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September 1, 1966

Dean Fisher, M, D., Commissioner | Health and Welfare
Attention: Earle W. Tibbetts, Director, Division of Sanlitary Englneering
James M, Cohen, Assistant Attorney General

Plumbing Permlts Required by O}1 Burner Men
FACTS:

In yout memo of August 17, 1966, you indicate that oll burner men may
be installing hot water tanks wfthout plumbing permits as required by the
State Plumbing Code. The pertinent legal facts will be discussed In the
Opinton below.

QUESTION:

Does an oll burner man need to secure a plumbing permit from the local
plunbing Inspector for the purpose of installing a hot water tank?

ANSWER:» |
Yes, but if no local plumbing Inapector has been appointed the permit
must fssue from the Department of Health and Welfare, Buteau of Health.

‘QPINSONz

 PURSUANT to the provislons of 32 M. R. §. A. 883301 - 3507, the Rules
and Regulations of the Department of Health and Welfare pertaining to
) plumbfng work and known as the 'State Plumbing code", provide Inter alla:

7« Permits. By whom rFequired. ‘
A permit Is a written form furnished by the Stataﬁ Any person,
form or corporation desiring to engage In, or work at, the
biysiness of Installing plumbing, or who shall Install plumh!ng
In connectlon with the dealing In and selling of plumbing materfal
and supplles, or any other person Instatling plumbing, or the
owner of any bullding having plumbing installed, In any clty,
town, plantation, or unorganized township within the state, shall
flrst secure a permit to install said plumbing from the local
plumbing fnspector, or, If no local plumbing [nspector has been
app?tnted, from the Department of Heatth and Walfare, Bureau of
Health.

Although 1icenses are required of those engaged In the plumbing business
in accordance with 32 M. R. ¥, A« 8% 3301 - 3507, and of those engaged In the
oil butnet Installation business In accordance with 32 M, R. §. A. 38 238] ~ 2404,
some of the Taws, fules and regu!atians pertaining to plumbers are also appll@able
to ol burner men.



Dean Fisher , -2 September 1, 1966

The exception provision of 32 M. R. §. A. §3 3302 excludes from the
application of the plumbing laws "any oil burner man duly llcensed under
Chapter 33 [ 32 M. R, S. A, 88 2301 - 2804 ], Insofar as work covered by sald
llcense Is involved." [Emphasts added.] In other words the buslness of fnstalling
oll burners to whlch the statute refers Is excluded from regulations by the
Plumber 5 p?cvtsions of the statute. ‘

The term “oil burner Installatlon' is deflned to mean

++sthe Installation, alteratfon of repalr of oil and automatic coal
burning heating equipment, including industrial, commercial and

_ domestic type range burners and space heaters and futther Snc!udlng
all accessory equipment, control systems, 'whether electric, thermosta-
tic or mechanlcal, and all electrical wiring In connection therewlth
to a sultable distributlon panel or disconnect switch, but excluding
all other electrical equipment of work fn the bullding or_structure
where the above equipment. is installed. [32 M. Ry 8. A, 8% 23017

‘The ‘work of installing oll burners must be done by a licensed person as
fequh’ed by 32 Mc Rc Sy Aq §§ 2401i .

However, the Installation of a hot water tank falls. wtthin the definltien

of plumbing which is defined as

""the art of installing In buildings the plpes, F!xtures and other
‘apparatus for bringing In the water supply and remov!ng liquld and
water carried wastes, and shall ‘Include the necessary water pipling
and ‘water connections to all types of heatlng appatatus using watei'l.
[32.M: R. S+ A. §§ 33013 5

State P!umbing Code Rule' 7, quoted above, appltes to anyone. Since a hot
water tank ls a heating apparatus usIng water, an oil burner man fs re~'f'
qulPed to obtaln a permlt before the tank can be installed. . @ ;

' The permit fee Is $3,00 [Rule 8 (a) State Plumbing Code]. A $2.00 fixture -

fee |s ¢tharged for each hot water tank or tanKless heater installed of ‘re-
located ‘tn addition to the permit fee. [See Rule 8 (b) and (f) State
Plumbtng Code.] , .
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