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April 6, 1966

_:) Kenneth M. Curtis Secretary of State

Emery O, Beane, Jr., Assistant Attorney General

Voting Lists

FACTS:

You have inquired whether, in reference to 21 M.R.S.A.
§ 171, subsections 1 and 2 it is the duty of a Registrar or
Board .of Registration to remove automatically the name of every
voter from the voting list who has been physically removed from
the town or city more than three months. If the voter intends to
otherwise maintain his residence in the town or city he should
request his name be replaced on the voting list as set forth
in Title 21, § 172, subsection 2. You also submit 6 steps
you believe to be required by the Statute. You are requesting
a ruling in order that your office may send instructions to
town and city clerks to bring their voting lists current in
accordance with this and other provisions of the Maine

“;) . Statutes.

‘I am taking the liberty of somewhat rephrasing the questions
for convenience in reply. Use of the word "Registrar" in this
opinion means, Registrar of Voters. "Board means Board of Regis-
tration, and "list" means the voting list.

Pertinent citations read as follows:

"§ 171. Powers and duties of registrar
The registrar has the exclusive power
to prepare and revise the voting list.

2, List current. He shall keep the
list current at all times by adding
the names of new voters and by re-
moving the names of those who have
died, moved from the municipality more
than 3 months previously with an
apparent intention of abandoning
their residence therein, or become

AJ) disqualified to vote."
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By way of background, we note that the portion of the
constitutxonal definition of electors, from which the cited
fitlézn 21 is derivative, reads as follows:

Maine Constitution, Art. II, § 1. Qualification of
electors. . .

Section 1. Every citizen of the United
Btates of the age of twenty-one years and
upwards, excepting paupers and persons
under guardianship, having his or her
rasidence established in this State

for the term of six months next pra-
ceding any election, shall be an elector
fox Governor, Senators and Representatives,
in the city, town or plantation where his
or her residence has been established for
the term of three months next preceding
such election, &nd he or she sghall
continue to be an electoxr in such

i tatio or_ th (]

) emova
tharafrom, if he or she continues to
reside in this State during such period,
unless barred by the provisions of
the sacond paragraph of this section;

« « « « No person, however, shall be
deemed to have lost his residence by .
reason of his absence from the State
in the military service of the United
States, or of this State. . . ."
{Underlining mine)

(Title 21, Section 243 and Section 246,
subsection 4 reaffirme the constitutional
removal provision but apply also to
elections for other offices.)

v/ /“'
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QUESTION #1:

Is it the duty .0f the Registrar or the Board to
automatically rgmbve from the voting list every registered
voter who has physically moved from the town or city three
months previously? (Emphasis mine)

ANSWER!
No.

REASQON:

Excluding persons disqualified for other reasons,
the pertinent part of Section 171, subsection 2 with
which the Registrar must primarily contend in this
connection reads as follows:

"He shall keep the list current at all
, times. . . , by removing the riames of .
those who have. . . moved from the
municipality more than 3 months previously ‘
with an apparent intention of abandoning
thair residencatherein, . . . " .

This section applies only to voters already on the voting list
and thus originally qualified to wvote. The key wordes in
this section on which the answer must turn are "with an
apparent intention of abandoning their residence therein."
What is the significance of this phrase? Although the
Legislature has supplied no guidelines as to what con-
stitutes intention to abandon or apparent intention to
abandon, this phrase was added, without punctuation and
without accompanying amendment, by P. L. 1963, ¢. 78, § 4.
If this phrase did not appear in this section, or if the
section could now be read without reference to the phrase,
there would clearly be no question that the section must
be construed as you contend, l.e,, that removal would be
automatic.

AN
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But addition of the quoted phrase was the only amendment
of the section and the sole object of the amendment, at the
time of the amendatory enactment. It is not possible that
the phrase was positively and exclusively placed in this
section by the Legislature by inadvertence. This phrase
must have been inserted for some purpose. Since, as pointed
out above, the saction as it stood from 1961, without the
phrase, would require automatic removal of any voter having
80 moved regardless of what evidence there might be that
his move was not of permsnent intent, and since the amending
phrase appears to be for the benefit of the voter rather than
of the registration officials, we must conclude that the
Legislature intended that the former provision was too harsh
in its effect.

Such an object would be consistent with the general
presumption against unreascnably disenfranchising voters.
It must be conatrued to be a recognition that many qualified
Maine voters find it necessary to move for varying periods
of time, in some instances longer than 3 months and sometimes
intermittently, with a bona fide intention. (emphasis mine)
£6 Make no permanent change of domicile.

Section 1, subsection 35, under the heading of "Definitions,
construction" specifically applying to the alection laws, reads

‘"Regident" and "residence" refer to domicile’and "domicile" '
is a legal term more precisely denoting permanence of residential

intent than is true of the laoser term “"residence." The general
rule is that one may have only one legal domicile though he
might have plural residence.

UEST 23

If the voter has moved from the municipality 3 months
previously, but wishes to maintain his rdsidence in the town
of origin, and the registrar has removed his name from the
voting list and forxrwarded the notice required by Section 172,
should he request that his name be replaced on the voting
list as set forth in Sectionll72, subsection 2?

ANSWER:

Yes. But see reasons below.
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REASON:

Title 21, section 172 sets forth a detailed method of
notice of removal by the registrar as well as a method for
thd voter to be replaced on the list.

Assuming that the registrar has taken the proper pre-
liminary steps, as suggested in the reasons for Answer (1)
above, there is no question that the voter must request
that his name be replaced as set forth in subsection 2.
The language of section 172 ie mandatory as to the regis-
trar's action. The language in the notice (subsection 1)
puts the voter on ade¢uate notice of presumption of dis-
qualification if he faile to reply within 30 days, and
the gelf-addressed post card notice reguired by subsection
2 adequately makes the request for him, provided he merely
Bigns it withhis address and drops it in the mail within

20 days. The election laws provide for notice (section 172)

and appeal (section 173) designed to protect the voter's
righta.

There is the possibility, of course, that the voter might
claim that he did not receive the letter in time (the regis-
trax may not know the actual forwarding address) or that the
registrar had not perfected the steps preliminary to sending

the notice. (See reasones for Answer (1) above) But he
should, nevertheless, comply with the terms of the notice,
and seek his remedy, if he wishea, on appeal.

QUESTION #33

May instructione requiring the 6 steps asuggested be
properly sent to the Registrars via the municipal clerk?

ANSWER:

Yes. (But see reason below, gqualifying steps 1 and 6.)

ANN
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REASON:

Your instructions seem to reasonably condense the
Registrar's statutory duties in the reference situation
£o six procedural steps. However, step 1 should be qualified
by the Hmitations suggested in the answer to quastion (1)
above, We note alsc that there is an alternate appeal
procedurs through the municipal officers, (% 173, 2)
as well as the appeal directly to ths court cited in

step 6,

Emery O, Beane, Jr.
Assistant Attorney Generxal

E0B/sll



