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STATE OF MAINE 
lnter,Departmental Memorandum Date July 10, 1968 . 

. . 
,, Joseph P. Youngs, Jr., Superintendent Dept. Gov.Baxter State School for ·the D~af 

Dep~ · Mental Healt~ and Corrections From Courtland D. Perry, Asst. Atty~ Gen1 1, 

Subject Governor Baxter State School for the Deaf - Tuition Charges for 
Four Year Old Student 

FACTS: 

The d~vernor Baxter State Sch~ol for the Deaf has billed for a tuition charge 
with respect to a four year old student who came .to the Governor Baxter State 
School for the Deaf.from a town in which only a one year childhood. education 
program prior . to Grade 1 ts offer~d, . which program is available only to 
chi~dren of the age of five years on or before October.,-~5 of the school year. 

_Q,___UE.S TION: 

·Is ·the town in which the parent of this four year old ,child resides liable for 
this tuition charge? 

.ANSWER:" 

No. 

OPINION: 

Statutes controllin.g·in the resolution of this q~estion are as follows: 

Title 344 I ~06._QQ!!!. ~'For each child admitted to the school, the town in 
which the child is entitled to school privileges in accordance with Title 20, 
section 859 shall pay to the State, to be credi~ed to the General Fund, an 
am:>unt · equal to the per capita cost of instruction and equipment in a public 
elementa.t"y school for a normal child in that town. 11 

· 

S!IJ>Pleme.9t, T~le 2Q.a..J. 859, ··Sch2,ci,t_~e; ki~r&!!J:~! -'1in the public schools 
of the State only those children who are or will become 6 years of age on or 
before October 15th of the school year · shall be admitted to grade one, 

· "In schoo],.s which offer a one-year childhood education program prior to 
grade· one, only those· children who will be 5 years of age on or before 
October 15th of the school year shall be adm-itted, 

11In schools which offer a 2-year childhood education program prior. to 
grade one, only those children who will be 4 years of age on or before 
Octobet' 15th of the school year shall be .admitted, 

"Subject to the provisions of this section and ·subject to such reasonable 
regulations as the superintending school com1t1ittee or school directors shall 
from time to time prescribe, every person between.the ages of 5 and 21 shall 
have the right to attend.as a full-time student, or with the consent of the 
superintending school committee or board of directors, as a part-time student, 
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the public schools in the administrative unit in which his parent or guardian 
has residence. Residence as used in this section shall mean the administrative 
unit where t~e father.maintains a home for his family. If the parents of 
the ·child are separated, residency shall be considered to be the administrative· 
uni_t where the person having custody of the child maintains· his or her hom·e. · 
Nothing.in this section shall negate the provisions of the compulsory education 
prescribed in section 911. 

"Not.withstanding the provisions of this section, smmner schools operated 
by public schobl administrative-units may charge tuition, not exceeding_ the 
·school's per capita cost for the preceding summer. The per capita cost shall 
be determined in accordance with regulations established by the.State Boa~d 
of Education. In the first summer of its operation a school's tuition rate 
shall not exceed the average cost per pupil in all approved public s·umm.er 
schools Qf the State for the preceding summer. The tui~ion rate in a.publi~ 
summer school.shall be _the same· for all pupils in attendance at that school 
who are legal residents of Maine, 11 

As is seen from. a reading of Section 2906 a town: becomes· liable for the cost of 
education of a child at the Governor Baxter State School for the Deaf when the 
child in question is entitled to school privileges in· such town as provided for 
in Title 20, I 859. When a town has no childhood education program for children 
of the age of four years on or befor·e October 15 of the school year as may be 
the case under the provisions .of Section 859, it is our opinion that no child 
of such age is entitled to public s·chool privileges in that town under the 
language of Section 859. It is our further opinion that a child of the age of 
four years coming fro:Il such· town to the Governor Baxter State School for the 
Deaf is similarly situated, i.e., he has no entitlement to school privileges 
within such town and, therefore, such town is not liable for the cost of his 
education at t:he,Governor Baxter State School for the Deaf under Title 34, 
§2906. 

The cost.of support and instruction of such four year old.child under the pro~ 
visions·o£ T~tle 34, Section 2904, would be borne by the state, which we construe 
to mean would be paid for from the appropriation to the Governor Baxter State 
School for the Deaf~ 

If a town from which a child four years ·of age.on or before October 15 ot the 
school year enters the Governor Baxter State School for the Deaf, has in 
operation a childho~d education program for children of such age permitted 
under Section 859, it is our opinion that such town lo,'ould be liable to the 
Governor Baxter State SchoJl fQr the Deaf under Title 34, Section 2906, for 
the pe-r capita cost of education of such child., as prescribed by the latter 
section. We construe the language of Title 20, §859, to base entitlement to 
public school privileges upon residency of the.parent or guardian subject to 
other ·provisions of that section, which include the provisions relative to the 
pre-primary childhood edu·cation programs made optional by this section; that is, 
·that some towns may have programs for five year olds only, and others may have 

• the two year program for four year olds and .five year olds. If the lower age 
program is not a part of the overall ~chool program of a particular town, 
entitlement of that age group to public school privileges is nonexistent. 

Courtl and D. Perry 
Assistant Attorney General 


