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STATE OF MAINE %

. To SFanleY F. Hanson, Jr., Deputy Dep. Secretgry of State

Fram... Robert G. Fuller, Jr., Assistant Dept. Attorney General

W

&éwf Definition of "population" for purposes of votefre&istration proceddre.

SYLIABUS:
' The authority for determining whether a municipality's population
exceeds 5,000, for purposes of changing responsibility for voter
registration from a single registrar of voters to a’ 3-member board
of registration, as required by 21 M.R.S.A. § 43 (Supp. 1967), is

the population figure for such municipality published by the U.S.
Census Bureau in the most recent natlonal decennial census.

FACTS :

A municipality has advised you that its population now exceeds
5,000 and, believing that it must now place its voter registration
ip the hands of a 3-member board of registration, pursuant to
21 M.R.S.A. § 43 (Supp. 1967), has asked you for advice as to how
to proceed. S
QUESTION: ;
: 3, For the purposes of 21 M.R.5.A. § 43 (Supp. 1967), what authority
governs in detexmining whether a nmunicipality's population exceeds
, 0007

i i
AQSWERf

The population figures for that municipality published by the
U..S. Census Bureau in the most recent national decennial census.

OPINION:

. The situation presented is governed by the definition, in 21
M.R.S.A. § 1(25), (1964), of the word "population" as used in the
election laws. . That section defines "population" as: " (T)he
population as determined by the last decennial census of the
United States." .

Therefore, in determining whether a municipality must change
from a registrar of voters to a board of registration, reference
must be had to the population figures for that municipality published
in the most recent national decennial census. If a population of
less than 5,000 is listed therein, no change is necessary.



Stanley F. ﬁanson, Jr., Deputy —-2— September 13, 1968

The fact that the population of the municipality may exceed
5,000 during the period between censyses is of no conseguence as
far as interpretation of the existjrf, laws ijf;uncernqd.
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Assistant Ax{JTrney .General

RGFJr: vbw.

4



