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P [

Keith L. Crockétﬁ, Executive Dir. Educacion
Division of Field Services
John W. Benoit, Assistant Attorney General

Does the painting of an existing school facility constitute 2
“major alteration® as defined in 20 M.R.B.A. § 345772

FACTS:

8everal inquiries have been received in the Department of
Education involving an interpretation of the term "major altera-
tion”, as that term 1s defined in the Maine Revised Statutes:

"The term ‘major alteration'’ as used in this
section shall mean the cost of acquiring new
equipment, the cost of converting an exist-
ing public school building to a new condi-
tion of completeness or efficiency from a
worn, damaged oxr deteriorated condition
whenever the plans for such an altera—

tion have been approved in accordance

with section 3623. The State Board of
Education shall have £ull authority te
approve or disapprove the plans for a

‘major alteration®’ of a school bullding

and equipping the same. Without &tate
Board approval, the administrative unit

may not claim state aid on the altera-

tion project.”

In your memcrandum, we are informed that the United States
Office of Education considers the activities of maintenance of
grounds, building, and equipment to be maintenance of the plant.

QUESTION;

Does the cost of painting existing school facilitles constitute
a "major alteration” as defined in 20 M.R.B.A. § 345772

ANSWER:
No.
BEQEGN:
The Maine Statutes provide that eligible administrative units

shall receive state aid for school construction whenever such cion-
struction qualifies as construction for “ecapital outlay purposes."”
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The Legislature, in defining the term "capital outlay purposes"
makes use of the term "major alteration™ in the language: "major
‘alteration of a public school building”. IXn turn, the term
“major alteration” &s defined as stated carlier herein.

If the painting of existing school facilities gqualifies as a
“major alteration®, then the attending cost of such painting
qualifies for state ajd. It is our opinion that the reference
painting does not constitute a “major alteration”. The painting
of existing school facillities certainly does not amount to the:
acquisition of new equipment, nor is it considered to be the cost
of converting an existing public school building to a new condition
of conpleteness or efficiency from a worn, demaged, or deteriorated
condition, The given £acts do not indicate that the painting of the
existing schocl facilties worked the conversion of an existing public
school bulding to a-new condition of completeness or efficiency.

wWhenever repalrs are made to a worn, damaged, or deterjorated
school building, and such repairs entail either exterior or interior
painting of the repajired areas, the cost of painting does constitute
a part of the "major alteration™ of the school building.

The legislative intention expressed in the definition of the
term “major alteration”" signifies the idea that general upkeep through
painting does not, ipso facto, convert the public school building
to a new condition of completeness. The Legislature has not declared
that a "major alteration™ occurs whenever new paint is substituted
for worn, damaged, or detexiorated paint.

In your memorandum, you note that the United Btatew Office
of Bducation considers that upkeep of grounds, buildings, and
equipnment is considered to be "maintenance of plant™. If that
is so, then the answer to this opinion i2 in accord with the
position taken by the United States Office of Education.

John W. Benoit
Assistant Attorney General
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