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Kermit S. Nickerson, Deputy Commissioner 

School Residence of State Wards. 

SYLLABUS: 

June 7, 1968 
Education 

The placement of state wards in a private academy by the Department of Health and 
Welfare does not thereby constitute the wards as residents of the school administrative 
district in which the private academy is located; and under such placement, the district is 
not liable for tuition. 

FACTS: 

The Department of Health and Welfare, Division of Child Welfare, due to the lack of 
foster homes, has placed a few wards at two of the private academies in this State. These 
wards live in dormitories and are subject to school regulations in the same manner as all 
other enrolees at the academies. The academy officers are not designated as foster 
parents although the wards are in their care and custody while school is in session. The 
local unit has no jurisdiction over the admittance of such students to the school. 

QUESTIONS: 

1. Given the above factual situation, does the presence at the academy of state wards 
during school sessions constitute school residence in the administrative unit wherein the 
academy is located, thus making the private school in effect a foster home? 

2. Is the (school) unit legally responsible for the payment of tuition of these wards? 

ANSWERS: 

1. No. 
2. No. 

REASON: 

The answers to the above-designated questions are largely derivative of the language 
of 20 M.R.S.A. §1293 which reads as follows: 

"Tuition for state wards 
"Administrative units which do not maintain or support a secondary school 

shall be reimbursed by the Department of Health and Welfare for the amounts 
expended by them for secondary tuition of state wards residing in such 
administrative units." (Emphasis supplied) 
One must ask the simple question, what expenditure has been incurred by a local 

school unit by the direct placement of state wards in a private academy, for which 
reimbursement should be made? When it is impossible to place wards in foster homes 
and the Department of Health and Welfare directly places said wards in a private school, 
tuition payments should be made directly to the school by the Department. It makes 
little sense to conclude that by the placement of a ward in a private school by the State, 
residency within the school district in which the private institution is located is 
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established by the student ward for which the district may pay tuition in the first 
instance, and then seek reimbursement from the State. Furthermore, mere attendance at 
any school, whether public or private, does not per se establish residence within the 
geographic area in which said school is located. 

Michael A. Napolitano, State Treasurer 

Allotments, availability of Funds 

SYLLABUS: 

PIDLLIP M. KILMISTER 
Assistant Attorney General 

June 7, 1968 
Treasury 

Actual funds need not be available for expenditure prior to the approval of 
departmental allotments. 

FACTS: 

In your memorandum of April 24, 1968 submitted to this office you state the 
following factual resume: 

"For budgeting, allotting and accounting purposes the state fiscal year is 
divided into four quarters. A department is required to submit to the State 
Budget Officer a work program projecting its needs on a quarterly basis. After 
review by the State Budget Officer and upon approval by the Governor and 
Council, the department is notified of the amounts of money allotted to its work 
program by quarters for the ensuing year." 

QUESTION: 

Do the various Appropriation Acts or Revised Statutes of Maine require that actual 
funds must be available before allotments cun be approved? 

ANSWER: 

No. 

OPINION: 

The entire state budget system is based upon estimated receipts and expenditures and 
the balancing of one against the other for definite periods of time. State income 
derivative from taxation and other major income sources can be estimated with a certain 
degree of accuracy, however the eAact time when revenue due the state will be received 
is not predictable. 

The approval of state departmental allotments is based upon estimated income 
accruable to the state and not the amount of funds in the state treasury actually 
available for expenditure at any one time. To base approval of anticipated state 
departmental expenses upon the amount of funds actually held in the state treasury on a 
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