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This is so even though both the State of Maine and Puerto Rico come 
under the sovereignty of the United States. In a Pennsylvania case, decided 
when that State was still subject to Great Britain, it was held that the 
British West Indies was a foreign market as to exports from Pennsylvania. 
In that case the court said: 

"Construing the word 'foreign' with greater latitude, it might 
extend to all countries beyond sea, without considering whether sub­
ject to the same sovereign or not." 
It is, therefore, the opinion of this office that Puerto Rico is a foreign 

market within the meaning of the statute. 

LEON V. WALKER, Jr. 
Assistant Attorney General 

December 10, 1963 

To: Doris M. St. Pierre, Secretary, Real Estate Commission 

Re: Brokers' Clearinghouse 

Facts: 
A New York organization is desirous of establishing a nation-wide 

clearinghouse where member real estate brokers may exchange information 
concerning families who are relocating. The organization would not partici­
pate in any commissions, but would receive an annual fee from member 
brokers. The service rendered would be that of giving member brokers a 
central location for pooling of names of persons relocating. The organiza­
tion would not deal with the actual listings of real property, but would 
merely disseminate names and addresses of prospective buyers and renters. 
Question: 

Whether this organization would be considered acting as a broker under 
the provisions of c. 84, § 2, R. S. 1954, as amended, thereby being required 
to qualify as a non-resident broker pursuant to the provisions of c. 84, § 10, 
R. S. 1954, as amended. 
Answer: 

No. 
Opinion: 

Pursuant to § 2, supra, a broker is defined as: 
"I. A 'real estate broker' is any person, firm, partnership, 

association or corporation who for a compensation or valuable con­
sideration sells or offers for sale, buys or offers to buy, or nego­
tiates the purchase or sale or exchange of real estate, or who 
leases or offers to lease, or rents or offers to rent, or lists or offers 
to list for sale, lease or rent, any real estate or the improvements 
thereon for others, as a whole or partial vocation. (1957, c. 32.) 
(1959, c. 363, § 40.)" 
It is evident from the facts of this opinion that the prospective organi­

zation would neither sell nor offer to sell, nor buy nor off er to buy any real 
estate. The crux of the question evolves around the phrase "negotiates the 
purchase or sale or exchange of real estate." The organization in question 
could not be considered as negotiating the purchase or sale of anything. They 
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purport to act strictly as a "go-between," and as such would have no dealings, 
either directly or indirectly, with the actual sale or exchange of real prop­
erty. Their function, construed strictly, would merely be to assist brokers 
from various parts of the country in coming in contact with each other rela­
tive to a relocating party or parties. They would not share in any commis­
sion. Their function is completed at the time that the contact is made 
between the two brokers, and the subsequent dealings of the parties would 
be of no concern to the organization. 

In conclusion, we find nothing that would be construed to classify the 
above mentioned organization as a non-resident broker. 

WAYNE B. HOLLINGSWORTH 
Assistant Attorney General 

December 18, 1963 

To: Col. Robert Marx, Chief of State Police 

Re: Application of Longevity Pay to Retired State Police Officers 

Facts: 
Private and Special Laws 1951, chapter 214, as amended by P. & S. 1953, 

c. 166, provides that retired members of the State Police shall after retire­
ment, as provided in chapter 15, section 22, be entitled to certain increments 
in pay "to a member of their respective grades at the time of retirement." 

Private and Special Laws 1963, chapter 202, provides for longevity pay 
for state employees. 
Question: 

Are State Police officers retired under chapter 15, section 22, entitled to 
an increase in retirement pay because of the longevity pay authorized by 
the legislature? 
Answer: 

No. 
Reasons: 

Members of the state police who were appointed on or before July 9, 
1943, may retire after 20 or more years with a good record and receive 
"% of the pay per year that is paid to a member of his grade at the time 
of his retirement." R. S. ch. 15, § 22. 

Private and Special Laws 1951, chapter 214, as amended by P. & S. 1953, 
c. 166, says: 

"The retired members of the state police shall receive, in addi­
tion to their present retirement pay, such additional amounts as will 
equal % of the pay per year that is now paid to a member of their 
re,spective grades at the time of retirement . . . . ( Emphasis 
supplied). 

"The provisions of this act shall become effective July 1, 1953." 
(The last paragraph was originally enacted in 1951 for a 2 year 

period. The 1953 amendment extended it indefinitely.) 
This office in an opinion addressed to you under date of February 2, 

1960, said of the 1951 law: 
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