nonresident Taking Oath as Trustee of the University of Maine 

SYLLABUS: 

A Trustee of the University of Maine is not required to take the oath of office set 
forth in Article IX, Section 1, of the Constitution of the State of Maine. 

FACTS: 

A nonresident of Maine was commissioned as a trustee of the University of Maine by 
the Governor and Council on May 15, 1968 under P. & S. 1967, c. 229. In taking the 
oath prescribed under the Constitution of the State of Maine, Article IX, Section 1, the 
question was raised whether said oath applied in his case, declaring that he was a citizen 
of the United States, but not of the State of Maine. The terms of P. & S., 1967, c. 229 
do not provide that trustees must be residents of the State of Maine. 

QUESTION: 

Is a Trustee of the University of Maine appointed to any judicial, executive, military 
or other office under this State? 

ANSWER: 

No. 

REASON: 

Certainly we can eliminate the areas of judicial, executive and military offices 
without great discussion. A trustee of the University holds no judicial or military office. 
Executive must relate to one of the three departments of state set forth in Article Ill. 

This leaves "other office under this State" as the only basis for requiring an oath. 
What is an "office" as the word is used in the Constitution of the State? As stated in 
Opinion of the Justices, 3 Me. @ 483. 
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