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Senate, or as a member of the Executive Council, shall have deductions taken 
from his salaries and shall be entitled to all applicable rights and benefits of this 
Title. Any such member shall become entitled to receive time credits for the 
duration of his election or until such time as he shall officially resign from the 
House of Representatives or the Senate, or as a member of the Executive Council, 
but in no instance shall he receive more than one year of creditable service in any 
one-year period.' " 
A retired person served two terms on the Executive Council. He served in this 

capacity and retired from Maine State Retirement System employment before the 
enactment of P. L. 1967 Chap. 57. 

QUESTION: 

Whether this retired person is included for retirement benefits under P. L. 1967 
Chap. 57 by virtue of prior service on the Executive Council? 

ANSWER: 

No. 

OPINION: 

Section 2 of Chapter 57 quoted above uses the word "member" in each of its three 
sentences. Thus, only "members" who have served on the executive council may receive 
appropriate creditable service for executive council service. 

5 M.R.S.A., section 1001, subsection 12, defines "member": 
"Member" shall mean any employee included in the membership of the retirement 

system, as provided in section 1091." 
Section 1091, subsection 6, states: 

"Should any member withdraw his contributions, or should he become a 
beneficiary as a result of his own retirement, or die, he shall thereupon cease to be 
a member." (Emphasis supplied.) 
The law clearly states a beneficiary or person drawing a retirement allowance is not a 

"member" of the system. Therefore, we must conclude that such a person may not 
secure an increase in his retirement allowance because of executive council service. 

To: Ernest H. Johnson, State Tax Assessor 

WARREN E. WINSLOW, JR. 
Assistant Attorney General 

October 30, 1967 
Bureau of Taxation 

Subject: Application of Sales and Use Tax Law to Federal Credit Unions and Federal 
Savings and Loan Companies 

FACTS: 

Your memorandum of September 22, 1967, asks whether Federal Credit Unions and 
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Federal Savings and Loan Companies are subject to the provisions of the Maine Sales and 
Use Tax Law, particularly in view of the amendment to the Law in Chapter 116 of the 
Public Laws of 1967. 

This legislation was drafted by this office for the express purpose of changing the 
Sales and Use Tax status of national banks. Briefly, previous opinions reasoned that sales 
to national banks or other federal banks are exempt because of the specific exemption 
accorded them under the sales and use tax law as agencies of the Federal Government. 

We also previously ruled that sales by national banks are exempt and that national 
banks are not required to pay a use tax. We have also ruled that a use tax may be 
imposed upon the purchaser of tangible personal property sold by a national bank in the 
ordinary course of business. (See opinions of May 4, 1953;0ctober4, 1961;0ctober 10, 
1961.) 

However, the law has now been changed so that sales to incorporated agencies of the 
Federal Government are exempt only if the agency is wholly owned by the Federal 
Government. 

LAW: 

This amendment provides that no tax on sales, storage or use shall be collected upon 
or in connection with: 

"Sales to the State or any political subdivision, or to the Federal Government 
or to any unincorporated agency or instrumentality of either of them or to any 
incorporated agency or instrumentality of them wholly owned by them." P.L. 
1967, Ch. 116 (italic indicates language added by amendment.) 

QUESTION: 

Whether Federal Credit Unions and Federal Savings and Loan Associations come 
within the above language so as to be not subject to the sales and use tax law. 

ANSWER: 

See reasons, below. 

REASONS: 

Federal Credit Unions 
In order to determine the tax status of Federal Credit Unions, under the amended 

language of the sales and use tax law, it is important to know their legal structure. 
A Federal credit union is defined as a cooperative association organized in accordance 

with the provisions of Title 12 U.S.C.A. for the purpose of promoting thrift among its 
members and creating a source of credit for provident or productive purposes. (12 
U.S.C.A. § 1752.) 

A Federal credit union is organized as a body corporate and in all respects is a 
corporation with shareholders. (12 U.S.C.A. § 1753 and §1754.) 

Federal credit union membership consists of the incorporators and such other 
persons as may be elected to membership and as subscribe to at least one share of stock. 
(12 U.S.C.A. § 1759). 

There also appears within the provisions concerning federal credit unions a section 
concerning permissible taxation by the states. 
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This provision provides: 
"The Federal credit unions organized hereunder, their property, their 

franchises, reserves, surpluses, and other funds, and their income shall be exempt 
from all taxation now or hereafter imposed by the United States or by any State, 
Territorial or local taxing authority; except that any real property or any tangible 
personal property of such Federal credit unions shall be subject to Federal, State, 
Territorial and local taxation to the same extent as other similar property is taxed 
.... " (12 U.S.C.A. § 1768.) 
It appears from a review of the above sections that a Federal credit union is an 

incorporated entity and is not wholly owned by the United States. It is in fact owned by 
its various shareholders. Therefore sales to a Federal credit union are taxable since they 
are not within the import of the above exemption provision. 

As to the import of the tax provision ( § 1768, supra), we reach the same conclusion 
in respect to Federal credit unions as we have reached in the case of national banks. 

The Supreme Court of the State of Maine has held in the case of W. S. Libbey v . . 
Johnson, (1953) 148 Me. 410 that the incidence of the tax is on the seller. A tax on sales 
to a Federal credit union, the incidence of which is on the seller, would therefore not 
violate the taxing provision. However, such a provision would be violated if a tax was 
levied or sales by a Federal credit union, or if a use tax were levied on purchases by a 
Federal credit union since the incidence of tax, in each instance, would be on the 
Federal credit union. 

Federal Savings and Loan Associations 

As in the case of Federal credit unions, we must examine the legal structure of 
Federal Savings & Loan Associations in order to determine their taxability. 

The term "association" means a Federal Savings and Loan Association chartered by 
the Federal Home Loan Bank Board. (12 U.S.C.A. § 1462.) 

Federal Savings and Loan Associations are organized under the provisions of 12 
U.S.C.A. § 1464 which provides for a corporate organization. Further provision is found 
to indicate that such associations shall raise their capital only in the form of payments 
on such shares as are authorized as in their charter. 

There are provisions concerning purchase of certain shares by the Secretary of the 
Treasury contained in 12 U.S.C.A. § 1464(g) and G). 

However, under the former provision, the Secretary of Treasury, while authorized on 
behalf of the United States to subscribe for certain preferred shares in such associations, 
is limited in dollar amount of purchases. There is also a limitation providing that the 
aggregate amount of the shares held by the Secretary of Treasury shall not exceed at any 
the aggregate amount of shares held by all of the shareholders. 

Subsection U) provides that the Secretary of the Treasury, may on behalf of the 
United States, subscribe for an amount of full paid income shares in such associations. 
The amount paid in by the Secretary of the Treasury for such shares under subsection (j) 
and under subsection (g) together, however, can at no time exceed 7 5% of the total 
investment in the shares of such association by the Secretary of the Treasury and other 
shareholders. 

It is seen that these two subsections indicate that although a Federal Savings and 
Loan Association may be in part owned by the Federal Government, it cannot become 
wholly owned by the government. 

It has also been held that a Federal Savings and Loan Association organized and 
chartered by Federal Home Loan Bank Board was an instrumentality and agency of the 
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United States. See People of the State of California vs. Coast Federal Savings and Loan 
Association, D. C. California 1951, 8 9 Fed. Supp. 311. See also State vs. Minnesota 
Savings and Loan Association, 1944, 15 N. W. 2d 568, 218 Minn. 220. 

There is also present in the law concerning Federal Savings and Loan Associations a 
provision prohibiting taxation by the States except to the extent permitted by Congress. 
(12 U.S.C.A. § 1464 (h). 

However, even though a Federal Savings and Loan Association may be an 
instrumentality of the United States, it is not wholly owned by the United States. 

Thus, the tax treatment to be accorded to Federal Savings and Loan institutions 
would be the same as that accorded to national banks and Federal credit unions, that is, 
a tax would be collected upon sales to Federal Savings and Loan Associations since the 
incidence of tax is not upon them, but no tax could be collected upon sales by such 
associations and no use tax could be collected from such associations upon their 
purchases. 

JON R. DOYLE 
Assistant Attorney General 

John J. Shea, Director 

Waiver of Right to Hearing by Inmate 

FACTS: 

November l, 1967 
State Probation & Parole 

This office has been asked by the State Probation and Parole Board to render an 
opinion as to whether or not an inmate of a State corrt!ctional institution can waive his 
right to appear before the Board at hearings under 34 M.R.S.A. § 1672, 1673 and 1675. 

QUESTION: 

Whether or not an inmate can waive his right to appear at hearings under 34 M.R.S.A. 
§ 1672, 1673 and 1675? 

ANSWER: 

Yes. 

OPINION: 

34 M.R.S.A.§1672 reads in part as follows: 
"A prisoner at the Maine State Prison becomes eligible for a hearing by the 

board as follows: 

34 M.R.S.A. § 1673 reads in part as follows: 
"An inmate at the Reformatory for Men becomes eligible for a hearing by the 

board as follows: 

This language clearly indicates that a hearing on parole under each of these sections is 
a privilege given to the inmate, and not a right. As there is no right in the inma,te to be 
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