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devoted to a public use as is one constructed under the provisions of Revised Statutes 
1954, Chapter 96, section 129 through 150 inclusive, it appears that the provision 
extending the tax exemption for such sewage facilities is only attributable to those 
facilities acquired or constructed under the provisions of Chapter 235 as explained 
above. 

Therefore, in answer to your question No. 3 you are justified in concluding that 
section 4262 of Title 30 applies only to such sewage facilities acquired or constructed 
through issuance of revenue bonds, and acquired or constructed subsequent to 
enactment of what is now Chapter 235 of Title 30. 

Therefore, under the present statutes (Title 36 M.R.S.A. § 6517, sub. D), the 
facilities in question are taxable by the town of Paris since they are located without the 
corporate limits of the town of Norway. 

JON R. DOYLE 
Assistant Attorney General 

Kermit S. Nickerson, Deputy Commissioner 

June 29, 1966 
Education 

Regional Technical and Vocational Centers; Exceeding Amount of Appropriation 

FACTS: 

In 1965, the Legislature enacted legislation providing for the establishment and 
operation of regional technical and vocational centers. P. L. 1965, c. 440. Section 4 of 
the reference Act contains the following language re appropriation of moneys: 

"Sec. 4. Appropriation. In order to carry out the purposes of this Act, there is 
appropriated out of any moneys in the General Fund not otherwise appropriated 
in the sum of $210,000 for the fiscal year ending June 30, 1967. * * *" 
The total number of applications filed with the State Board of Education pursuant to 

the provisions of the subject Act (20 M.R.S.A. § 2356-A to 2356-H) would, if approved, 
exceed the amount of $210,000 by a sizable sum. Your memorandum recites that 
approval of the present applications together with expected additional applications 
would increase the State's involvement and would obligate future legislatures to raise 
additional appropriations of considerable size. 

QUESTION: 

Does the State Board of Education possess authority to approve applications for the 
reference regional technical and vocational centers although to do so means that future 
State aid would exceed the appropriated sum of $210,000? 

ANSWER: 

Yes. 

REASON: 

An administrative unit seeking to offer a program of technical and vocational 
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education, as is specified in Section 2356-A of said Act, may establish regional centers 
for vocational or technical education. Said section provides that the administrative unit 
must secure the approval of the State Board of Education. 20 M.R.S.A. § 2356-A. The 
reference Act (P. L. 1965, c. 440, § 3) does not contain language which conditions State 
Board of Education approval upon the amount of money appropriated by the legislature. 

According to applicable provisions of the reference Act, the matter of approval is 
vested in the State Board of Education; and the manner of payment is delegated to the 
Commissioner of Education. 20 M.R.S.A. § 2356-A and § 2356-B. Section 2356-B 
specifies that the Commissioner of Education shall make grants to qualifying 
administrative units "from any funds appropriated for these purposes, in the 
apportionment of which special funds which are or may become available to the State 
Board of Education for distribution for these purposes from Federal grants or from 
other sources may be used in part payment of, but shall not be in addition to, grants 
authorized by this section * * * ." It would appear that if the State Board of Education 
approves a plan for a regional center in a particular administrative unit, then the 
Commissioner of Education is to make a grant of monies to said administrative unit 
pursuant to the language recited immediately above. (The reference Act became effective 
September 3, 1965; and it contained no appropriation for the fiscal year ending June 30, 
1966.) 

A reading of the subject Act does not admit of an interpretation that the State Board 
of Education is not to approve additional applications for regional technical and 
vocational centers, once plans have been presented and approved which would involve 
State grants totaling $210,000. Any such interpretation places a premium upon the 
element of haste. We do not read the provisions of the reference Act as placing a 
premium upon 'the earliest post-marked application'. Suppose that the State Board of 
Education should approve a plural number of applications equaling the appropriated sum 
of $210,000. There is not guarantee that all of such centers would be completed so as to 
take advantage of the present appropriated monies. (State grants are not made until the 
administrative unit has completed construction of the center, inter alia. 20 M.R.S.A. § 
2356-B.) So it might be that certain of the appropriated monies could lapse after the 
fiscal year ending June 30, 1967; leaving certain of the centers without State aid unless 
the legislature appropriates further monies. Because the reference hypothetical situation 
would "commit future legislature(s) to additional appropriations" (to use the words of 
your memorandum), that argument does not appear to be applicable in arriving at an 
answer to the posed question. 

In conclusion, it should be pointed out that the appropriated funds are not the 
criteria set up by the legislature for the Board to use in approving regional technical and 
vocational centers. Rather we refer you to section 2356-A wherein 3 criteria are set 
forth. 

1. It shall be a regional center for vocational or technical education. 
2. It shall be established, maintained and operated only in accordance with a plan 
approved by the State Board of Education as to educational need, scope of 
program to be offered, location and area to be served. 
3. This particular criteria goes to school programming and is not necessary to be 
repeated. 
We point out only the expressed function of the Board to first set up a state-wide 

plan of technical and vocational school regions. Once this plan has been conceived, then 
the Board may act upon individual applications provided they fit into the approved 
scheme of such school regions. The proposed school must be a regional center. The 
Board is vested with the discretion of delineating the size of the reference school regions. 
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Such school regions are to be equated to the educational needs and scope of the 
programs to be offered. In short, the Board should not approve every application that 
may be submitted, because it looks promising. The first question the Board must ask is: 
Does it fit into our state-wide plan for technical and vocational schools, including those 
operated by the Board? 

Roderic C. O'Connor, Manager 

JOHN W. BENOIT 
Assistant Attorney General 

July 13, 1966 
Maine Industrial Building Authority 

Reference is made to your memo and letter of June 17, 1966 in which you ask two 
questions. 

QUESTION NO. 1: 

May the Authority insure payments for a loan solely made for personal property, i.e., 
machinery and equipment? 

ANSWER NO. J: 

Yes. 

REASON: 

The amendments which were enacted by the 102nd Legislature in its special session 
changed the statutes to conform to changes made in the Constitution. Basically, the 
changes were made to authorize the Industrial Building Authority to insure first 
mortgages on machinery and equipment as well as on real estate. 

The signifi 'ant amendments were to 10 M.R.S.A. § 703 and § 803 by P.L. 1965, 
Chapter 471. 

An analysis of these amendments reveal the following conclusions: In § 803 it is 
provided that the authority is authorized to "insure.mortgage payments required by a 
first mortgage on any industrial project." 

§ 703 subsection 3 defines an industrial project in part as: 
"Any building or other real estate improvement and, if a part thereof, the land 

upon which they may be located, and all real properties and machinery and 
equipment deemed necessary" etc. (Underlined words added by P.L. 1965, 
Chapter 4 71.) 
Hence the legislature has now authorized the Authority to insure first mortgage 

payments on machinery and equipment. 
Also note amendment to § 703, subsection 6, wherein a mortgage is defined as a 

"mortgage on an· industrial project and ... means such classes of first liens ... given to 
secure advances on or the unpaid purchase price of, real estate or personal property. .. " 
(Underlined words added by P.L. 1965, Chapter 4 71.) 

Also note § 803, subsection 2, as amended by P.L. 1965, Chapter 4 71, wherein it 
provides that a mortgage to be eligible for insurance must involve a limited principal 
obligation "not to exceed 90% of the cost of the project related to real estate and 7 5% 
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