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A careful reading indicates that a municipality may, by an appropria­
tion, purchase for its inhabitants the free use of the books owned by a private 
library. If the library upon assurance of an appropriation from the munici­
pality makes its books freely available to the inhabitants, then it is con­
sidered a free public library. The law does not limit the use to which the 
municipal appropriation may be made. Its use is within the discretion of 
the managing board of the library. 

GEORGE C. WEST 

Deputy AttO'rney General 

June 22, 1964 

To: George F. Mahoney, Commissioner, Insurance 

Re: Brokerage Firm to handle state insurance and commission fund to pay 
deductible losses. 

Facts: 
The Chairman of the Governor's Committee to study insurance on 

State-owned property has submitted two questions propounded by a member 
of his Committee relating to the study of the Committee. 

Question No. 1: 
Within the framework of present insurance statutes and regulations, 

can an insurance brokerage firm be created and licensed to deal only with 
insurance on property in which the State has an insurable interest? 

Answer: 
Yes. 

Opinion: 
There is no statutory prohibition to the creation and licensing of a 

brokerage firm to deal only with insurance on property in which the State 
has an insurable interest. 

A partnership, company, or corporation may be licensed as an agency or 
broker provided it meets the organization license requirements as set forth 
in R. S. Me. 1954, c. 60, § 273-E, as amended. Subsection V of this section 
provides: 

"A person authorized to transact business for the organization 
must comply with the requirements of section 273-D." 
R. S. Me. 1954, c. 60, § 273-D, as amended, establishes the requirements 

for the obtaining of an individual license as an agent, broker, or adjuster. 
R. S. Me. 1954, c. 60, § 273-G, as amended, states in part: 
"If the applicant complies with the pertinent requirements of 
sections 273-D and 273-E, the commissioner shall issue him the 
license for which he applies." 
There are no requirements of §§ 273-D and 273-E which could not be 

complied with by a brokerage firm created to handle only state insurance; 
and if the requirements of §§ 273-D and 273-E are complied with, the Com­
missioner shall issue the license. 

There are no administrative rules or regulations of the insurance 
department which would prohibit the licensing of a brokerage firm created 
to handle only insurance on state property. 
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Question No. 2: 
Can the brokerage firm licensed to deal only with insurance on property 

in which the state has an insurable interest allow its commissions to accrue 
to pay the State's losses uncollectible because of policy deductibles? 
Answer: 

No. 
Opinion: 

A brokerage firm establishing a fund from commissions received for fire 
and liability insurance on state property and from which fund losses would 
be paid up to the amount of the deductible in the insurance policies is in 
direct violation of R. S. Me. 1954, c. 60, § 298. The pertinent portion of 
the section reads as follows: 

"No insurance company transacting fire or liability insurance 
in this state and no agent or broker transacting fire or liability 
insurance, either personally or by any other party, shall offer, 
promise, allow, give, set off or pay, directly or indirectly, as an 
inducement to fire or liability insurance on any risk in this state, 
now or hereafter to be written, any rebate of or part of the 
premium payable on any policy or of the agent's commission 
thereon; ... " 
The establishment of such a fund would contravene § 298 as it would 

be a direct off er or promise on the part of a broker transacting fire or lia­
bility insurance to rebate at least a part of the agent's commission as an 
inducement to the writing of fire and liability insurance on risks in this 
state. Such a payment from the fund would be a violation of the statute. 

JEROME S. MATUS 

Assistant Attorney General 

June 24, 1964 

To: Kermit S. Nickerson, Deputy Commissioner of Education 

Re: Tuition Charges; Attendance at Portion of Term 

Facts: 
Your memorandum acknowledges the existence of two opinions directed 

to your Department by this Office under the dates of January 4, 1950, and 
April 5, 1957. These opinions deal with the question whether a full-semester 
tuition charge may be made by the receiving school although the student 
does not complete a full semester of study. You state that while the refer­
ence opinions appear to be closely related, there seems to be a difference of 
expression on the question. 

The amount of State subsidy expended to administrative units is based 
(in part) on amounts paid or received for tuition. 

Question: 
May a receiving school charge a full semester's tuition for pupils who 

enroll late or leave the school before the end of the period? 

Answer: 
No. 
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