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Lieut. Laurence Pray 

G~~rge c. west, Deputy 

June 7, 1966 

Traffic Division - State Police 

Attorney General 

Automobile Graveyards and Junk Yards 

In your memo of June 2, 1966 you have asked four c;iuestions 
concerning the above subjec't. 

QUESTION NO. l: 

Does the fence or screen establish the boundary of a junk yard 
or automobile graveyard? 

ANSWER NO. 1: 

Not necessarily. 

OPINION NO. l: 

A fence or screening merely.shields a junkyard or autpmobile 
graveyard from ·view• It 'does not , neces'::fari,ly delineate the boundary. 
A fence may be needed on oniy one sid~" It does not neces1;1arily · 
surround the area,., ·Actually., the permit should delineate the 
boundaries of the junk yard or automo;t>il~ g:i:;-c1veyards .• 

QUESTION NO. 2: 

Does the use of the word "Highway" under·section 2455 mean 
from the edge of the right of way? 

ANSmlR NO" 2 : · 

Yes. 

OPINION NO. 2: 

See 23 M.R.S.A. § 2., wherein it is said., "'l'he word 'highway• 
shall mean all of the right of way that may have been laid out by 
the state, county or town." 

Also note 30 M.R.s.A. § 2454 where the phrase 11nearest edge 
~J of the right-of-way" is used. 
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QUESTION NO. 3: 

If an automobile graveyard or junk yard ;is established 
400 feet from the nearest edge of the right-of-way., and the 
fence is located less than 100 feet from the highway, what 
fee would be charged for a permit? 

ANSWER NO.; 3: 

See Opinion .. 

OPINION NO. 3: 

t do not see the relevance of this question to the State 
J?olice .. However, the answex- is $10.00 .. See 30 M.R.,S.A • ., § 2455 A. 

QUESTION NO. 4: 

Do the state :Highway rules and regulations require the fence 
to be solid? 

) ANSWER NO. 4: 

See Opinion. 

Ol?INION N0.·4: 

The·regulations promulgated on May ll., 1966 do not clearly 
answer this question. one would normally expect the answer to be 
in the affirmative. Apparently engineers have a method 6:r putting 
together 1:ences that block out view without being a solid fence. 
The regulations state "with the spacing to be such that edges 
overlap eno~gh to E£esent a solid aeeearance and effectively screen 
the junk ya:r:d from ordinary view .. 11 Hence., it looks solid but isn•t! 

GCW;H 
George c. west 

Deputy Attorney General 


