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See Opinion dated December 14, 1967

7 %mn, w90k November 21, 1967
William H. Bradford, Exec. Secretary Board of Registration of Land
Surveyors
Garth XK. Chandler, Assistant Attorney General

Construction of P. L. 1967, c., 423

You have asked of this office an opinion on the following questions
with regard to P. L. 1967, c. 423 - An Act Providing for the Registration
of Land Surveyors.

Bection 1663. Other legally recognized professions not affected.
A)*. . . vho was duly registered as & professional engineer prior to
the effective dated this Act ., . "

QUESTION 1:

Does this refer (1) only to registrants with the Maine Board of
Professicnal Engineers or (2) to include a registrant of any recognized
State Board vhich may be a National Council of Engineering Examiners
Member Board which includes the Maine Board? |

ANEVER 19

_Oniy to those registered with the Maine State Board of Professional
Engineers.,

OPINION 13

The intent of the statute is to be determined as a whole and from
the wording of it without supplying any language. Acheson v. Johnson
147 Me. 275, That those who are registered by the Maine State Board
of Professional Engineers are included appears obvious. BPut there is
nc requirement expressly or impliedly stated which includes Engineers
80 registered out of State, To the contrary, one part of the Statute
(§ 1681.1) suggests reciprocity only whes land surveyors are concerned,
This is not in contravention of the provisions of 32 M.R.S8.A. § 1251
to 1360 because out of State Engineers are not automatically entitled
to the same status as are Maine Engineers.

QUESTION 23

¥s the fee for this registration to be assessed under sections
1683 or 1685.17

ANEWER 21
1685,1
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T 23

1685.1 establishes the limit of the fee while 1683 refers to the
fee but establishes no limit or amount. The Rules promulgated by the
Board might well f£ix a fee for § 1683 consistent with the requirements
of § 1685,1.

QUESTION 33

" Does "application® in the reference section mean that all the
information required in § 1678 must be furnished on such application?

ASEWER. 3+
Ho.

ORINION 3¢

§ 1678 lists the information required on the records and reports
and says nothing of what is required on the application. By Rule the
Board might properly include information similar to that suggested in
§ 1678 sub-gection 1,2,3,4, but the inclusion of the information
suggested in § 1678 sub-gection 5,6,7, 8 & 9 might be of questionable
worth on such an application although reguired to be compiled in the
records, The Board might well desire other pertinent information on
an application than that suggested by § 1678,

QUESTION 4:

Is 2 Registered Professional Engineer registered as a Land Sux~
veyor under this Act subject to all the requiresents of the Act such
as renewal fees (section 1689), requirements for the use of a Land
Surveyor's seal (section 1687), etc.?

ANSWER 4:
Yas.
ORINIOH 43

. §nce a person vho is duly registered as a Professional Engineer
prior to the effective date of the Act (§ 1663) elects to register
as a Land Surveyor under the Act, he is subject to all its terms., Other-
wise he would enjoy its benefits without assuming any obligations.
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QUESTION 53
Do rules and by-laws made and approved by the Board requi.re
approval by any other agency or individual?

ANECWER Sp
Ho,

OPINION S

5 M.R.8.A. § 2301 to 2354 lists those Boards which must comply
with its terms., The Boaxrd of Land Surveycrs is not listed and there
are no provisions in the Act requiring such approval. The Board
might want to ask for advise, however, to make sure that the form
is proper and the Rules are not in contravention of the Act.

QUESTION 6»

Can the Board charge & reasonhable fee for each roster required
to cover the cost of printing, najling, etc,?

ANSWER 61
No.

QPINION 63

The intent of the statute is to be detexmined as a whole and from
the wording of it without supplying language or doing violence to it,
Acheson v, Johnson 147 Me. 275, In the absence of express or implied
intent to charge such a fes, there is no authozrity for doing so.

garth X. Chandler
GKC/mf Assistant Attorney General
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