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STATE OF MAINE 

REPORT 

OF THE 

ATTORNEY GENERAL 

For The Calendar Years 

1963 -1964 



January 13, 1964 

To: Paul A. MacDonald, Secretary of State 

Re: Registrations as Dealers in New or Used Motor Vehicles 

In your memo of December 31, 1963, you have asked four questions. 
Each question has a specific factual situation related to it. Consequently 
it will be necessary to set forth the applicable facts, questions, answers, 
and reasons separately. 
Facts No. 1: 

A dealer in Maine since 1922, who has a franchise to sell trucks and has 
all the other requirements of the law except a mechanic, has requested a 
renewal of his dealer registration. He states that his repair work is referred 
to repair shops in the area and although his customers have the services of 
a trained mechanic, he does not "keep employed at least one mechanic .... " 

Question No. 1 : 
Must a dealer in new motor vehicles keep a mechanic employed full time 

in order to qualify for plates, under this statute? 

Answer No. 1: 
Yes. 

Reasons No. 1: 
The answer to the question asked is contained in the language of 

R. S. chapter 22, section 26. The pertinent parts are quoted: 
"Every . . . dealer in new . . . motor vehicles may, . . . make 

application upon a blank provided by the Secretary of State for a 
general distinguishing number, color or mark .... The board, if 
satisfied that the applicant maintains a permanent place of busi­
ness in the State where said applicant will be engaged in the 
business of buying and selling of motor vehicles, ... and if satis­
fied that the applicant meets the minimum standards herein set 
forth, shall order the Secretary of State to issue a certificate of 
registration . . . . To qualify as a dealer in new motor vehicles 
... an applicant must possess a franchise contract from a manu­
facturer of motor vehicles ... ; must have proper facilities for 
the display and storage of new and used motor vehicles, a repair 
department capable of taking care of at least 2 motor vehicles 
simultaneously, exclusive of grease pit or rack; must maintain 
an office and parts department suitable to conduct business; must 
possess sufficient tools and equipment for proper servicing and 
keep employed at least one mechanic having a thorough knowledge 
of the product handled, .... " (Emphasis supplied). 
The legislature has stated that a dealer in new motor vehicles may have 

dealer plates, so-called, when he is able to comply with certain standards 
it has established. It follows that if he cannot comply with those standards, 
he is not eligible for dealer plates for new motor vehicles. 

One of the standards set up by the legislature is that an applicant must 
"keep employed at least one mechanic having a thorough knowledge of the 
product handled." If a dealer does not comply with all the "minimum stand­
ards herein set forth" he is not eligible for dealer plates. 
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There will be hardship cases, but the board cannot waive the provisions 
of the statute. It must follow the law and can issue dealer plates only in 
accordance therewith. 

See .Reasons No. 4 for more detailed discussion of board's duties. 

Facts No. 2: 
The statute sets forth certain requirements for used car dealers with 

so-called grandfather rights applying to present holders of dealer or trans­
it registration plates who have made 12 bona fide sales during the 12 
months preceding the effective date of the act. 

The exception pertains to repair and servicing facilities and mechanics. 
There seems to be no exception as to the necessity for: 

(a) Proper facilities for the display of motor vehicles. 
(b) A suitable office in which to conduct business. 
( c) A suitable sign identifying the place of business. 

Question No. 2 : 
Is it necessary for a used car dealer who has grandfather rights to 

comply with (a), (b) and (c), as listed above'? 

Answer No. 2: 
Yes. 

Reasons No. 2 : 
This question is based on provisions contained in R. S., ch. 22, sec. 26. 

The pertinent parts are quoted: 

"Every ... dealer in ... used motor vehicles may, ... make 
application ... for a general distinguishing number, color or 
mark .... The board, if satisfied that the applicant maintains a 
permanent place of business in the State where said applicant will 
be engaged in the business of buying and selling of motor vehicles, 
... and if satisfied that the applicant meets the minimum standards 
herein set forth, shall order the Secretary of State to issue a cer­
tificate of registration .... To qualify as a dealer in used motor 
vehicles, ... an applicant must have proper facilities for the dis­
play of used motor vehicles, a suitable office in which to conduct 
business, and. a suitable sign identifying the place of business; 
·must mainta·in a repair department capable of taking care of at 
least 2 motor vehicles simultaneously, exclusive of grease pit or 
rack, and sufficient tools and equipment for proper servicing; and 
must keep employed at least one mechanic having a thorough knowl­
edge of the product handled;" (Emphasis supplied). 

Thus, the legislature has laid down certain minimum standards for the 
board to use in determining when a dealer is eligible for used motor vehicle 
dealer plates. In this particular category the legislature has granted to those 
dealers or holders of transit registration plates, who have filed evidence of at 
least 12 bona fide sales during the calendar year 1963, certain exemptions 
from these minimum standards. 

The exemptions are limited to those "pertaining to repair and servicing 
facilities and mechanics." A dealer in used motor vehicles who had dealer 
or transit plates before January 1, 1964, and sold 12 motor vehicles in 
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1963, is exempt from the three items quoted. He is not exempt from "proper 
facilities for the display of used motor vehicles, a suitable office in which to 
conduct business and a suitable sign identifying the place of business." 
If he does not have the last three items listed, the board cannot issue him 
registration plates as a dealer in used motor vehicles. 

See Reasons No. 4 for more detailed discussion of board's duties. 

Facts No. 3: 
In some instances an individual has made more than 12 sales in the 

preceding 12 months but has recently incorporated or joined in a partner­
ship, or, in some cases, dissolved a partnership; so that the latest entity has 
not made the necessary 12 sales. 

Question No. 3 : 
Are the rights derived under the statute assignable or transferable to 

the corporation or later legal entity? 

Answer No. 3: 
.No. 

Reasons No. 3: 
This question concerns the so-called grandfather clause relative to used 

car dealers which has been set forth and discussed in the previous question. 
The particular portion of the statute reads: "present holders of motor 
vehicle dealer registration plates, or to holders of transit registration 
plates." 

The answer depends of the words "present holder" and "holder." The 
statute speaks as of its effective date. The "present holder" of a motor 
vehicle dealer plate and the "holder'' of a transit plate is the person, corpora­
tion, partnership or other legal entity to whom such plates were issued in 
1963. That legal entity is the one entitled to the benefit of the grandfather 
clause, so-called. If an individual held plates and has now become a partner­
ship or corporation, then the new entity must qualify as a used motor 
vehicle dealer without benefit of the so-called grandfather clause. The 
reverse is also true. 

Such rights are very strictly personal to the "holder" of the plates. 
These plates are no different from the plates on a personal car. If the car 
is sold or ownership transferred, the car must be reregistered. In short, any 
rights derived under the statute are not assignable or transferable. 

Facts No. 4: 
An applicant has had transit plates in 1963 and unquestionably qualifies 

as a used car dealer so far as facilities for display, office, sign, repair 
department, tools and mechanics are concerned but has reported no sales 
during the year 1963, although he claims to have twenty vehicles for sale 
at the present time. 

Question No. 4: 
Under Section 27, would the Board be justified in refusing to give him 

used car plates because of his inactivity as a dealer, on the grounds that he 
is not a manufacturer or dealer in motor vehicles, as enumerated in the first 
sentence of Section 26? 

Answer No. 4 : 
See Reasons for answer. 
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Reasons No. 4: 
Under R. S., ch. 22, section 27: 

"The board, after examining an application for dealer or 
transporter registration plates, may order the Secretary of State 
not to issue same stating the reason therefor." 

The authority of the board to issue motor vehicle dealer registration 
plates is found in section 26 which has been quoted extensively in this 
opinion. Now we look at another angle of this section. The board in order 
to issue such plates must be satisfied of three things: 

( 1) " ... that the applicant maintains a permanent place of business 
in the State where said applicant will be engaged in the business 
of buying and selling of motor vehicles, and 

(2) " ... with the other facts stated in the application, and 

(3) " ... that the applicant meets the minimum standards herein set 
forth." (Emphasis supplied). 

It is one of the functions of the board to examine the evidence in each 
case to satisfy itself as to whether or not the applicant "will be engaged 
in the business of buying and selling of motor vehicles." 

It should be noted, from the statement of facts, that although the 
applicant has sold no motor vehicles in 1963, he claims to have 20 vehicles 
for sale at the present time. The board is not bound by the activity, or lack 
of activity, in the past. The board must determine if the applicant "will 
be engaged in the business of buying and selling of motor vehicles." This 
means that the board shall be satisfied that he will buy and sell motor 
vehicles in the coming year. It should examine all the evidence in making its 
determination. 

At the present time there is evidence that he has bought 20 motor 
vehicles. Presumably he will sell some or all in the future. 

Further, if the board is satisfied that all three conditions are met by the 
applicant it "shall order the Secretary of State to issue a certificate of regis­
tration." Thus, issuance is mandatory when all statutory conditions are met 
to the satisfaction of the board. When the board cannot order issuance of a 
certificate of registration, it must order the Secretary of State not to issue 
the same. 

GEORGE C. WEST 
Deputy Attorney General 

January 16, 1964 

To: David Garceau, Commissioner, Banks and Banking 

Re: Sales of Negotiable Checks and Money Orders by Agents of Banks 

Facts: 
The lOlst Legislature enacted P. L. 1963, chapter 176, "An Act Relating 

to Sale of Negotiable Checks and Money Orders." This act exempted "finan­
cial institutions'' and "national banking associations" from its provisions. 
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