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Inc. and Katahdin Council, Inc., are entitled to the same treatment as the 
parent corporation. 

Where a corporation claims immunity from the common burdens of 
taxation, which rest equally upon all, such corporation must bring itself 
clearly within the exemption; and the language relied upon as creating 
such exemption must be strictly construed. 

RALPH W. FARRIS 

Assistant Attorney General 

January 29, 1964 

To: Mrs. Alice B. Mann, Seaetary, State Board of Barbers 

Re: Lapsed Barber Licenses 

Facts: 
There are within the state some persons who have, in the past, been 

licensed as barbers. For one reason or another they have not annually 
renewed their license. In particular, some have not been licensed in the 
year 1963. 
Question No. 1 : 

Does a person who has failed to renew his barber license in any year, 
including 1963, have to pass a regular examination in order to have a 
license? 
Answer No. 1: 

Yes. 
Reason: 

The lOlst legislature enacted P. L. 1963, c. 102, which replaced the last 
paragraph of c. 25, § 230~K, to read: 

"Any registered barber who fails in any year to renew certifi­
cate to practice barbering shall successfully pass a regular examina­
tion conducted by the Board of Barbers before a new certificate may 
be issued." 
This new enactment became effective September 21, 1963. The licensing 

year is the calendar year, c. 25, § 230-K. Hence, any barber who had not 
renewed his license prior to December 31, 1963, must successfully pass a 
regular examination before being granted a license for 1964. The same 
would be true in any succeeding year. 
Question No. 2 and 3: 

If a barber has failed to renew his license in any year would he be 
eligible for a permit to practice barbering until the next examination? 

If so, would he be required to work under the supervision of a master 
barber while using this permit? 
Answer No. 2 and 3 : 

Yes. 
Reason: 

Revised Statutes, c. 25, § 230-J, in the second paragraph provides 
in part: 

"If any applicant to practice barbering . . . qualifies for 
examination, the board may issue to such applicant, until the 
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results of the applicant's examination have been given, a permit to 
practice barbering under the supervision of a person registered 
to practice barbering .... " 
As stated in § 230-K, a barber who fails to renew his license in any 

year must take an examination. Hence, he is qualified for examination and, 
if he satisfies the residence requirement, he may be issued a permit which 
is good until the results of the examination have been given. 

There is no expression such as "master barber" in the statute. Hence, it 
is assumed that it is meant to include a "person registered to practice 
barbering." The formerly licensed barber who operates under the permit 
authorized by § 230-J must operate under the supervision of "a person 
registered to practice barbering." 

GEORGE C. WEST 
Deputy Attorney General 

February 4, 1964 

To: Philip R. Gingrow, Director, Banks and Banking 

Re: Validity of Retail Installment Contracts Subject to MVSF Act Entered 
Into by Unlicensed Retail Sellers 

Facts: 
During the examination of a trust company recently by our examiners 

it was observed that the institution had purchased retail installment con­
tracts, the subject matter of which was motor vehicles, from an unlicensed 
retail seller. 
Question: 

Does the purchase of a motor vehicle retail installment contract by a 
sales finance company from an unlicensed retail seller void the contract? 
Answer: 

No. 
Reason: 

R. S. 1954, ch. 59, sections 249 to 260, known as The Motor Vehicle Sales 
Finance Act sets up a licensing procedure for certain sales finance companies 
and retail seller. Banks, trust companies and industrial banks, though 
defined as sales finance companies and subject to sections 249 to 260, are not 
required to be licensed. 

Any sales finance company or retail seller who engages in their respec­
tive businesses without a license may be punished by a fine not exceeding 
$500, section 258, I. 

In the langage of the court in Burbank v. LlfcDuffee, 65 Me. 135, "It 
(the statute) does not make the sale void, unless by implication, and that a 
forced one. But forfeitures and the confiscation of honest debts are not to 
be implied. They must be the results of express legislation, and not a matter 
of inference." 

Hence, it follows that the contract is valid, even though the retail 
seller may be fined for failing to have a license. 
Note: 

Section 250 I, requires a retail seller to be licensed. 
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