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Education 

Since the Legislature has not given orga.pized plantations the power to receive gifts of 
property, such a gift may not be accepted by such a plantation. 

FACTS: 

The Federal Surplus Property Office has posed for answer through your office the 
following question: 

QUESTION: 

May an organized plantation accept a gift of real property from the Federal 
Government? 

ANSWER: 

No. However, if the property is to be used for legal plantation purposes, the cost of 
acquiring same may be a "legal plantation expense" for which money may be raised by 
taxation and expended. 

OPINION: 

The organized plantation is a political entity, formed under enabling legislation, 30 
M.R.S.A. § § 5602-5605 (1964), existing only to serve the needs of government and, like 
other municipal corporations, possessing no powers not conferred upon it by statute. 
Compare Camden v. Camden Village Corp., 77 Me. 530, 1 Atl. 689 (1885) (village 
corporation); Hooper v. Emery, 14 Me. 375 (1837) (town); Farn·s ex rel. Anderson v. 
Colley, 145 Me. 95, 73 A. 2d 37 (1950) (city). 

There is no statute which permits organized plantations to accept gifts of real 
property. Such legislative permission is a condition precedent to acceptance of a gift by 
an organized plantation. The concern of the Legislature that such gifts be properly 
received and administered by political subdivisions of the State is manifest in 30 
M.R.S.A. § 1903 (1964), by which municipalities are empowered to accept gifts of 
property, provided that the property is received in trust and for certain specified 
purposes. 

30 M.R.S.A. § 5614 (1964) in part provides: "All plantations may raise and expend 
money .•• for sums necessary for legal plantation expenses." (Emphasis supplied.) It 
would follow, therefore, that if the property in question was to be used for a legal 
plantation purpose, the cost of purchasing same would be a "legal plantation expense" 
within the meaning of the statute. Otherwise, the plantation must seek legislative 
authority to acquire the property. 

ROBERT G. FULLER, JR. 
Assistant Attorney General 
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