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STATE OF MAINE 

REPORT 

OF THE 

ATTORNEY GENERAL 

For the Years 

1967 throush 1972 



Rae burn W. Macdonald, Chief Engineer 

December 29, 1967 
Water and Air Environmental 

Improvement Commission 

Questions arising by virtue of new, greater discharge of polluting waste at site of 
"grandfathered" processing establishment. 

FAC1S: 

A laundry service existed in Buckfield prior to August 8, 1953 and continued in 
operation until 1961 or 1962. This service operated four washing machines and 
discharged its laundry waste directly through a private outfall into an adjoining river. 
Sometime in 1961 or 1962 the proprietor of the laundry service sold out, and the new 
owner now operates a self-service laundromat on the premises, utilizing thirteen washing 
machines, which discharge their waste through the existing outfall. The laundromat 
operator has no waste discharge license. A prospective buyer of the laundromat has been 
denied mortgage financing because of this non-licensure. 

In view of the foregoing, you have posed six questions which will be answered in the 
order in which they were presented: 

QUESTION: NO. 1: 

Should the Commission hold a license hearing for the prospective buyer? 

ANSWER NO. 1: 

Yes. Even if the present owner were licensed, such license is non-transferable of right 
and the Water and Air Environmental Improvement Commission is not empowered to 
transfer a license from the initial licensee to a subsequent party. See 1959-1960 Me. 
Att'y Gen. Rep. 120; see generally Me. Rev. Stat. Ann., Tit 38, § 414 (1964). 

QUESTION NO. 2: 

Is the existing installation exempt from the license requirements of Me. Rev. Stat. 
Ann., Tit. 38, § 413 (1964) by virtue of the so-called "grandfather clause" in this 
section? 

ANSWER NO. 2: 

No. Me. Rev. Stat. Ann., Tit. 38, § 413 (1964) provides: 
"No license from the commission shall be required ... for any manufacturing, 

processing or industrial plant or establishment, operated prior to August 8, 1953, 
for any such discharge at its present general location, such license being hereby 
granted." (Emphasis added.) 
It is undisputed that a laundry was in existence on August 8, 1953 at the site 

presently occupied by the laundromat. This prior operation, however, discharged waste 
from but four washing machines. The present operation discharges waste from thirteen 
machines. The language emphasized above in section 413 relates back to the first 
sentence in the section which reads: 
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"No person ... shall discharge into any ... stream ... , whether classified or 
unclassified, any waste, refuse or effluent from any manufacturing, processing or 
industrial plant or establishment or any sewage so as to constitute a new source of 
pollution to said waters without first obtaining a license therefor from the 
commission." 
As we read the statute in its entirety, we interpret it to exempt from license only 

discharges of waste, refuse or effluent from manufacturing, processing or industrial 
plants or establishments, or discharges of sewage, in the same volume and of the same 
general type as were discharged at the site prior to August 8, 1953. Any change in 
discharge volume, or change in the nature of such discharge, so as to constitute a new 
source of pollution to the receiving body of water, must be licensed by the commission 
to be lawful. 

We must emphasize, however, that for a valid order to issue from the W AEIC aimed 
at abating a violation of "Grandfather rights", or for the Attorney General to 
successfully maintain an injunction action for such violation, evidence must be 
presented showing the difference between the discharge complained of and the 
discharge prior to August 8, 1953, and that such difference constitutes a new source of 
pollution to the receiving body of water. 

QUESTION NO. 3: 

Does the present laundromat operator need a waste discharge license? 

ANSWER NO. 3: 

Such operator must obtain a license if (1) his present discharge differs in volume or in 
nature from the discharge existing at his present location on August 8, 1953; and, (2) 
such differing discharge constitutes a new source of pollution to the receiving stream. 

QUESTIONS NOS. 4, 5, 6: 

These questions make reference to a previous opinion of this office dated August 30, 
1962 which interpreted Rev. Stat. Me., ch. 79, § 8 (1954), now Me. Rev. Stat. Ann., Tit 
13, § 413 (1964 ), to mean that no license could be required of a person whose pollution 
emptied into a man-made watercourse or municipal sewer rather than directly into a 
natural watercourse. This interpretation applies only to situations where the pollution 
goes into a man-made system and enters a treatment plant, the final effluent of which 
does not pollute the receiving body of water. See opinion of this office dated October 5, 
1967. All new connections to an existing "grandfathered" direct outfall must be 
licensed if such connection changes the volume or nature of the discharge from the 
outfall and results in the addition of new pollution to the receiving body of water. See 
Answer No. 2, supra. We believe this exposition answers your last three questions. 

ROBERT G. FULLER, JR. 
Assistant Attorney General 
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