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October 20,
Edward Hinckley, Commissibner Indian Affairs
George C. Wesﬁ, Deputy ’ L Attornéy General

QUESTION NO. 1:

. Does the Tribe itself have competence to determine the

- question of a person's eligibility to run for Tribal office,

by majority vote at a Tribal meeting, taking into account the
fact that he is a resident member of the local Tribal community,
having re51ded ‘there for over ﬁaié years, his mother having been
a Passamaquoddy, his father a Penobscot, and he also having a
wife and chlldren, all of whom were born at the Pleasant Point.
Passamaquoddy Reservation; residlng with him there now, where he
~ also maintains his place of bus;ness, a store, adjacent to his
Pleasant Point home? If not, is such a person, by State law,
‘;ellgible or not? ,

 ANSWER NO, 1;

This question is pa;tially'answered in my first opinion to
‘you under date of October 20, 1966, That portion of the opinion
design&ﬁediQuestion No;‘B”partially answers this question,

‘ The important part of the answer 13 as follOWS‘

-"It seems cbv1ous that such Offlce holders must
be members of the Passamaquoddy tribe, To hold other= .
wise would allow anyone, Indlan or non—Indian, to be
a candidate.” :

The trlbe cannot, then, decmde at a tribal caucus who is
; ellgible to hold office. That is determlned at a meeting of the
tribe with the tribal committee on the first Wednesday of January,
under section 4832. 1In other. words the annual census determines
membership in the tribe. Mambership cannot be determined at any
other time. - S : : -

QUESTION NO. 2:

- If a candidate nominated at the Tribal caucus were ineligible
for the one office to which he was nominated, does this render the
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Bdward Hinckley -2~ October 20, 1966

entire caucus results a nullity, so as to reopen nominations for
all the other offices, thus calling for a whole new caucus meeting
to be held as to all these other offices?

ANSWER NO. 23

'1neligibility of one candidate does not nullify the whole
caucus. It is no different than i1f a candidate wmthdraws or dies,

‘That action would not void the caucus.

‘The new caucus can only consider nomlnaticns for the vacant
office.

Geoxge C. West
Deputy Attorney Geheral
GCW:H :
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P. SQ Tt may be noted that the second paragraph of section 14832
states: .

_ "Corrections of the list, by reason of
births, deaths ox nmissions, may, as they come
to the knowledge of the committee, be certified
to the commissioner and he shall correct his

list accordingly "
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