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Question No. 2: 
Can the brokerage firm licensed to deal only with insurance on property 

in which the state has an insurable interest allow its commissions to accrue 
to pay the State's losses uncollectible because of policy deductibles? 
Answer: 

No. 
Opinion: 

A brokerage firm establishing a fund from commissions received for fire 
and liability insurance on state property and from which fund losses would 
be paid up to the amount of the deductible in the insurance policies is in 
direct violation of R. S. Me. 1954, c. 60, § 298. The pertinent portion of 
the section reads as follows: 

"No insurance company transacting fire or liability insurance 
in this state and no agent or broker transacting fire or liability 
insurance, either personally or by any other party, shall offer, 
promise, allow, give, set off or pay, directly or indirectly, as an 
inducement to fire or liability insurance on any risk in this state, 
now or hereafter to be written, any rebate of or part of the 
premium payable on any policy or of the agent's commission 
thereon; ... " 
The establishment of such a fund would contravene § 298 as it would 

be a direct off er or promise on the part of a broker transacting fire or lia­
bility insurance to rebate at least a part of the agent's commission as an 
inducement to the writing of fire and liability insurance on risks in this 
state. Such a payment from the fund would be a violation of the statute. 

JEROME S. MATUS 

Assistant Attorney General 

June 24, 1964 

To: Kermit S. Nickerson, Deputy Commissioner of Education 

Re: Tuition Charges; Attendance at Portion of Term 

Facts: 
Your memorandum acknowledges the existence of two opinions directed 

to your Department by this Office under the dates of January 4, 1950, and 
April 5, 1957. These opinions deal with the question whether a full-semester 
tuition charge may be made by the receiving school although the student 
does not complete a full semester of study. You state that while the refer­
ence opinions appear to be closely related, there seems to be a difference of 
expression on the question. 

The amount of State subsidy expended to administrative units is based 
(in part) on amounts paid or received for tuition. 

Question: 
May a receiving school charge a full semester's tuition for pupils who 

enroll late or leave the school before the end of the period? 

Answer: 
No. 
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Opinion: 
Section 107, Chapter 41, of the 1954 Maine Revised Statutes provides, 

in part, that "free tuition privilege shall continue only so long as said youth 
shall maintain a satisfactory standard of deportment and scholarship." 
The January 4, 1950, opinion gave recognition to such provision of law by 
stating "that the law does not permit high schools and academies to charge 
tuition for pupils who are not receiving instruction, any rule by an academy 
to the contrary notwithstanding, because if the pupil is not in school, as you 
state, satisfactory standards of scholarship obviously cannot be maintained. 
Therefore, any charge for tuition after a pupil has left the institution would 
be illegal." The writer concluded that a full-term tuition charge by the 
receiving school was illegal when the tuition student attended but four weeks 
of the term. 

The April 5, 1957, opinion made no mention of either the existence of 
the January 4, 1950, opinion or the provision of law recited in that opinion. 
Instead, the writer recognized that the particular facts presented to him 
revealed the existence of a contract between the sending and the receiving 
schools which provided, in part, that one-half of the term's tuition cost was 
to be payable to the receiving school in the event that a pupil was in attend­
ance for more than one week of the term but attended less than one-half of 
the term. That provision in the contract was based upon a school board 
regulation existing in the receiving town. The writer determined that 
tuition paid pursuant to the contract was proper. 

The January 4, 1950, opinion appears to be supported by at least one 
jurisdiction. In Kerr v. Perry School Tp., 162 Ind. 310, 70 NE 246 the court 
said, inter alia, that "if the child transferred is enrolled for only six months 
in the schools of the creditor corporation, and the term of such school is 
nine months, then the debtor corporation is required to pay the per capita 
cost for six months only. Or, in other words, it would be required to pay for 
what it received, and no more." 

In conclusion, we reaffirm the principle expressed in the opinion dated 
January 4, 1950; and rescind the opinion dated April 5, 1957. 

Respectfully yours, 

JOHN W. BENOIT 
Assistant Attorney Geueral 

June 30, 1964 

To: Asa A. Gordon, Director, School Administrative Services 

Re: Formation of School Administrative Districts by Special Act of Legis­
lature; Discretion of State Board of Education 

Facts: 
In 1961, the Legislature authorized the formation of a school adminis­

trative district comprising the municipalities of Etna and Plymouth. P. L. 
1961, c. 214. In 1963, the Legislature authorized the formation of a school 
administrative district comprising the municipalities of Detroit, Etna, Ply­
mouth, Dixmont, and Stetson. P. L. 1963, c. 170. The enactment of such 
special legislation is contemplated in the general law. R. S., c. 41, § 111-D, V. 
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