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STA TE OF MAINE f 
lnter-Oeparttµ.ental Memorandum Date March 12 . 1968 

To Charles F. Rogan , Chairman -OeptOil Burner Men•. s Licensing Board 

From Phillip M. Kilmister , Assistant 

Subject Title 32 , section 2301 of the Revised Statutes of Maine as amended by 
P. L. 19673 chapter 249. 

FACTS: 

The enactment of P. L. 1967/c. 249 amended 32 M.R.S.A. 
-§ 2301 to provide that a lipensed journeyman oil burner man. 
may exchange his license for a master's licfense. Said statute 
reads as follows: 

. 
32 M.R.S .A. § 2301, 3. "Journeyman oil burner 
man. 'Journeyman oil burner man' shall mean 
a person who is qualified under this chapter 
to cle_an, · service and repair oil burning 
equipment. He shall install oil burner 
equipment only under the· supervisio~ of a 
master oil burner man. He shall present to 

__ the board sa tisfcl;c:toryevidence that he has 
one year of practical experience, except that 
a journ~yman-9il burner man who has a valid· 
license on the effective date of this Act 
may exchange his license for a master• 1;1_, 
license upon payment of the fee of $25. 0 

32 M .R .s .A • § 2402 vests the Oil Burner Men's. Li~nsing 
Board with authority to make reasonable rules and regulations 
governing the issuance of °licenses. You have in effect\asked 
the foll0'1dng question. \ 

QUESTION: \. 
I 

May the Board,. under their ~ule-making power set forth in 
32 M.R.S.A. § 2402, limit the. time period within which journey­

·men may exchange their licenses for masters' license·s as provided 
for in 32 M.R.S.A. § 2301, 3? 

ANSWER: 

No. 

OPINION: 

We do not believe that the power vested in the· Board 
to-make 'rules and regulations governing the issuance of . 
licenses (32 M.R.S.A. § 2402) ,includ~s the power to limit the 
time within which a journeyman may apply for an exchange of 
licensure to that of master status. 

··-····-·-·-····· 



, 

I 
1 

Charles F . Rogan -2- March 12, 1968 

Rule, an~ regulations promulgated by the Board must 
be reasonable and not in contravention of, or beyond the author­
ization of the statutes governing licensure of oil burner 
men. 

. . 
"A resolution of a lic~nsing Board which 
extends the time prescribed by statute 
for an application for a license has been 
held to·he without legal effect." Jamison 
v. Stout, 14 Ohio Supp.· 71. 

By the same token we believe that where the legislature 
has given journe~en the right to exchange their licenses, 
for that of master oil burner men status, ~hat the Board 
may not cut down or· shorten the statutory time limit within 
which such an· exch~nge may be made. 

PMK/slf 

·~~~ PhillitM. Kilmister 
Assistant Attorney General 
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