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Edward e. Hinckley, Commissioner 

George c. west, Deputy 

October 20, 1966 

Indian Affairs 

Attorney General 

The approaching elections of the Passamaquoddy Tribe have 
raised 3 questions. 

QUESTION NO. 1: 

Under existing statutes, would a non-Indian woman, married 
to a member of the Passamaquoddy Tribe, be eligible to vote in 
the Biennial Tribal Election? 

ANSWER NO. l : 

No. 

QUESTION NO. 2: 

Under existing statutes, would a Passamaquoddy woman, married 
to a non-Passamaquoddy man or a non-Indian man, be eligible to vote 
in the Biennial Tribal Election? 

ANSWER NO. 2: 

Yes. 

REASONS: 

22 M.R.S.A. § 4831 states in the third ~entence: 
"Only certified members of the tribe. who are 21 years 
of age·or older shall be eligible to vote." 

Section 4832 calls for "an accurate census of the Passamaquoddy 
tribe to be taken early each January by the tribal committee." 
The original "certified under oath" is given to the Comm:i,ssioner 
of Indian Affairs and a copy to the Governor of the tribe.· 

Section 4701 defines an Indian "for all purposes as being a 
person who is in whole or to the extent of at least 1/4 part of 
Indian blood. 0 
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Hence, to be a member of the Passamaquoddy tribe the person 
must be, at 1.east, an Indian. Hence, a white person cannot b~ a 
member of the tribe. 

To be a "cer•tified member of the tribe" the person must be 
on the tribal census and "certified under oath If on the list filed 
with the Co.mmissioner and the tribal governors. 

Therefore, a non-Indian woman is not eligible to vote, but 
an Indian woman married to a non.,;Pas·samaquoddy man or · non-Indian . 
is eligible if on the census lil3t • .. 

QUESTION NO. 3: 

ls a member of the Penobscot tribe, living on a Paeysamaquoddy 
reservation eligible for any office set forth in section 4831? 

ANSWER NO. 3: 

No,. 

REASON: 

The statutes fail to set forth any standards.of eligibility 
for the offices listed in§ 4831. This is undoubtedly a matter 
~ither of oversight or the legislature believed it was not necessary 
to set forth any standards. 

The purpose of this section is to set up an eiection for par­
tial self-government of the reservations. Being in the nature 
of self~government, it must be concluded that the legislature 
believed it to be unnecessary to establish standards 6£ eligibility 
for tribal office holders. 

It seems obvious that such office holders mt1st.be members of 
the Passamaquoddy tribe. To hold otherwise would allow ,anyone, 
Indian or non-Indian, to be a candidate. 

In the case of the Passamaquoddy woman who married a Penob­
scot, she could well have dual tribal membership. She did not 
lose her Passamaquoddy tribal membership, though she may have 
gained membership in the Penobscot tribe, by the marriage. 
(22 M.R.S,A. § 4761, subsection 3). · 

GCW:H 
George c. wi;ast 

Deputy Attorney General 


