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Answer: 
No. 

Reason: 
R. S., c. 41, § 92, after stating the requirement of compulsory attendance, 

provides in part: 
" . . . Such attendance shall not be required if the child 

obtains equivalent instruction, for a like period of time, in a private 
school in which the course of study and methods of instruction 
have been approved by the Commissioner, or in any other manner 
arranged for by the superintending school committee or the district 
directors with the approval of the Commissioner .... " 
If the propo•sed home instruction has not been "arranged for by the 

school directors with the approval of the Commissioners," it does not con­
stitute the equivalent of a compulsory school attendance. 79 C. J. S. Schools 
and School Districts, § 468, n. 10. 

JOHN W. BENOIT 
Assistant Attorney General 

To: Asa A. Gordon, Director, School Administrative Services 

Re: School construction aid on additional equipment 

Facts: 

June 16, 1964 

A town has recently completed the construction of a gymnasium annex, 
and on November 1 will make application to the State for construction aid 
pursuant to R. S., c. 41, § 237-H. Too, it now appears that additional shop 
equipment is necessary due to an increase in school enrollment. 
Question: 

"Can this expenditure for additional shop equipment be included in the 
total cost of the present project legally become eligible for school construc­
tion aid?" 
Answer: 

No. 
Reason: 

School construction aid is expended by the State pursuant to R. S., 
c. 41, § 237-H. Such moneys are paid for "capital outlay purposes." 
"Capital outlay purposes" is defined as including "major alteration." (The 
other elements of the definition of the term ["capital outlay purposes"] are 
not applicable to the given facts.) 

"Major alteration" is defined as follows: 
"The term 'major alteration' as used in this section shall mean 

the cost of converting an existing public school building to the 
housing of another or additional grade level group, or providing 
additional school facilities in an existing public school building but 
shall not include the restoration of an existing public school build­
ing or piece of equipment within it, to a new condition of complete­
ness or efficiency from a worn, damaged or deteriorated condition." 
R. S., c. 41, § 237-H. 
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The courts recognize the distinction between the act of increasing the 
number of components of an existing group as against the act of establish­
ing a new group. State ex rel. Knight v. Cave, 52 P. 200, 20 Mont. 468. 
An example of the former would be an increase in the inventory of units of 
shop equipment; and an example of the latter would be the original estab­
lishment of an inventory of shop equipment. The former would not consti­
tute the providing of "additional facilities," the latter would. 

An authorization of State subsidy pursuant to the given facts would 
mean that the State would subsidize purchases of property by schools in 
this State even though said provisions would not amount to the providing of 
additional school facilities. Our Legislature has not yet authorized such 
expenditure of State subsidies. 

JOHN W. BENOIT 

Assistant Attorney General 

June 16, 1964 

To: Ruth A. Hazelton, Librarian 

Re: Municipal Appropriations to Private Libraries 

Facts: 
A recently enacted Federal law which provides financial assistance to 

public libraries has raised a question as to the right of municipalities to 
appropriate funds to privately owned or controlled libraries. 

Question: 
May a municipality make a general appropriation to a privately owned 

or controlled library? 

Answer: 
Yes. See opinion for conditions. 

Opinion: 
There can be no question of the power of a municipality to raise and 

appropriate money for public libraries. This is clearly provided in ch. 42, 
§ 29, and in ch. 90-A, § 12, III, A. A village corporation may do the same. 
Ch. 42, § 30. Also, ch. 42, § 31, provides that a municipality may raise and 
appropriate money to secure for its inhabitants free use of a library 
located in an adjoining municipality. Two or more towns may unite in 
establishing and maintaining a library. Ch. 42, § 32. 

The crux of the matter is an interpretation of ch. 42, § 34. This section 
reads: 

"Any town or city in which there is a library owned or con­
trolled by a corporation or association or by trustees may levy and 
assess a tax and make appropriation therefrom annually to procure 
from such library the free use of its books for all the inhabitants 
of the town or city, under such restrictions and regulations as shall 
insure the safety and good usage of the books; and such library 
shall then be considered a free public library within the meaning 
of this chapter and said town or city shall be entitled to the benefits 
of the preceding section." 
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