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STATE OF MAINE 

REPORT 
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1967 throush 1972 



FACTS: 

As I understand from your memorandum of September 28, 196 7, the operator of a 
trailer park proposes to construct a sewer line to serve the park and to tie in such line 
with existing domestic sewer lines. These domestic sewer lines were constructed prior to 
August 8, 1953 and presently empty raw sewage directly into the St. John River. 

QUESTION: 

May the Water Improvement Commission validly require a discharge license of an 
individual who proposes to discharge untreated sewage into a river by way of an artificial 
watercourse constructed prior to the effective date of the statute imposing the license 
requirement? 

ANSWER: 

Yes. 

OPINION: 

The sewage to be discharged from the trailer park will eventually go into the St. John 
River without any treatment whatever. It will therefore constitute a new source of 
pollution to the river. The whole thrust of the license statute, Me. Rev. Stat. Ann., Tit. 
38, § 413 (1964), is to protect the state's waters by requiring that such new sources be 
scrutinized by the WIC, which has the power to deny a license to discharge or to grant a 
license hedged with restrictions sufficient to maintain classification standards. 

The fact that the sewage in question here initially flows into a "grandfathered" 
man-made watercourse prior to entering the river is immaterial. It is not the intital 
discharge into the man-made watercourse which is in issue, but rather the ultimate 
discharge into the river. It is this ultimate discharge which constitutes a new source of 
pollution to the river and must be licensed in order to be valid. See, in this regard, 
opinion of this office dated June 4, 1965, copy of which is hereto appended. 

1961-62 Me. Ops. Att'y Gen. 166 is overruled to whatever extent it held that a 
discharge of the type contemplated here was not subject to license. A wholly different 
question would be presented if the discharge here was into an artificial watercourse 
leading to a treatment plant whose final effluent did not constitute a new source of 
pollution to the receiving body of water. 

lrl E. Withee, Deputy Commissioner 

ROBERT G. FULLER, JR. 
Assistant Attorney General 

October 6, 1967 
Banks and Banking 

Whether or not the Limitations of 9 M.R.S.A. § 6.4 Apply to Regulations Promulgated 
under 9 M.R.S.A. § 3856 

FACTS: 
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Title 9 M.R.S.A. Chapter 371, entitled "Disclosure of Interest in Finance Charges in 
Retail Sales" becomes effective on January 1, 1968. 

Section 3856 of said Chapter provides in part that the Commissioner "shall prescribe 
such rules and regulations as may be necessary or proper in carrying out this chapter." 

QUESTION: 

Do the limitations contained in the provts1ons of 9 M.R.S.A. § 6.4 apply to 
regulations promulgated under the authority of the aforementioned 9 M.R.S.A. § 3856? 

ANSWER: 

No. 

OPINION: 

The aforementioned 9 M.R.S.A. § 3856 specifically provides that the State Bank 
Commissioner shall prescribe such rules and regulations that may be necessary or proper 
in carrying out the provisions of Chapter 371, which, it must be observed, relates to 
"installment sellers" of goods or services. Title 9 M.R.S.A. § 6.4, however, is general in 
nature and pertains to the regulation of financial institutions. The term "financial 
institution" is defined in 9 M.R.S.A. § 222.4 as meaning" .... a trust company, savings 
bank, trust and banking company, institution for savings, loan and building association, 
savings and loan association or industrial bank organized under the laws of this State." 
Accordingly, the term "financial institution" does not, in our opinion, include an 
"installment seller" as it is used in the aforementioned Chapter 371. 

It is consequently felt that the specific authority to issue regulations contained in 9 
M.R.S.A. § 3856 constitutes an exception to the procedures required by 9 M.R.S.A. § 
6.4. Accordingly, it is our opinion that the State Bank Commissioner is not required to 
follow the procedures outlined in 9 M.R.S.A. § 6.4 when issuing regulations under the 
authority of 9 M.R.S.A. § 3856. 

Walter F. Ulmer, Commissioner 

HARRY N. ST ARBRANCH 
Assistant Attorney General 

October 13, 1967 
Mental Health and Corrections 

Functions of Probation and Parole Board Member 

FACTS: 

In your memorandum of September 27, 1967 it is stated that the Commissioner of 
the Department of Mental Health and Corrections has appointed the Director of the 
Bureau of Corrections to serve on the State Probation and Parole Board. As a result of 
this appointment you have asked in essence the following question: 

QUESTION: 
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