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STATE OF MAINE 

REPORT 

OF THE 

ATTORNEY GENERAL 

For the Years 

1967 throush 1972 



Michael A. Napolitano, Treasurer 

March 8, 1968 
Treasury 

Legality of Participation in Repurchase Agreements Under the Authority of 5 M.R.S.A. 
§ 135. 

FACTS: 

The opinion of this Department has been requested as to whether or not excess 
moneys in the State Treasury may be invested pursuant to a so-called repurchase 
agreement. Apparently such an investment is often placed through a middle man, such as 
a bank, and the loan is usually made to a dealer in investments who usually needs money 
to purchase securities and who will pledge United States securities as collateral. 

5 M.R.S.A. § 135 states in part as follows: 
"When there are excess moneys in the State Treasury which are not needed to 

meet current obligations ... (the treasurer) ... may, with the concurrence of the 
State Comptroller or the Commissioner of Finance and Administration and with 
the consent of the Governor and Council, invest such amounts in bonds, notes, 
certificates of indebtedness or other obligations of the United States of America 
which mature not more than 24 months from the date of investment. .. " 
(Emphasis and parenthesis supplied.) 

QUESTION: 

May excess moneys in the State Treasury be loaned to dealers in investments, or 
other parties, in accordance with the terms of a "repurchase agreement" under 5 
M.R.S.A. § 135? 

ANSWER: 

No. 

REASON: 

Title 5 M.R.S.A. § 135 is quite specific in that excess moneys in the State Treasury 
may only be invested in United States of America obligations. Under a so-called 
"repurchase agreement", the investment, or loan, would be made to a party other than 
the United States of America and United States securities would be used as collateral to 
secure the loan. Under this latter situation, the moneys involved are not invested in an 
obligation of the United States of America. Consequently, an investment under a 
"repurchase agreement" would not be authorized by the aforementioned statute. 

HARRY N. STARBRANCH 
Assistant Attorney General 
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