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,'1 ,-;' i STATE OF MAINE g

. By P
Inter-Departmental Memorandum page S0t 10, 1967

To John C. Pattersonm, MLD., Superintendent Dept. Aucusta State ﬂbspita;

From Courtland D. Perry, Assistant Atty. Gen'l, Dept, Mental Health and Correctionms

Subject Discharge Against Medical Advice

FACTS:

The attached Form 79 has been used from time to time at the Augusta State
»'Hospital in instances wherein the relative of a patient has requested and insisted
»-upon the patient’s release. The use of this Form has been coincidental with the
* discharge of the patient whose mental condition in the opinion of the superintendent

has been such that discharge would have been unsafe for the patient or for others.

QUESTION:

~Has the Superinfendeht of a- State Hospital authority to discharge a patient
when the medical condition of the patient is such that. in the opinion of the
-Superintendent discharge would be unsafe for the patient or for others?

ANSWER:
Ne
OPINION:

The discharge of a patient from State Mental Hospitals is. governed by statute,
pertinent portions of which are as follows:

As to voluntary patients, Title 34, M.R.S.A., 196k, §2292

"The head of the hospital shall discharge any voluntary
patient who has recovered or whose hospitalization he
determines to be no longer adviseble. He may discharge

any voluntary patient if to do so would, in the judgment

of the head of the hospital, contributé to the most effective
use of the hospital in the care and treatment of the mentally
i11."

As to involuntary patients, Title 34, M.R.S.A., 1964, §2374

""The head of ‘a hospital shall as frequently as practicable,
‘but not less often than every 12 months, examine or cause

to be examined every patient and whenever he determines that
the conditions justifying hospitalization no longer obtain,
discharge the patient and make a report thereof to the
department." o
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Release on convalescent status is also governed by statute which reads in pertinent
part as follows, Title 34, §2375:

"The head of a hospital may release an improved patient on
rconvalescent status when he believes- that such release is in
the best Interests of the patient. Release on convalescent
status may include provisions for continuing responsibility to
‘and by the hospital, including a plan of treatment on &n out-
patient or non-hospital patient basis.”

Throughout the language of the foregoing sections is found reference to o
discharge and release based upon the condition of the patient and his readiness |
for release,

The only seeming departure from this criteria is found in §2292 under which a
patient may be discharged if such 'discharge would contribute to the most effective
use of the hospital in the care and treatment of the mentally-ill, but this too,
is limited by the language of Title 34, M.R.S.A., 1964, §2293, end it is our opinion
that §2293 as to voluntary patients and Title 34, 52376 as to involuntary patients
by necessary implication impose a duty upon the superintendent of the state hospital
to permit only the release or discharge of a patient, the release or discharge of-
whom, in the opinion of the superintendent would not be unsafe for him or for others.
Thus, a superintendent requested to release a patient with respect to whom release
or discharge would be unsafe has no choice but to certify his opinion of the condition
of the patient to the Probate Court taking the first step in the initiation of a
judlcial proceeding to determine the mental condition of the patient.

Title 34, §2376 reads in pertinent part as follows:

“Any patient hospitalized under section 2332 or 2333 who requests

to be released or whose release is requested in writing by his

legal guardian, spouse or adult next of kin shall be released within
10 days after receipt of the request except that, upon application
to the probate court or a judge thereof, whether in session or in
vacation, -supported by a certification by the head of the hospital’
that in his opinion such release would be unsafe for the patient or
for others, release may be postponed for such period not to exceed
10 days as the court or a judge thereof may determine to be necessary
for the commencement of proceedings for a judicial determination
pursuant to section 2334,

Title 34,.52293 reads in pertinment part -- the same

The Court in Austin W. Jones Companv ve. Tha St State - of Maine, 122 Me, 214 at
225 (1923) addresses itself to the question of the State Hospital Superintendent's
responsibility with respect to release under 2 former provisionm, in language as
follows:

",,....While the statute law provides that.the superintendent of
an insane hospital may permit any immate thereof to leave such
institution temporarily in charge of his guardian, relative, or
friend, or even by himself, for a period not exceeding six months,
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yet reason and good sense demand that such permission

should not be given if the safety and welfare of the patient,
or the community at large, are to be jeopardized by such
permission. And it equally follows that the degree of care
to be exercised in giving such perm1ssion should be
commensurate with the particular nature of the patient's
mental affliction and the possible or proportionate risk
consequent upon his enlargement ........"

‘' We consider this language to be applicable still, and provides.a standard by L0
:which the superintendent of the state hospital is bound in the exercise of his the
judgment as to the readiness of a patient for release or discharge.

It is our opinion that the superintendent of a state hospital 1s without authority
to release or discharge a patient when such discharge in the opinion of the superin-.
tendent would be unsafe for the patient or others. Form 79 attached hereto, and
referred to in the facts, provides no insulation to superintendents against 11ab111ty
for damage caused to the patient, or to others by reason of the discharged patient's
mental condition.

"Release'" as used in §§2293, 2376 and "(.‘.:Lsc:l'zs.rge'-l as used in §§2292, 2374 carry
the same import, i.e., absolute separation from a mental hospital, and as used.in
this opinion are considered to carry the same meaning when used together or separately.

Release on convalescent status referred to in §2375 is the only statutory pro-
cedure for separation from a mental hospital without transfer short of absolute discharge,
and this procedure is available only to the superintendent when a patient is improved
and it is in his best interest to be released on convalescent status.

Bhrrainx R Rk —

Courtland D. Perry
Assistant Attorney General




I, the undersigned, am today removing

~ (patient’s name)
from the Augusta State Hospital against the advice of the Superin-

tendent. My relationship to this patient is that of

It has been fully explained to me that I am completely responsible
P s Ney s

for any injury or damage to her/his own or other person or property

that may accrue from any act committed by her/him. I hereby entire-

ly relieve the Augusta State Hospital, the Superintendent, and any

member of his staff end this Institution of any and all responsibil-

ity in relatigg'to this person and her/his acts following her/his

removal by me from said Augusta State Hospital,

Date : Signed - s "

Date Witness

{Form 79)



