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November 13, 1967
1 EBe L. Walter, Executive Secretary Maine 8tate Retirement System
Phillip M. Kilmister, Assistant Attorney General

Application for refund of contributions by an employee of a pnrticiﬁating
local district who subseguently snters state service,

TS

A member of the retirement system was a police officer in
the City of Portland separating fxom the employ of the City on
September 5, 1967. He had accumulated time due him and was
retained on the payroll to September 19, 1967. He has bsen
employed by the State Police az an officer in that Department
since Septexbsr 8, 1967.

QUESTION:

May the above-described employee obtain a refund of contri-
butions which he has made to the retirement system upon termina-
tion of his employment for the City of Pogtland?

) ANGWER:
Yes.

ORIHION:

If an employse, as a member of the retirement system,
terminates his service with the state or a local participating
district, he may mpply for and obtain a refund of his contri-
butionsg,

"S5 M.R.S.A. § 1096. Return of accumulated
aontributiona.

“If the service of any member has terminated,
excapt by death or by retirement under this
chapter, he shall be paid, at any time
thersaftsr upon proper application therefore
the amount of his contributions together
with such interest thereon, not less than
3/4 of accumulated regular interest, as the



board of trustess chall allow, provided no
interest shall be included forxr any period
beyond the 5th anniversary of the date of
such termination of service if the member
has less than 10 years of creditable service.”

It would not appear to make any difference whethsr the
ternination of employment was for a period of one day or
permanently.  The above-described employse definitely terminated
his enployment with the City of Portland, a participating local
district, and then immediately commenced employment for the
ptate. Thie i to be distinguished from the situation where a .
state employee does not terminate his service but merely trans~
fers his employment from one state department or agency to
another and where employment with the state iz at all times
continuous.

5 MoR.S8.A. § 1092 (11) provides in part as follows:

‘any member of the retirement system whose
service is terminated as an employes,
either as defined in section 1001 or as
an employee of a participating local
district, shall, upon subseguent re-
enployment s such an employes but with

A new employer, e thiall
previously withdrawn his accupulated
gontributions, therseupon have his mesber-
ship transferred to his account with his
new employer, and shall he entitled o all
creditakle service resulting from Yis
previcus employment. . . ." (Emphasis
supplied)

The ahove-guoted language merely provides that upon re-employ-

ment with the state, a former member of the retirement system who
has not withdrawn his former contributions, shall have said
previogs coentributions transferred to the account of his new
employer and thereBy receive creditable service for such employ~
ment. This language per se implies, as does the express language
of 1096, that an employee may withdraw his previous contributions
upon termination of service irregardless of any future re-employ~
ment which would bring him within the retirement system.

<



We do not construe strictly the language of 5 M.R.S.A. § 1092
{11) quoted supra as meaning that previous contributions need to
have been actually withdrawn from the funds of the ratirement
system by a member prior to the terms of his re-employment, but
rather that the person who has terminated his service has the
right to withdraw said contributions as a result of his termina-
tion of service. An employee may have a reasonable time in which
to decide whether or not he wishes to withdraw his contributions
upon termination of employment and tranasfer, In the particuelax
circumstances of this case the perzon needs to know which course
iz most advantageous to him.

Sugh a situation could have adverse results for a former
employes who withdrawe his previous contributions, never
intending to again seek employment with either the state or
a local participating district, and then accepts such employ-
ment in the future., However, 5 M.R.8.A. § 1094 (10) provides an
adequate safeguard for such an individual and provides a method
of repayment which will insure & waximum retirement allowsnce
to the re-employed individual at the time of his final termination
of exployment, or retirement from state service,

B M.R.BA, § 1094 (10) entitled “Formey members” provides
in part as follows:

“Any former member who withdraws his contriw
biations after termination of service may,
upon later restoration to membership and prior
to the date any rstirement allowance becomes
effective for him, deposit in the Memhers
contribution Fund by a single payment or by an
increased rate of contribution an amount egual
to the mccumnlated contributions withdrawn

by him together with regular interest thereon
from the date of withdrawal to the date the
deposit payment or payments are made., Upon
the completion of such deposit the member
shall bé entitled to all creditable service
that he acguired duoring his previouns
membership. . « .*

Phillip M, Kilmister

PMK/81f Assistant Attorney General
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