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Rasburn W, Macdonald, Chief Enginesy Water Improvement Commiszsion

Phillip M. Kilmister, Assistant Attorney General
Licensing or Permits for Dredging Operations.

FACTS:

In your memorandum of April 6, 1966 you inguirs as to
whether or not the extraction of diatomite from pond beds
ragquires licensure by the Water Improvement Commission or
some othaer state agency.

QUESTION:

Is it necessary to cobtain a license or permit from the
Water Improvement Commiesion or any department of the
State of Maine in order to extract diatemite from a pond
bed?

ANSWER:
' Bee Opinion.

We briefly answer your gueéstion by stating that perw
mission to axtract the minsral diatomite must be obtalned
from the Maine Mining Bureau. The mining law of the State
of Maine is set forth in 10 M,R.8.A., § 2101-2111,

The establishment of the Maine Mining Bureau is set forth
in 10 M.R.5.,A. § 2101 and reads in part as followas:

“The Maine Mining Bureau, as heretofore
astablished, shall consist of 7 members,
one @ach from the State Departments of
Agriculture, Forestry, &tate, BEconomic
Daveloprment and Inland Figheries and

came and the Water Improvement Commigsion,
aach of whom shall be appointed by the ,
head of his respective department, plus

the State Geologist, . . ." (Emphasis
supplied.)



Raeburn W, Macdonald -l - May 18, 1966

Although ne license or permit to extract diatomite from
a pond bed is required from the Water Improvement Commission,
the Commission, by the mere fact that it is represented on
the Mining Bureau, has soms indirect authority to sanction
or disallow such sotivity. ,

This is only true whers the dredging or nining activity
is performed upon state land howaver, i.,s, land undarlying
great ponds, This iz so because "the jurisdiction of the
Mining Bureau is confined to land owned oy held in trust
by the State,"

Wheye the dredging is to take place upon land undsrwater
which ig privately owned, permission from the owner of such
land is all that is necessary in order to carry out dredging
oparations by the prospective miner of diatomite.

“Phillip M. Kilmister
Agsistant Attornay General
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