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September 14, 1967

Harold E. Trahey, Acting Insurance
Commissioner
Jerome 8. Matus, Assistant Attorney General

Surplus Line Broker's Licenses,

FACTS:

You have requested an opinion concerning the issuance of
surplus line broker'e licenses.

QUESTION:

- Xa the igsuance of surplus line broker's licenses limited
to issuance to qualified individuals?

ANSWER:

Yes.
ORINION:

The chapter of the M.R.S.A, relating to the licensing of
insurance agents and brokers is Chapter 21 of Title 24. This
chapter contains two subchapters. Subchapter 2 pertains to
the qualifications and liceneing of life insurance agents,
The authority for qualification and licensing of all other
insurance agents and brokers is found in subchapter 1 which
subchapter contains sections 2501 through 2522.

The definition of terme used in the subchapter 1 is found
in 24 M.R.8.A. § 2501. 8Section 2501 does not contain a definition
of "person" but deces include a definition of "organization" which
reade as follows:

2. Organization. ‘Organization' means
a partnership, company or corporation."
24 M.R.S.A. § 2501 (2).
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It is our opinion that the term "person" when used in
subchapter 1 must refer to an individual otherwise there would
be no statutory authority for an individual to be licensed by
the Commissioner.

_ There is a clear distinction between a “person” and an
"organization” in subchapter 1 of Chapter 21. This distinction
is established by 24 M.,R.8.A. § 2502 which reads as follows:

“Types Of licenses - The commissioner may
issue the following types of licenses
which must be cbtained before a
organization may perform any act authorized
by them:

“l. Resident Agent. Resident agent's license;

2. HNonresident agent., Nonresident agent's
licensa;

"3, Resident broker. Resident brokers
license;

*4. Nonresident broker. MNonresident broker's
license;

*5. Surplus 1in$;hrokbr. Surplus line
broker's license; ’

"6. Resident organization agent, Resident

organization agent's license;

"7 Hggidant organization agent. HNon-
resident organization agent's license;

8. Resident organization broker. Resident

organization broker's license;

"9. Nonresident organization broker. Non-
resident grganigation brocker's license;

"10. Adjuster. Adjuster's license,"

(Emphasis supplied)
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There would be no necessity for the phrase “person or organization”
if an "organization" could be considered a “person". Also note
that licenses issued under subsections 6 through 9 of 24 M.R.8.A.
§ 2502 can be issued only to organizations. If the term “person®
is to have any méaning within § 2502 the term must refer to
licenses issued under subsections 1 through 5 and subsection 10
and muat refer to licenses issuyed to individuals. The licenses
to “persons® authorized under subsectionsl through 4 respectively
correspond to licenses to "orfganizations™ authorized under
subsections 6 through 9 respectively. It is our firm opinion

that if an organzzation su:plus line broker's license was
authorized there woild have to be a specifxc subgection
co:relponding to subsection 5, the s-ction authnrizing

surplus line broker's licenses. There is no specific subsec-
tion authoxizing the Commissioner to issue an organiszation
surplus line broker's license.

Further substantiation that the use of the term “person”
means individual ean be found in the language of 24 M.R.B.A,
§ 2516 which reads as follows:

“pyi organization agent's or broker's license
entitled the organization through its
representatives to act in the same manner
a8 an individual holding the samé type

of licdense, A person named in the license
is entitled to act only for and in the name
of the organization. '

*1, Limitation explained, This does not
prevent a person named in an organization
license from being licensed and acting

in his own name,"

We are further convinced that a surplus line broker's license
may only be igsued to & qualified individual, as 24 M.R.B.A.
§ 2515, which section relates %o the application for and use
of surplus line broker's licenses, reads in pertinent part:
“a person licensed as a surplus line broker . . ." and the
section does not contain the phrase "a person or organization
licensed as a surplus license broker.”

Jerome &. Matne
JEM/elf Assistant Attorney General



