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Jan 4, 1968
Board of Registration
i William H. Bradford, Exec. Secretary of Land Surveyors
Garth K. Chandler, Assistant Attorney General

Construction of P. L. 1967, c. 423

You have asked in your letter of November 14, 1967 the
following questions not answered by my opinion of November 21,
1967 with regaxrd to P. L. 1967 c. 423 - An Act Providing for
the Registration of Land Suxrveyors.

QUESTION 1

Will a person not a land surveyor be able to file or have
a plan recorded in view of 33 M.R.8.A. § 657?

ANSWER 1
Yes.
OPINION 13
r _ A person who causes lotting to be done whether or not the

acts of the lotting come under the definition of P.L. 1967, c. 423
'§. 1662 does not have to be a land surveyor, Thus, the person who
causes the lotting to be done is given the responsibility under
.34 M.R.B.A. § 657 of making certain the plan is recorded. Were
the plan to be the result of acts defined in P.L, 1967, c. 423

§ 1162 then the plan of course would have to bear the signature
and seal of a registered land surveyor.

QUESTION 2:

Does not the land surveyor law P.L. 1967, c. 423 supersede
the requirements of 33 M.R.S.A. § 657 and thereby requires all
plots of land parcels or subdivision plans to be filed by a
reglstered land surveyor under his signature and seal?

ANSWER 2%
Nol

OPINION 2%

As stated in Opinion 1 above, non-=land surveyors may file
plans under 33 M.R.S.A, § 657. Furthermore, the actual act of
the "filing" under P.L. 1967, c. 423 may be carried out by a
person not a land surveyor although what is £iled may have to
bear the signature and seal of a registered land surveyor.
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QUESTION 33

In view of 1 and 2 above, should the Register of Deeds be
advised that all such documents being filed under 33 M.R.8.A.
§ 657 and P.L. 1967, ¢. 423 must bear the signature and seal
of a vegistered land surveyor?

ANSWER 3¢
No.

OPINIGN 31

: The Register of Deeds is charged with the obligation of
registering documents; and not to police the laws with regard to
‘land surveying., He should not be placed in the position of
judging whether or not acts come under P.L. 1967, c. 423, or any
other statute.

Garth K. Chandler
GRC/mE Assistant Attorney General



