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The courts recognize the distinction between the act of increasing the 
number of components of an existing group as against the act of establish­
ing a new group. State ex rel. Knight v. Cave, 52 P. 200, 20 Mont. 468. 
An example of the former would be an increase in the inventory of units of 
shop equipment; and an example of the latter would be the original estab­
lishment of an inventory of shop equipment. The former would not consti­
tute the providing of "additional facilities," the latter would. 

An authorization of State subsidy pursuant to the given facts would 
mean that the State would subsidize purchases of property by schools in 
this State even though said provisions would not amount to the providing of 
additional school facilities. Our Legislature has not yet authorized such 
expenditure of State subsidies. 

JOHN W. BENOIT 

Assistant Attorney General 

June 16, 1964 

To: Ruth A. Hazelton, Librarian 

Re: Municipal Appropriations to Private Libraries 

Facts: 
A recently enacted Federal law which provides financial assistance to 

public libraries has raised a question as to the right of municipalities to 
appropriate funds to privately owned or controlled libraries. 

Question: 
May a municipality make a general appropriation to a privately owned 

or controlled library? 

Answer: 
Yes. See opinion for conditions. 

Opinion: 
There can be no question of the power of a municipality to raise and 

appropriate money for public libraries. This is clearly provided in ch. 42, 
§ 29, and in ch. 90-A, § 12, III, A. A village corporation may do the same. 
Ch. 42, § 30. Also, ch. 42, § 31, provides that a municipality may raise and 
appropriate money to secure for its inhabitants free use of a library 
located in an adjoining municipality. Two or more towns may unite in 
establishing and maintaining a library. Ch. 42, § 32. 

The crux of the matter is an interpretation of ch. 42, § 34. This section 
reads: 

"Any town or city in which there is a library owned or con­
trolled by a corporation or association or by trustees may levy and 
assess a tax and make appropriation therefrom annually to procure 
from such library the free use of its books for all the inhabitants 
of the town or city, under such restrictions and regulations as shall 
insure the safety and good usage of the books; and such library 
shall then be considered a free public library within the meaning 
of this chapter and said town or city shall be entitled to the benefits 
of the preceding section." 
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A careful reading indicates that a municipality may, by an appropria­
tion, purchase for its inhabitants the free use of the books owned by a private 
library. If the library upon assurance of an appropriation from the munici­
pality makes its books freely available to the inhabitants, then it is con­
sidered a free public library. The law does not limit the use to which the 
municipal appropriation may be made. Its use is within the discretion of 
the managing board of the library. 

GEORGE C. WEST 

Deputy AttO'rney General 

June 22, 1964 

To: George F. Mahoney, Commissioner, Insurance 

Re: Brokerage Firm to handle state insurance and commission fund to pay 
deductible losses. 

Facts: 
The Chairman of the Governor's Committee to study insurance on 

State-owned property has submitted two questions propounded by a member 
of his Committee relating to the study of the Committee. 

Question No. 1: 
Within the framework of present insurance statutes and regulations, 

can an insurance brokerage firm be created and licensed to deal only with 
insurance on property in which the State has an insurable interest? 

Answer: 
Yes. 

Opinion: 
There is no statutory prohibition to the creation and licensing of a 

brokerage firm to deal only with insurance on property in which the State 
has an insurable interest. 

A partnership, company, or corporation may be licensed as an agency or 
broker provided it meets the organization license requirements as set forth 
in R. S. Me. 1954, c. 60, § 273-E, as amended. Subsection V of this section 
provides: 

"A person authorized to transact business for the organization 
must comply with the requirements of section 273-D." 
R. S. Me. 1954, c. 60, § 273-D, as amended, establishes the requirements 

for the obtaining of an individual license as an agent, broker, or adjuster. 
R. S. Me. 1954, c. 60, § 273-G, as amended, states in part: 
"If the applicant complies with the pertinent requirements of 
sections 273-D and 273-E, the commissioner shall issue him the 
license for which he applies." 
There are no requirements of §§ 273-D and 273-E which could not be 

complied with by a brokerage firm created to handle only state insurance; 
and if the requirements of §§ 273-D and 273-E are complied with, the Com­
missioner shall issue the license. 

There are no administrative rules or regulations of the insurance 
department which would prohibit the licensing of a brokerage firm created 
to handle only insurance on state property. 
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