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Inter-Departmental Memorandum Date March 15. 1968 

To Charles F. Rogan . Exec utive Sec retary J)qtElectricians Examining Board 
I 
From Phillip M. Kilmister . Assistant 

Subjecc Prerequisites for Examination for Journe yman Electrician's Examination. 

0UESTI0N: 

Under Title 32,• Chapter. 17, Section 1202 of the Revised 
Statutes, must an applicant hold an apprentice or helper license 
for two years before he may qualify· for a journeyman examination? 

ANSWER: 

No. 

OPINION: 

. It is provided in 32 M.R.S.A. § 1202 that an apprentice or 
helper electrician must possess at least· 2 years' service in 
sue~ capacity, or the equivalency thereof auly approved by the 
Electrician Examining Board~ in order to qualify for examination 
for •licens.ure as a journeyman electrician. This statute ~lso 
provides that a helper or apprentic-e shall obtain a license . 
indicati~g his status as such in the employ of a_ licensed elec­
trician as a prereguisi te for obtaining li_censure a1:1 ... a journey­
man. 

32 M.R.S .A. § 1202 as amended by P. L. 1967, c. 69, \ § 7 pro-
vides in part as follows: 

11 1. Application; gua.lifications • . The 
board ahall ~ssue a license to any person 
who . file's an application therefor and who 
meets the following qualifications: 

11A. At least 2 years' service as an appren­
tice or helper electrician, except that the 
board may give such credit as it deems justified 
toward such service for. satisfactory completion 
of a course of "instruction in the trade in 
a _sc~qol approved by the board; 

"B. Satisfactory passing of · an examinatfon 
,conducted by said board as provided in 
section 1203 to determine his fitness to 
receive such license. 



.. 
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1·2. Apprentice er helper. The board may 
issue a license upon the payment of a fee 
of $1 to any person who applies therefor, 
without examination, provided said appli­
cant submits evidence satisfactory to the 
board that he has entered the employ of 
a licensed electrician to ~ssist him as an 
apprentice or helper. Any such person 
entering the employ of such electrician to 
assiet him as an apprentice or helper 
for the purpose of qualifying for any of 
the licenses mentioned in section 1203 
shall a p?l v for such license after commencinq 
such employment." (Emphasis supplied) 

It is interesting to· note that P. L. 1967, c. 69, § 7 repealec;i 
a final sentence in the previously existing statutory language 
of subsection 2 of section 1202 which read as follows: 

11Any person who enters such employ as a 
~elper without the·intention of qualifying 
for.any of such licenses shall not be 
required to apply for a license under 
this section. 11 

• 

The legislature has provided that apprentices and 
helpers who wish to qualify for licensure as journeymen must 
first ob~i:r) a license indicating their status as appre,ntices or 
helpers. However, the legislature has not indicated clearly 
that a helper or an apprentice must hold such a ·1icense for a 
two-year period prior to applying ·for examination to becorne·a 
journeyman. 32 M.R.S.A. 1202, 2·which requires licensure as a 
helper or -apprentice by the prospective journeyman merely provides 
a means of assisting the board in determining whether a given 
applicant possesses the necessary -two yea_rs ': service as a helper 
or apprentice. · · 

Actual experience for two years as an apprentice or helper· 
appea~s to be a valid prerequisite for qualification for examina­
tion and eventual licensure as a journeyman. The manifestation, 
by means of a so~called license, of two years' intention or 
desire to become a journeyman, is not! There is no difference 
between the licensed and unlicensed helper or apprentice, 
except that the forroer is desirous of becoming a licensed 
journeyman. 

The language of subsection ·2 ·of section 1202. quoted~above 
does not state any time limit after commencement of employment 
with a licensed electrician in which a helper or an apprentice 
must apply for licens11re ·certifying his employment as such •. 
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ln conolgaion, w• believe that the licana• referred to 
in aubaection 2 of 32 K.a.s.A. § 1202 ia nothing more than · / 
•vid•nc• of ataployment and that tM mandatory two•year ••rvice 
requiJ-••t set: forth in 32 M .a.s .A. § 1202., •ub••tioll 1., · A 
my be proven 'by ev14enc• 011 baha.lf of a journeyman apPlicant, 
othes:- than p~oot of licenauJ:e tor two re-r• a• •n appi:entice 
o~ helper. · · 

Phillip M. lCilaiat•r 
A.••i•tant A ttonaey General 


