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MR.S.A. § 1, sub. 14. 
The tractor mounted potato combine is properly classified as special mobile 

equipment and is not properly classified as a farm tractor. We are limiting this opinion to 
the equipment described in the brochures. How similar motorized equipment would be 
classified depends on the points of similarity. Suffice it to say any motorized equipment 
that is considered as one unit and which does not draw plows, mowing machines, and 
other implements of husbandry cannot be a farm tractor. A farm tractor is a separate 
power unit attached to the front of farm machinery thereby moving the equipment. 

Webster's International Dictionary, Second Edition, gives as its first definition of the 
word "draw" "to cause to go continuously forward by force applied in advance of the 
thing moved." The tractor portion of the combine does not draw the combine. It is the 
motive power of the combine. 

Although a tractor mounted potato combine is a farm implement, the tractor portion 
of the potato combine is an integral portion of the combine and does not draw the 
combine. It is part and parcel of the combine and cannot be classified as a farm tractor. 

The tractor mounted potato combine is a self-propelled vehicle. It is not designed to 
be used primarily for the transportation of persons or property and it is incidentally 
operated and moved over the highways. It therefore meets all the statutory criteria set 
forth for special mobile equipment and should be so classified. 

Col. Parker F. Hennessey, Chief 

Inspection of Special Mobile Equipment 

FACTS: 

JEROME S. MATUS 
Assistant Attorney General 

December 28, 1966 
Maine State Police 

By memorandum dated December 26, 1966, you ask for an interpretation of 29 
M.R.S.A. § 2122. 

QUESTION: 

Does the law allow the Chief of the Maine State Police to exempt special mobile 
equipment from being inspected? 

ANSWER: 

No. 

OPINION: 

A unit of special mobile equipment must be a vehicle and must be only incidentally 
operated or moved over the highways. The statutory definition of special mobile 
equipment clearly sets this forth: 

"Special mobile equipment. 'Special mobile equipment' shall mean every 
self-propelled vehicle not designed or used primarily for the transportation of 
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persons or property and incidentally operated or moved over the highways, 
including road construction or maintenance machinery, ditch-digging apparatus, 
stone-crushers, air compressors, power shovels, cranes, graders, rollers, well-drillers 
and wood-sawing equipment used for hire. This enumeration shall be deemed 
partial and shall not operate to exclude other such vehicles which are within the 
general terms of this section." (Emphasis supplied.) 29 M.R.S.A. § 1, 14. 
Every vehicle registered in this State must be inspected at an official inspection 

station. The first sentence of the first paragraph of 29 M.R.S.A. § 2122 permits no other 
interpretation. The first sentence reads in part as follows: 

"The Chief of the State Police shall require twice each year that every vehicle 
registered in this State be inspected at an official inspection station, * * *." 
(Emphasis supplied.) 
The fact that special mobile equipment is only incidentally operated or moved over 

the highways is recognized by the next to the last paragraph of 29 M.R.S.A. § 2122, 
which reads as follows: 

"The Chief of the State Police is authorized to make necessary rules and 
regulations concerning the inspection of special mobile equipment which is 
registered, but not ordinarily operated over the highway." (Emphasis supplied.) 
This paragraph does recognize that certain of the items listed in the first paragraph of 

29 M.R.S.A. § 2122 as required equipment to be inspected may not be applicable to 
special mobile equipment and hence the right to make necessary rules and regulations 
concerning the inspection of special mobile equipment. No inference should be drawn 
from this paragraph or any other paragraph of 29 M.R.S.A. § 2122 that special mobile 
equipment can be exempted from inspections. To the contrary, this paragraph provides 
that necessary rules and regulations concerning inspection of special mobile equipment 
may be made by the Chief of the Maine State Police. 

In the making of necessary rules and regulations concerning the inspection of special 
mobile equipment, the Chief of the Maine State Police must stay within his statutory 
framework of authority. He cannot by rule and regulation say that there need not be an 
inspection of special mobile equipment and thus contravene the plain statutory language 
of the first sentence of the first paragraph of 29 M.R.S.A. § 2122 which requires the 
inspection of every vehicle registered in this State. 

JEROME S. MATUS 
Assistant Attorney General 
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