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Any one of the following categories would constitute an automobile 
junk yard or "automobile graveyard:" 

(a) 3 or more unserviceable, discarded, worn-out Ol' junked 
automobiles 

(b) 3 or more unserviceable, discarded, worn-out or junked auto­
mobile bodies 

(c) 3 or more unserviceable, discarded, worn-out or junked auto­
mobile engines. 

The reason for this is that the statute in question is set forth in the 
alternative and it is not necessary that the engines or bodies or both be 
assembled into automobiles before the statute applies. The purpose of the 
statute obviously was to include a pile of 3 or more automobile engines 
within its operation so that they would, standing alone, constitute an auto­
mobile graveyard. 

Your attention is called to the provisions of R. S. 1954, c. 141, § 6, as 
amended by P. L. 1963, c. 305, wherein "any places where one or more old, 
discarded, worn-out or junked automobiles, or parts thereof are gathered 
together, kept, etc." are declared to be public nuisances. This might be a 
source of confusion since there are two chapters dealing with junked auto­
mobiles. The distinction is that one junked automobile or parts thereof may 
be declared a public nuisance under c. 141, § 6, but there is no provision for 
regulation. But 3 or more junked automobiles or bodies or engines thereof 
under c. 100, § 138 are not only a public nuisance but are also subject to 
regulation by requiring a license. 

CARL 0. BRADFORD 
Assistant Attorney General 

December 3, 1963 

To: Richard E. Reed, Executive Secretary, Maine Sardine Council 

Re: Market Classification of Puerto Rico 

Facts: 
P. L. 1963, chapter 338, provides for the development and expansion of 

foreign markets for sardines. The Sardine Council would like to expand the 
market for sardines into Puerto Rico. 
Question: 

Is Puerto Rico a foreign market within the provisions of P. L. 1963, 
chapter 338? 
Answer: 

Yes. 
Opinion: 

The emergency preamble states that the purpose of the statute is to 
expand markets for the benefit of the Maine sardine industry. Since the 
statute is beneficial in nature, it should be liberally construed. 

One of the dictionary definitions of the word "foreign" is: "Situated 
outside a place or country." Another is: "Outside of any locality under 
consideration." Puerto Rico is physically separated from the continental 
United States and is not one of the States of the United States. In that 
sense, it falls within the above definitions. 
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This is so even though both the State of Maine and Puerto Rico come 
under the sovereignty of the United States. In a Pennsylvania case, decided 
when that State was still subject to Great Britain, it was held that the 
British West Indies was a foreign market as to exports from Pennsylvania. 
In that case the court said: 

"Construing the word 'foreign' with greater latitude, it might 
extend to all countries beyond sea, without considering whether sub­
ject to the same sovereign or not." 
It is, therefore, the opinion of this office that Puerto Rico is a foreign 

market within the meaning of the statute. 

LEON V. WALKER, Jr. 
Assistant Attorney General 

December 10, 1963 

To: Doris M. St. Pierre, Secretary, Real Estate Commission 

Re: Brokers' Clearinghouse 

Facts: 
A New York organization is desirous of establishing a nation-wide 

clearinghouse where member real estate brokers may exchange information 
concerning families who are relocating. The organization would not partici­
pate in any commissions, but would receive an annual fee from member 
brokers. The service rendered would be that of giving member brokers a 
central location for pooling of names of persons relocating. The organiza­
tion would not deal with the actual listings of real property, but would 
merely disseminate names and addresses of prospective buyers and renters. 
Question: 

Whether this organization would be considered acting as a broker under 
the provisions of c. 84, § 2, R. S. 1954, as amended, thereby being required 
to qualify as a non-resident broker pursuant to the provisions of c. 84, § 10, 
R. S. 1954, as amended. 
Answer: 

No. 
Opinion: 

Pursuant to § 2, supra, a broker is defined as: 
"I. A 'real estate broker' is any person, firm, partnership, 

association or corporation who for a compensation or valuable con­
sideration sells or offers for sale, buys or offers to buy, or nego­
tiates the purchase or sale or exchange of real estate, or who 
leases or offers to lease, or rents or offers to rent, or lists or offers 
to list for sale, lease or rent, any real estate or the improvements 
thereon for others, as a whole or partial vocation. (1957, c. 32.) 
(1959, c. 363, § 40.)" 
It is evident from the facts of this opinion that the prospective organi­

zation would neither sell nor offer to sell, nor buy nor off er to buy any real 
estate. The crux of the question evolves around the phrase "negotiates the 
purchase or sale or exchange of real estate." The organization in question 
could not be considered as negotiating the purchase or sale of anything. They 
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