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ANSWER: 

Towns - by qualified voters at a town meeting. 
Cities - by the city council. 

OPINION: 

30 M.R.S.A. § 3801 relates to devises and gifts for open areas, public parks and 
playgrounds and was amended by the 1965 Public Laws, c. 203, § 1, to read as follows: 

"Any town municipality, as such, may receive, hold and manage devises, 
bequests or gifts for the establishment, increase or maintenance of public parks 
and playgrounds and open areas, including marsh lands, swamps and other wet 
lands, in such town municipality, and may accept by vote of the legal voters 
legislative body thereof any land in such town municipality to be used as a public 
park or playground or both combined, or maintained as an open area and as 
marsh land, swamp or wet land as defined in section 3851. When any plantation is 
incorporated into a town, such gifts and the proceeds thereof fully vest in such 
town." 
It is to be noted that in the above section that the term "legal voters" was replaced 

by the term "legislative body" and the term "town" was replaced by the term 
"municipality". It is to be further noted that 30 M.R.S.A. § 3851, as amended (the 
section being interpreted here) replaces the term "cities and towns" by the term 
"municipality". We interpret the words "choose by ballot" to mean choose by ballot of 
a legislative body of a municipality as in 30 M.R.S.A. § 3801, as amended. 

A legislative body is defined as any body of persons authorized to make laws or rules 
for the community represented by them. It is one capable of or pertaining to the 
enactment of laws. Burke v. Wood, 162 F. 533 at 536. The legislative body of a town is 
the qualified voters of a town voting at a town meeting. 30 M.R.S.A. § 2054 (1) provides 
that: 

"l. Qualified voter. Each person qualified to vote for Governor in the town 
in which he resides may vote in the election of all town officials and in all town 
affairs." (Emphasis supplied.) 
The legislative body of a city is usually its city council. The Maine Housing Authority 

Act defines a governing body as follows: 
"Governing body. 'Governing body' shall mean the city council or other 

legislative body charged with governing a city." 30 M.R.S.A. § 4552 (6). 
Hence, it is our opinion that it is the legislative body of a municipality that chooses 

by ballot the park and conservation commissioners and chooses an annual replacement 
each year. It is also our opinion that the legislative body of a town is the qualified voters 
voting at a town meeting, and the legislative body of a city is its city council. 

E. L. Walter, Executive Secretary 

JEROME S. MATUS 
Assistant Attorney General 

August 31, 1967 
Maine State Retirement System 

Acceptance of funds by Maine State Retirement System from estate of deceased member 
or from third person for credit to decedent's account; Me. Rev. Stat. Ann., Tit. 5, ch. 
101 (1964). 
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FACTS: 

An individual entered into the service of the State of Maine as a game warden on 
June 3, 1946 and served therein in such capacity continuously until his death on July 
14, 1967. However, he did not become a member of the Maine State Retirement System 
until September 29, 1946. In the early part of this year he purchased credit for four of 
his years of military service, the maximum creditable. Me. Rev. Stat. Ann., Tit. 5, § 
1094, par. 13 (Supp. 1966). At his death he had a total of 24 years and 9 months' 
service credited for purposes of the Maine State Retirement System. 

It is undisputed that if the decedent, during his lifetime, had paid into the 
Retirement System his contributions for those three months in 1946 when he was an 
employee of the State but not a System member, he would have been credited with the 
25 years of service necessary to render his wife eligible for these benefits. The wife was 
advised by a State official during decedent's lifetime that decedent "would not have 25 
years of service unless the 4 years of military service was paid for." Letter of Hazel C. 
Foster, Retirement Claims Supervisor, dated August 14, 1967, on file in the Office of 
the Maine State Retirement System. The official admits that in advising the wife on 
survivor benefits, the unpaid-for three months of service were overlooked and that all 
parties believed that, upon payment to the State for the four years of military service, 
decedent had 25 years of creditable service. Ibid. 

Since decedent had not 25 years credited service, his widow's benefits are governed 
by Me. Rev. Stat. Ann., Tit. 5, § 1124, par. 1 (1964). These benefits are substantially 
less than those accruing under § 1124, pars. 2 and 3 to widows of members with 25 
years credited service. 

The widow feels that she "was led to believe that payment had been made in full to 
secure all retirement benefits." Letter of Alan C. Pease, Esquire, dated August 7, 1967, 
on file in the office of the Maine State Retirement System. She feels that she should be 
permitted to pay in her late husband's contributions for the three months he was not a 
member of the system and thus obtain the greater benefits. 

QUESTION: 

May the Maine State Retirement System, after the death of a member, accept funds 
from the decedent's estate or from some living person for credit to the decedent's 
account? 

OPINION: 

Yes, in certain limited circumstances. 
In computing creditable service, the Maine State Retirement System Act, Me. Rev. 

Stat. Ann., Tit. 5, ch. 101 (1964) specifies that contributions must be made by 
"members." See, e.g., Me. Rev. Stat. Ann., Tit. 5, § 1094, par. 13 (Supp. 1966) - "The 
member shall contribute to the retirement system for each year of military service 
claimed ..•. " (Emphasis added) Me. Rev. Stat. Ann., Tit. 5, § 1094, par. 9 (1964) -
"Any member . .. may ... pay into the Member's Contribution Fund .... " (Emphasis 
added). Membership ceases at death. Me. Rev. Stat. Ann., Tit. 5, § 1091, par. 6 (1964). 
We find no statutory authority to permit the Board to accept contributions of the type 
proposed to be made in the case presented; nor do we find any prohibitions in these 
circumstances. 

There remains the issue of whether the System, as an agency of the State, is estopped 
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from denying that the decedent had 25 years, credited service as a result of the conduct 
of the Retirement Claims Supervisor. Research indicates that the System is not so 
es topped. 

Equitable estoppel is ordinarily not available against a public agency functioning in 
its governmental capacity, a situation which reflects the ancient theory of sovereign 
immunity. See C.J.S., Estoppel § 138 and cases there cited. The doctrine may be 
invoked only where there has been a false and material misrepresentation by the public 
agency sought to be charged which caused the invocator to change his position or to fail 
to assert some right which he otherwise would have asserted. Inhabitants of Town of 
Andover v. McAllister, 119 Me. 153, 109 A. 750 (1920). We see no such conduct on the 
part of the Retirement Claims Supervisor here. 

In a somewhat similar factual situation in Oty of Chicago v. Miller, 27 Ill. App. 2d 
211, 188 N.E.2d 694 (1963), Miller went to City Hall in Chicago to see if his building 
met city fire code standards. A faceless clerk checked the records and told Miller his 
building was satisfactory. Miller did not bother to check the code himself or his building. 
Shortly thereafter the City brought mandamus to compel him to correct numerous fire 
code violations at heavy expense. Held, city not estopped by clerk's conduct from 
bringing the writ 

We conclude that while there is not question of estoppel which would force the State 
Retirement System trustees to accept funds offered under these circumstances by the 
widow, and while we find neither statutory authority to permit the acceptance nor any 
statutory bar to the acceptance, the matter is a discretionary one with the State 
Retirement System trustees. Clearly, the decedent could have made the payments 
himself and equally clearly· thought he had made all necessary payments to bring his 
credit to the maximum. The law will not be violated if the payments offered by the 
widow are accepted at this time under these circumstances. 

One final word with respect to precedent. It is the opinion of this Department that 
this particular opinion is based upon these particular facts and must not be used as a 
precedent with respect to future policy. The discretionary powers of the trustees of the 
State Retirement System will govern in every case. If every case is judged on the facts 
presented, then justice and equity will certainly be served. The question presented on 
this entire fact situation is no longer a question of law. It remains for those charged with 
the authority to determine whether or not a strict legalistic interpretation in these 
circumstances will work an injustice upon the survivors of a State employee who 
apparently was led to believe that his benefits had been fully purchased and processed. 

Philip R. Gingrow, Director 

Collection Agency Regulations. 

FACTS: 

ROBERT G. FULLER, JR. 
Assistant Attorney General 

September 1, 1967 
Banks and Banking 

A regulation has been proposed to permit collection agencies to charge an office fee 
or service fee to debtors. 
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