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STATE OF MAINE 

REPORT 

OF THE 

ATTORNEY GENERAL 

For the Years 

1967 throush 1972 



Allen Pease, Administrative Asst. 

Interpretation of P. L. 1967, c. 542 

SYLLABUS: 

April 12, 1968 
Executive 

The words adjust to no more than when used in statute which fixes salaries means the 
terminal point toward which movement is made or projected and not the absolute 
amount to be fixed. 

FACTS: 

The Governor and Executive Council are presently considering study of the salaries as 
set forth in P. L. 196 7, c. 54 2. 

QUESTION 1: 

Does the phrase "no more than" as used in P. L. 1967, c. 542 § 6 mean the 
maximum amount to which the salary could be raised or does it mean that the salary 
must be set equal to that amount? 

ANSWER 1: 

It means that the salary can be set at any figure up to and including that amount. 

REASON 1: 

The fundamental rule in construing legislative acts is to ascertain the intention of the 
legislature and give effect thereto. Cloutier v. Anctil, 154 A 2d 175, 155 Me. 300. The 
intention must be derived from the whole statute. P. L. 1967, c. 542 § 6 reads in 
pertinent part: 

Notwithstanding any other provision of law, the Governor, with the advice 
and consent of the Council, is authorized to adjust the salaries of the following (8 
groups of) state officials and employees to no more than (various amounts). 
(emphasis supplied) 
The words authorized to adjust to no more than must be given their ordinary 

signification. State v. Barnum 56 A 2d 449, 143 Me. 133. The second to in that phrase 
indicates the terminal point toward which movement is made or projected; as to adjust 
to the amount, Webster's Third New International Dictionary, 2401. By permitting 
adjustment toward the maximum amounts, the legislature permits the Governor and 
Council to fix the salaries according to their discretion and the Governor and Council 
may choose maximum amounts. 

QUESTION 2: 

Are salaries set under P. L. 1967, c. 54 2 to include longevity raises? 
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ANSWER: 

Yes, when an official becomes en titled to it. 

REASONS 2: 

P. & S. 1963, c. 202 prescribes when an individual is eligible for one or two longevity 
steps. The increase authorized under P. L. 1967, c. 542 does not change longevity 
eligibility. If the recipient is presently receiving longevity consideration there is no 
reason or authorization to add additional longevity benefits. When an official, not now 
receiving longevity, becomes eligible he shall have it even though the increase will put 
him above the maximum salary set by statute. 

To: Ernest H. Johnson, State Tax Assessor 

GAR TH K. CHANDLER 
Assistant Attorney General 

April 18, 1968 
Bureau of Taxation 

Subject: Application of sales tax to sales of Naval oceanographic office navigation charts 
and publications 

SYLLABUS: 

THE HARRIS COMPANY, AS AN AGENT OF THE UNITED STATES 
GOVERNMENT FOR SELLING NAVAL AND OCEANOGRAPHIC OFFICE 
NAVIGATION CHARTS AND PUBLICATIONS, IS NOT REQUIRED TO COLLECT A 
SALES TAX ON SALES OF THESE ITEMS. HOWEVER, THE HARRIS COMPANY 
MUST COLLECT AND REMIT A USE TAX. 

FACTS: 

The Harris Company of Portland, hereinafter called the seller, is in the business of 
selling marine and yachting supplies, and is a registered seller under the Maine Sales and 
Use Tax Law. The seller sells Naval and Oceanographic Office navigation charts and 
publications as an agent or consignee of the United States Government. Title remains in 
the United States Government and at any time the United States Government may 
request the return of any and all of the charts and publications. 

The Office of the General Counsel, Department of the Navy, has issued a directive to 
the effect that its sales agents are no longer authorized or required to collect state or 
local sales taxes on sales of these Naval Oceanographic Office charts and publications. 

For the purposes of this opinion it is assumed that the Harris Company is an agent of 
the United States Government. However, at this time this office is not in possession of 
documented proof of the agency relationship. 

QUESTION: 

Is the seller responsible for collecting a use tax on the sales price of these charts and 
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