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November 17, 1967
Irl E. Withee, Deputy Commisaioner Banks and Banking
Harxy M. Starbranch, Assistant Attorney General

Interpretation of 9 M.R.8.A. § 1000.

FACTS ¢

This is in reply to your memorandum of November 3 in which
Yyou request an interpretation of the above section. You state that
a bank with present outstanding capital stock in an amount below its
authorized capital wishes to pay a stock dividend which, together
with present outstanding stock, will not exceed its authorized
capital.

QUESTIONs

Must a trust company or bank when issuing new stock within its
presently authorized capital limitations follow the procedures set
forth in 9 M.R.8.A, § 1000 entitled "Increase of capital stock"?

-
No.

OPINION:
The aforementioned section 1000 reads as follows:

“Any company organized under sections 954,
991 to 994, 996 to 999 and 1002, or any
company organized under special act of the
Legislature may increase its capital stock
from time to time at any stockholders®
meeting at which a majority of shares

issued and outstanding is represented,

notice of the intention to do so having

been given in the call therefor. Before
actually issuing such capital stock, a
certified copy of the wvote authorizing

the same shall be filed with the commissioner
within 10 days after its passage, and there-
upon he shall issue his approval or dis-
approval of the action so taken and if
approved shall issue a certificate allow-

ing such increase, a copy of which shall be
filed in the office of the Secretary of State."



.

It is felt that the wording in the above-cited statute
that statess “Any company ® * * may incr.ase its capital
stock ® ® ¢ ¥ yefers to authorized capital stock. Conseguently,
where the stockholdere vote to increase the company's authorized
stock, a certified copy of such vote must be £iled with the Bank
Commissioner within ten days after its passage. In the event the
Commissioner then issues his approval of the action taken by the
stockholders and issuves a certificate allowing such increase of
authorized capital stock, the compmy may proceed to issue such
stock at any subsequent time without the necessity of further
approval of the Bank Commissioner.

Haxxy N. 8tarbranch
Assistant Attorney Genexgl
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