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vg’f,

_....December 13, 1967

Charles F. Rogan, mecut:lve Blectricians Examining Board
. SecretarL‘

Harry N. Starbranch, Assistant Attorney General
Licensing

EACTS;

A teacher and his students, as part of a manual training school
program of a particular town of the State, engage in installing
electrical wiring and equipment in a town-owned structure that is
gituated in the town where the schodl program is located. The
town involved would apparently plan ultimately to sell the
structure,

QUESTION;

Must a teacher and his students be licensed as electricians
under 32 M.R.8.A. c. 17 when engaged in the activity described
above?

QEINIONE
Title 32 M.R.8.A. § 1201 provides that:

"No eleatrical installation= shall be mmde
for compensation, except as provided in this
chapter, unless made by an slectrician or
other persons licemsed by the Board."

It would appear from your memorandum of Novembex 27 that the
students who are engaged in installing the electrical wiring and
equipment are not receiving compensation for their labors but,
on the contrary, are engaged in pursuing a course of study and
training. If such is the case, Section 1201 clearly excludes
them from the licensing requirement of that section. With
regard to the teacher, I would presume that he would be re-
ceiving compensation for teaching the manual training class
in guestion, but such compensation would be received for per-
forming his dutles as a teacher and not as an electricilan;
consequently, he also would be excluded from the licensing
requirement under the provisions of Section 120l.
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In light of the above, it is my opinion that neither the
tedcher nor the gtudente invelved in the installation described
above would have to be licensed under the provieions of 32

MOR.S.A. c- 17'

Bayry N. Starbranch - .
Agsistant Attorney Gemeral
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