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instance there would be at least one rider who has full control over speed 
and direction of travel, namely the operator or driver. Lack of full control 
by a rider is a prerequisite for a "mechanical ride." 

JEROME S. MATUS 
Assistant Attorney General 

April 7, 1964 

To: Kermit S. Nickerson, Deputy Commissioner of Education 

Re: Responsibility of an Administrative Unit for Educable Children 

Facts: 
A municipality has adopted a regulation that pupils must be seven years 

of age in order to be eligible for admission to an educable class. The reason 
given by the administrative unit for the promulgation of such a regulation 
is that the school officials feel that such children are too young, mentally, 
to profit from special class education. 

An educable child who is over five years of age, but who is less than 
seven years old, is in attendance at an approved private school which con­
ducts classes for exceptional or handicapped children, including classes for 
educable children. The child's parents are requesting that the municipality 
pay tuition to the private school. Tuition is an item subsidized by the State. 

Question: 
Whether the administrative unit's regulation is valid so that the entity 

avoids payment of tuition? 

Answer: 
No. 

Reason: 
Applicable statutory provisions are: 

"Sec. 207-A. Purpose. It is declared to be the policy of the 
State to provide, within practical limits, equal educational oppor­
tunities for all children in Maine able to benefit from an instruc­
tional program approved by the State Board of Education. The 
purpose of sections 207-A to 207-I is to provide educational facili­
ties, services and equipment for all handicapped or exceptional 
children below 21 years of age who cannot be adequately taught 
with safety and benefit in the regular public school classes of 
normal children or who can attend regular classes beneficially if 
special services are provided. Special classes in public schools are 
to include educable children only." 

"Sec. 207-B. Definitions. The term 'handicapped or exceptional 
child' shall mean any child under 21 years of age able to benefit 
from an instructional program approved by the State Board of 
Education whose parents or guardian maintains a home for his 
family in any administrative unit within the State, and whose 
educational needs cannot be adequately provided for through the 
usual facilities and services of the public schools, because of the 
physical or mental deviations of such child." 
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"Sec. 207-C. Administration. The general superv1s1on of the 
education of all children of school age in the State, including handi­
capped or exceptional children, is the responsibility of the Commis­
sioner of Education .... " 

"Sec. 207-D. Instruction. The Commissioner may approve the 
attendance of handicapped or exceptional children at special 
schools such as the Maine School for the Deaf, Pineland Hospital 
and Training Center and Perkins Institute for the Blind in Water­
town, Massachusetts, or at such other schools or institutions as he 
may designate. He may also approve education at either the elemen­
tary or secondary level for handicapped or exceptional children 
through home instruction, hospital instruction or special services." 

"Sec. 207-F. Responsibility of administrative units. Every 
administrative unit is responsible for appropriating sufficient funds 
to provide at least the same per capita expenditure for the education 
of handicapped or exceptional children as is provided for the edu­
cation of normal children. This appropriation is to be expended for 
programs of special education at either the elementary or secondary 
level under the supervision of the superintending school committee 
or school directors or for other programs approved by the Com­
missioner." 

"Sec. 44. School age . ... In the public schools of the State only 
those children who are or will become 6 years of age on or before 
October 15th of the school year shall be admitted to grade one. 

In schools which off er a one-year childhood education program 
prior to grade one, only those children who will be 5 years of age 
on or before October 15th, of the school year shall be admitted. 

In schools which offer a 2-year childhood education program 
prior to grade one, only those children who will be 4 years of age 
on or before October 15th of the school year shall be admitted. 
All children who have been enrolled in one or more years of child­
hood education programs prior to grade one before July 1, 1956, 
shall be allowed to continue regular advancement notwithstanding 
the provisions of this section. 

Subject to the provisions of this section and subject to such 
reasonable regulations as the superintending school committee or 
school directors shall from time to time prescribe, every person 
between the ages of 5 and 21 shall have the right to attend the 
public schools in the administrative unit in which his parent or 
guardian has residence. . . . " 
As Commissioner of Education, you are charged (by legislative man­

date) with the general supervision of the education of handicapped or 
exceptional children, inter alia. R. S., c. 41, § 207-C. An appreciation of 
that responsibility has caused you to inquire whether the municipality's 
regulation is proper. We answer in the negative. 

The Legislature, in defining a handicapped or exceptional child, 
used the words "any child under 21 years of age." R. S., c. 41, § 207-B. 
Too, this same age reference is found in Section 207-A. Thus, the matter of 
age requirement is settled by the Legislature. 
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In Maine, a school committee's duties are prescribed by statute; and 
those duties do not permit that committee to alter the age requirements 
prescribed by the Legislature. R. S. c. 41, § 54. 

In the absence of an express age limitation, a school committee may fix 
the age requirement. 79 C. J. S., Schools and School Boards, § 448, But the 
Maine Legislature has set statutory age requirements. R. S., c. 41, § 44, 
§ 20i"'-A, § 207-B. 

The regulation promulgated by the municipality, when practiced, works 
to the detriment of the exceptional and handicapped children of the com­
munity. Too, promulgation of the regulation necessarily resulted in the 
school committee applying itself to a field of endeavor (mental health) 
without first having acquired the requisite experience. 

"In an increasing number of jurisdictions the responsibility 
of the local board does not end with exclusion of an exceptional 
child. Often it must send the child to a neighboring district where 
facilities are available. Payment of expenses for tuition and trans­
portation in such cases is normally determined by the statutes." 
Legal Aspects of School Board Operation, Hamilton and Reutter, 
1958, Columbia University. 
Tuition expended by the municipality pursuant to R. S., c. 41, § 207-A­

§ 207-H is a subsidizable item. 
JOHN W. BENOIT 

Assistant Attorney General 

April 9, 1964 

To: Kermit S. Nickerson, Deputy Commissioner of Education 

Re: Teacher Retirement 

Facts: 
A local school committee has promulgated a regulation providing for 

the compulsory retirement of public school teachers prior to age 70. The 
Maine Revised Statutes, Chapter 63-A, decrees a statutory procedure for 
retirement entitled "Maine State Retirement System"; and this System, 
inter alia, sets the compulsory retirement age at 70. R. S., c. 63-A, § 6, I, B. 
Question: 

Whether a local school committee has the authority to legally establish 
and enforce a regulation making public school teacher retirement com­
pulsory prior to age 70? 
Answer: 

No. 
Reason: 

Applicable provisions of law taken from Chapter 63-A are set forth 
below: 

"Sec. 1. Definitions. 

" 'Employee' shall mean any regular classified or unclassified 
officer or employee in a department, including teachers in the 
state teachers colleges, and for the purposes of this chapter, teach­
ers in the public schools. . . . " 
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